Å flytte hjemmefra

Å flytte hjemmefra er en stor begivenhet i alles liv, noen ser frem til det mens andre får angst ved tanken på å forlate hjemmet.

Når kan man flytte hjemmefra?

I Norge kan du flytte hjemmefra når dine foresatte godkjenner det hvis du er under 16 år. Dette kan være aktuelt hvis du for eksempel kommer inn på en videregående skole med landsdekkende opptak og ennå ikke har fylt 16 år.


På bildet ser man en ung kvinne som pakker ut bokser i en ny leilighet, en typisk scene når man flytter hjemmefra.

Når kan man flytte hjemmefra ifølge loven?

Dine foresatte må gi sitt samtykke hvis du er under 18 år. Du kan heller ikke inngå avtaler uten dine foresattes samtykke hvis du er under 18 år, noe som kan gjøre det vanskelig å tegne leiekontrakter og lignende. Det finnes unntak fra denne regelen hvis du tjener dine egne penger; da har du rett til å bruke disse pengene til for eksempel å inngå bredbåndsavtaler, handle klær og mat.

Når bør man flytte hjemmefra?

Dine foresatte har forsørgerplikt for deg frem til du er 18 år, og hvis du går på videregående skole gjelder denne plikten til og med at du er 20 år. Det betyr at de har ansvar for at du har mat, klær og et sted å bo. Hvis du har mulighet til å bo hjemme, trenger de ikke å betale for at du skal kunne flytte for deg selv. Når deres forsørgerplikt opphører, kan de kreve at du dekker dine egne kostnader.

Gjennomsnittsalder for å flytte hjemmefra?

Statistikk fra Eurostat viser en gjennomsnittsalder på 19,6 år i Norge, mens Statistisk sentralbyrås statistikk indikerer at mer enn halvparten har flyttet hjemmefra ved 22 års alder. Les mer om gjennomsnittsalderen for å flytte hjemmefra her.

Tips når du skal flytte hjemmefra

Det er mye å tenke på når du skal forlate foreldrehjemmet, nedenfor har vi satt sammen våre beste tips.

Sjekkliste for å flytte hjemmefra

Lag en liste over alt du trenger å gjøre for å flytte, du kan starte med vår sjekkliste for å flytte hjemmefra og legge til dine egne aktiviteter. Det er mange ting som trenger forberedelser, noen av dem lang tid i forveien, så det er viktig å starte planleggingen tidlig.

Innkjøpsliste for når du flytter hjemmefra

Det er mange ting du trenger for å kunne leve i et nytt hjem. Vi anbefaler at du lager en liste over hva du trenger å kjøpe, hvis du vil kan du bruke vår innkjøpsliste for å flytte hjemmefra.

Hva koster det å flytte hjemmefra?

Det som hovedsakelig koster, er å leve etter at du har flyttet hjemmefra. Selv flyttingen kan ofte gjøres uten større kostnader for flyttebyrå eller flyttevask med hjelp fra venner og familie. Det er veldig lurt å lage et budsjett for hva det koster å leve. Vi har laget to budsjett for å flytte hjemmefra, eller snarere kostnaden for å leve etter at du har flyttet hjemmefra. Gjerne gå ut fra disse tallene og tilpass kostnadene etter dine forhold.

Ni tips når du flytter hjemmefra

Å flytte hjemmefra er først og fremst gøy og spennende, men mange opplever også bekymring over det økte ansvaret. Her kommer derfor syv konkrete tips om ting du ikke må glemme når du forlater barndomshjemmet.

På bildet er det avbildet en liten rød bil overlesset med husartikler, noe som illustrerer utfordringene og det humoristiske aspektet ved å flytte hjemmefra.

1. Innboforsikring når du flytter hjemmefra

Det er essensielt å ha en innboforsikring når du flytter. Den dekker for brann og tyveri, men også om du skulle bli erstatningsansvarlig, trenge å oppsøke lege i utlandet eller om du skulle trenge å dekke advokatkostnader i en rettstvist. Å fortsatt være registrert på foreldrenes adresse for å unngå å betale for innboforsikring er ingen god idé. For at en innboforsikring skal gjelde, må den nemlig være registrert på adressen der du hovedsakelig bor.

2. Strømavtale

Når man flytter til leilighet eller hus, må man sørge for å få strøm i boligen. Det er kjedelig å komme hjem til en nyinnkjøpt leilighet midt på natten og oppdage at lyset ikke fungerer. Sørg derfor for å tegne en god strømavtale fra den datoen du flytter inn. Vær nøye med å gjøre et aktivt valg av avtale og bindingstid slik at du ikke ender opp med å betale for en dyr løpende avtale. Les mer om dette i vår artikkel om strømavtaler ved flytting.

3. Borettslaget eller forvalteren

Uavhengig av om det er et borettslag eller et leiehus du flytter inn i, sørg for å få et bilde av hva som finnes i bygget og hva borettslaget/forvalteren tilbyr. Ofte finnes det lagringsrom man kan benytte eller kanskje parkeringsplasser som hører til borettslaget/forvalteren. Større borettslag/forvaltere kan også ha avtaler med forsikringsselskaper, bredbåndsleverandører og lignende.

4. Kjøkkenutstyr

Har du ikke laget mat før, begynn nå. Det er ikke så vanskelig som det kan virke, og å spise takeaway er verken billig eller sunt. Når du flytter, sørg for å skaffe en god stekepanne, en ildfast form og to eller flere kjeler i forskjellige størrelser. Det er nok til å begynne med. Oppskrifter finner man enkelt på nettet, og deretter er det bare å handle råvarer og lage mat for et sunnere liv.

5. Adresseendring

Selv om regninger ikke er det morsomste å få i postkassen, er det viktig å huske på å endre adresse. Du kan gjøre dette gratis direkte hos Skatteetaten. Ønsker du automatisk videresending av posten din, tilbyr Posten Norge denne tjenesten. Når du flytter hjemmefra, kan du spare penger ved å la de som bor igjen videresende til deg ved å krysse over adressen og sette på en adresseetikett til deg selv. Alle offentlige etater og mange bedrifter oppdaterer deretter sine registre mot Skatteetaten. Du vil merke etter noen måneder hvilke du trenger å kontakte.

6. Familie og bekjente

Når man flytter hjemmefra for første gang, ønsker man ofte å innrede sitt nye hjem så fint som mulig. Økonomien er imidlertid ofte en begrensning. Derfor er det fint å ha familie og bekjente. Det er overraskende hvor mange ting folk sparer på. Som regel er de bare glade for at tingene kan komme til nytte igjen. Et tips er derfor å fortelle alle du kjenner at du skal flytte og at du mangler et kjøkkenbord, sofa, TV-benk eller hva det enn måtte være, uten å ville bruke for mye penger på det.

7. Naboer

Hils på naboene. Du trenger ikke å gå rundt og banke på for å presentere deg. Å hilse vennlig og fortelle at du har flyttet inn i bygget når du møter folk i trappoppgangen eller på gaten, er ofte nok. En god nabo kan ofte være til stor hjelp, og om ikke annet, er det hyggelig og trygt å vite hvem du har i nærheten.

8. Avtaler før flytting

Hvilken boligform man velger har naturligvis en viss betydning for hva man skal gjøre, men i stor grad er prosessen lik. Det starter med en form for kontraktskriving. Hvis man kjøper en borettslagsleilighet, er det en eiendomsmegler involvert. Megleren tilrettelegger kontrakten så du trenger ikke bekymre deg for selve utførelsen. Det viktige er å være enig med selgeren om innflyttingsdato og eventuelle detaljer som skal inkluderes i kontrakten.

Når det gjelder leiekontrakter, har utleieren vanligvis ferdige kontrakter. Det viktige er å inspisere leiligheten før innflytting. Er det skader på den før du flytter inn, er det bra om disse blir notert. Når man flytter ut, er det ellers risiko for at man blir holdt økonomisk ansvarlig for skader noen andre har forårsaket. Hvis du leier i andre hånd, er det dere selv som må skrive kontrakten. Gode maler til bruk finnes på nettet. Akkurat som ved en førstehåndsleie, er det viktig å gå over boligens tilstand. Å lage en inventarliste kan også være en fordel, slik at man vet hva som var i leiligheten da man flyttet inn. Når kontrakten er skrevet, kan man tegne en innboforsikring. Les mer om hva som er viktig når det gjelder forsikring her.

Før du flytter inn, er det også lurt å ha orden på alle avtaler og abonnementer. Spesielt strøm er viktig å ha på plass før man flytter inn. Ellers er det risiko for at det blir helt mørkt i leiligheten, og det er jo ikke ideelt de første dagene. For å lese mer om strømavtaler, klikk her: Strømavtaler, TV-avtaler, internettavtaler.

9. Innkjøpsliste – Å flytte hjemmefra

Det er visse ting man trenger når man flytter hjemmefra. Her er tips og råd. Noen ting er gode å ha, andre helt nødvendige. Hele innkjøpslisten for når du flytter hjemmefra finner du her.

Når det gjelder kjøkkenutstyr, er kjøkkenet det mest sentrale. Det er viktig å kunne lage mat, helst på mer enn én måte. Kjeler i ulike størrelser, en stekepanne, en ildfast form og kniver er det mest nødvendige. Hvis et dørslag ikke er innebygd i kjelene, er dette også noe som ofte blir brukt. Tallerkener, glass og bestikk er også et must når man flytter hjemmefra. Dette kan kjøpes i alle større interiørbutikker, men et tips er å se seg om i bruktbutikker og på ulike loppemarkeder. Man kan ofte finne mye mer spennende ting til en billigere pris.

I tillegg til kjøkkenutstyret trenger man også noe rengjøringsutstyr. En støvsuger eller annet verktøy for å holde gulvene rene, samt noen rengjøringsmidler, er viktige å ha fra starten. Når det gjelder rengjøringsmidler, er det særlig noen som er gode å ha. En form for kalkfjerningsmiddel for badet, vaskemiddel for klær og et allrengjøringsmiddel anbefales. Flekkfjerner er ikke nødvendig, men når uhellet er ute, kan det være gull verdt.

Det er også lurt å kjøpe de mest grunnleggende verktøyene. Det er alltid nyttig å kunne henge opp et bilde eller skru sammen en Ikea-møbel på egen hånd. Hammer, skrutrekker, tommestokk og vater er et godt utgangspunkt når det kommer til verktøy.

Har man skaffet disse tingene og fått en seng inn i boligen, har man situasjonen under kontroll. Man slipper å tenke på de mest grunnleggende tingene og kan konsentrere seg om morsommere saker, som for eksempel innredning og å invitere venner på innflyttingsfest.

10. Bonustips

Bredbånd, dette kan du ikke klare deg uten. Hvis du tenker på fast bredbånd, kan du enkelt sjekke hvilke leverandører som tilbyr tjenester til din nye adresse på nettsider som Bredbåndsguiden.

Du kan også lese vår sjekkliste over hva du bør tenke på ved flytting og sjekklisten for hva du bør tenke på når du vil kjøpe din første bolig. Lykke til med flyttingen!

By  Андрій | 05-09-2024 |
Comments (0)