Hvordan finne bredbånd tilgjengelig på din adresse? Uavhengig sammenligning!
Når du ønsker å finne ut hvilke bredbåndsalternativer som er tilgjengelige for deg, følg disse stegene:
- Oppgi din adresse: Bruk et bredbåndssøk verktøy og skriv inn adressen din for å se hvilke typer bredbånd og hastigheter som er tilgjengelige i ditt område.
- Bredbåndstyper: De vanligste bredbåndstypene i Norge er:
- Fiberbredbånd: Dette er det raskeste og mest pålitelige alternativet, med hastigheter opp til 10 Gbit/s. Krever en fiberforbindelse til boligen din.
- ADSL/VDSL: Bruker eksisterende telefonlinjer (kobbernettet) til å tilby hastigheter opp til 60 Mbit/s for ADSL og 300 Mbit/s for VDSL.
- Mobilt bredbånd: Benytter mobilnett (4G eller 5G) for å tilby hastigheter opp til 1 Gbit/s avhengig av dekning og nettbelastning. Passer godt for deg som beveger deg mye eller har begrensede faste alternativer.
- Kabel-TV bredbånd: Bruker kabel-TV-nettet (koaksialkabel) for å tilby hastigheter opp til 1 Gbit/s. Ofte tilgjengelig i flerbolighus med kabel-TV.
- Sammenlign leverandører: Sammenlign priser, hastigheter, datagrenser og kontraktstider mellom ulike bredbåndsleverandører som tilbyr tjenester i ditt område.
- Sjekk brukeranmeldelser: Les anmeldelser og vurderinger fra eksisterende kunder for å få et inntrykk av tjenestekvaliteten og kundestøtten.
- Tegn kontrakt: Velg en bredbåndsleverandør som best passer dine behov og tegn en avtale.
Uavhengig sammenligning av bredbånd
Vi får ofte spørsmål hos vår service om «Hvilke bredbånd finnes på min adresse, eller kan jeg få det dit jeg flytter?» Nå kan du helt gratis finne ut hvilket bredbånd som er tilgjengelig på adressen du flytter til.
Hvilket fast bredbånd kan jeg få på min adresse?
Det finnes dessverre ingen én samlet tjeneste i Norge som Bredbandskartan.se i Sverige. Likevel finnes det flere bredbåndsleverandører som tilbyr verktøy for å sjekke tilgjengelige tjenester på din adresse. Her er noen av de største leverandørene:
- Get: Tilbyr en tjeneste der du kan skrive inn adressen din og sjekke hvilke bredbåndsalternativer som er tilgjengelige.
- Altibox: Har et verktøy på nettsiden sin som lar deg sjekke tilgjengeligheten av bredbåndstjenester på din adresse.
- Fjordkraft: Gir mulighet til å sjekke hvilke internettjenester som kan leveres på din adresse.
Mobilt bredbånd er nesten alltid tilgjengelig, men det er ofte mer interessant å finne ut om det finnes muligheter for fiberforbindelse, og i så fall hvilken type fibernett som er tilgjengelig på adressen. ADSL kan også være et alternativ, selv om mobilt bredbånd i økende grad tar over ADSLs tidligere rolle på steder der det ikke er fiber. På mange adresser kan du også ha bredbånd via kabel-TV-leverandøren.
Hvilket bredbånd er best der jeg bor?
Du kan alltid besøke nettsiden til den valgte leverandøren og sjekke deres rapporter for ulike leverandører i ulike områder. Der kan du også enkelt sjekke hvor godt det mobile bredbåndet fungerer for de ulike bredbåndsleverandørene dit du skal flytte eller der du bor. Av og til holder det med mobilt bredbånd hvis du ikke skal streame film eller se for mye på YouTube, noe som imidlertid de fleste gjør i dag 🙂
Hvilket bredbånd passer for meg?
Du må vite hvordan du vil bruke bredbåndet ditt. Det er sjelden vanskelig å utvide bredbåndsabonnementet hos leverandøren, så start gjerne med en plan som er litt for liten fremfor for stor.
De som har de høyeste kravene, er ofte de som trenger bredbånd for gaming. Dette krever både rask ping (respons fra bredbåndsleverandøren) og god kapasitet for å kunne spille spill, spesielt de som krever mye dataoverføring. Vi anbefaler fiber på minst 100 Mbit/s, men helst 250 Mbit/s for både opp- og nedlasting. Dersom flere skal spille samtidig, anbefales definitivt 250 Mbit/s.
For å se på strømmet TV som Netflix, HBO og CMORE, trenger du minst 10 Mbit/s, men hvis flere skal se på samtidig, anbefaler vi minst 50 Mbit/s.
Hvis du bare surfer på nettet og ser på litt YouTube, holder det med 5-10 Mbit/s hvis dere er 1-3 personer i husstanden. Ofte kan mobilt bredbånd være tilstrekkelig i slike tilfeller.
Flytte bredbånd, ta med bredbåndsavtale?
De fleste bredbåndsleverandører som Telenor, Get, NextGenTel og Telia har etablerte prosesser for hvis du skal flytte og ønsker å ta med deg ditt bredbåndsavtale. For å gjøre det enkelt for deg vil de sørge for at overføringen av ditt eksisterende avtale føles problemfri. De vil sannsynligvis også foreslå en forlengelse med bedre vilkår… Ofte mister de kunder i forbindelse med flytting, derfor prøver de å gjøre alt for å beholde deg. Vi anbefaler at du sammenligner hvilke bredbåndsleverandører som er tilgjengelige på din nye adresse før du flytter ditt nåværende bredbånd.
Si opp og avslutte bredbånd
Nesten alle bredbåndsavtaler har en oppsigelsestid. Når du skal flytte og ønsker å bytte til en ny bredbåndsleverandør, må du si opp ditt nåværende bredbånd i god tid for å unngå å betale dobbelt. Hvis ditt nåværende avtale ble inngått etter mai 2014, har du én måneds oppsigelsestid eller mindre. Er avtalen eldre, kan oppsigelsestiden være lengre, vanligvis 3 måneder, men noen ganger opptil ett år. De fleste bredbåndsleverandører som Telenor, Get, NextGenTel og Telia har gode flytteprosesser. Hvis du skal flytte og ønsker å ta med bredbåndsavtalen din, kan de hjelpe. For å gjøre det enkelt, sørger de for at overføringen blir problemfri for deg.
Problemer med bredbånd når jeg flytter inn
Når du flytter inn i en ny bolig, er det vanlig at det er problemer med bredbåndet. Noen ganger skyldes det at tilkoblingen ikke er satt opp til din bolig. Andre ganger kan det være fordi den forrige beboeren på adressen har et abonnement som ikke har utløpt enda. Da må du kontakte bredbåndsleverandøren for å se om du kan overta dette abonnementet, eller om det er mulig å avslutte det før tiden.
Mobilt bredbånd eller fast bredbånd, hva er best?
Det som mest avgjør om du bør velge mobilt eller fast bredbånd, er om du trenger internett på mer enn ett sted og hvilken hastighet du trenger. Hvis du bare trenger internett på ett sted og kan få fast bredbånd, er det nesten alltid bedre både kostnads- og kvalitetsmessig. Hvis du trenger mobilt bredbånd, finnes det flere kombinasjonsabonnementer på markedet. Ditt behov for både fast og mobilt bredbånd vil avhenge av hvordan du bruker internettet. Hvis det skal spilles spill eller flere ønsker å se på strømmet TV samtidig, er en kombinasjon av fast og mobilt bredbånd å foretrekke.
Viktige punkter når du sammenligner bredbånd
Bredbånd via fiber tilbyr generelt høyere hastigheter enn ADSL og mobilt bredbånd til lignende priser.
- Flerbolighus er ofte tilkoblet et fiberkabelnett, og dette blir stadig vanligere i boligområder.
- Fiber nettet kan enten eies og driftes av en leverandør eller være felles for flere leverandører. Oftest er det et felles såkalt «åpent nett», da kan du velge fra hvem du vil ha internettjenestene levert.
- Kabel-TV nett eies vanligvis av en leverandør som da bare tilbyr sine tjenester.
- Å koble til en bredbåndstilkobling via allerede innlagt fiber eller kabel-TV tar vanligvis ikke mer enn en uke fra bestillingsdato. En tilkobling av ADSL kan ta 5 uker.
- Bor du i et flerbolighus, sjekk om du kan velge leverandør fritt eller om bygningen er bundet til en bestemt leverandør.
- Noen ganger kommer det en ekstra kostnad for utstyr som er nødvendig for å kunne bruke abonnementet.
Sammenlign bredbånd – tenk på dette
Når du sammenligner bredbånd, bør du vurdere hva ulike bredbåndsleverandører tilbyr, som ulike hastigheter for opplasting og nedlasting av informasjon fra internett. Vær oppmerksom på at hastighetene ofte oppgis som «opp til», noe som betyr at du ofte får litt lavere hastighet enn det du tror du har bestilt. De fleste leverandører har tre måneders oppsigelsestid, men det finnes også leverandører uten bindingstid. Tenk på at din eksisterende leverandør kanskje ikke kan levere til din nye adresse, så si opp ditt nåværende abonnement og bestill et nytt i god tid.
Mange leverandører tilbyr også overtagelse av abonnement. Du kan altså overføre ditt eksisterende abonnement til den nye boligen for å unngå ventetid og startgebyrer. I mange tilfeller kan du gjøre det samme med bredbåndsabonnementet ditt hvis du ikke ønsker å avslutte det. Den som flytter inn etter deg kan også overta abonnementet om de er interessert.