Checklist

Receive all the checklists for your move in your inbox for free

Find out how much your move would cost
08-07-2024 - By Андрій

Kjøpe bolig – tips for andelsleilighet og hus

Når du skal kjøpe bolig, er det sannsynligvis en av de største investeringene du gjør i livet. Derfor er det viktig at du nøye vurderer hvilke ønsker og hvilket budsjett du har. Din første bolig når du kjøper, har kanskje ikke alt du har drømt om, men det er viktig å sjekke om den er verdt prisen.

Ulike boformer

Å eie sin egen bolig kan gi en følelse av frihet, men bare hvis alt fungerer bra og det ikke dukker opp noen uventede overraskelser etter kjøpet.

Når du skal kjøpe bolig, gjelder det noe som kalles undersøkelsesplikt. Dette betyr at du kjøper boligen i den tilstanden den er, og du er selv ansvarlig for å oppdage eventuelle feil og mangler. Man kan ikke i ettertid kreve at selgeren skal være ansvarlig for slike feil som kunne vært oppdaget. Det kan være vanskelig å vite hva man skal se etter, så et tips er å ansette en takstmann som kan hjelpe deg med dette.

Kjøpe andelsleilighet

Når du kjøper en andelsleilighet, kjøper du en andel i foreningen som eier bygget du ønsker å bo i, og du får deretter retten til å bo i en bestemt leilighet. Kjøpesummen betales til selgeren, og en månedsavgift betales til borettslaget. Det kan være en god idé å undersøke borettslagets økonomi nøye for å forsikre deg om at det er trygt og sikkert å kjøpe andelsleilighet i det aktuelle laget. Les årsrapporten, vedtektene, og snakk med noen i styret om hvilke planer som finnes for renoveringer, rørutskiftinger osv.

Kjøpe hus

Når du kjøper hus eller en villa, er det viktig å huske at det kommer flere kostnader i tillegg til selve kjøpesummen:

  • Kostnad for tinglysing, som er et bevis på at du eier eiendommen og som utgjør 2,5 % av kjøpesummen.
  • Eventuell kostnad for pantebrev, som innebærer en sikring av eiendommen for å få lån på den. Dette beløpet er satt til 2 % av det beløpet du velger å belåne huset for.

Undersøkelsesplikten blir enda mer omfattende når du kjøper et hus eller en villa, da du også må sjekke eksterne deler som tak, grunnmur, tomt osv.

Krav til boligen

Lag en liste over dine boligønsker; beliggenhet, område, tilstand, størrelse, nærhet til fasiliteter. Tenk på at noen ønsker kan øke prisen betraktelig. Eksempler inkluderer balkong, spesiell utsikt, og toppleilighet. Andre prisdrivere kan være nærhet til transport, høy takhøyde, eller en nylig renovert leilighet. Derfor kan det være lurt å tenke gjennom hva som er dine absolutte krav og hva som er ønsker.

Bli kjent med boligmarkedet

Ved å følge boligannonser i aviser og på nettet kan du bli kjent med boligmarkedet og lettere finne ditt nye hjem. Gå på visninger, følg deretter salgene for å se hva deres utgangspris er samt hva de ender på. Dette gir deg også en idé om hva som er rimelig å ha på kravlisten din.

Låneløfte

I de fleste tilfeller trenger man et låneløfte fra banken for å kunne kjøpe en bolig, siden det dreier seg om en stor sum penger. Det kan være lurt å sammenligne ulike banker og spesialiserte boliglånsinstitusjoner for å få de beste vilkårene for et boliglån. Et boliglån kan maksimalt utgjøre 85 % av boligens verdi.

Egenkapital og andre kostnader

Selv om du planlegger å låne mesteparten, trenger du egenkapital på 15 % av boligens verdi. Husk at det også tilkommer kostnader for dobbelt bohold, takstmann, tinglysing og pantebrev. Disse kostnadene gjelder når du kjøper fast eiendom. Når du eier boligen din, må du holde leiligheten i god stand. Hvis for eksempel vaskemaskinen eller kjøleskapet går i stykker, må du betale for en ny selv.

Budsjett

Sett opp et budsjett for ditt planlagte kjøp; låneløfte, egenkapital og hva driftskostnadene forventes å bli med et nytt hjem. På Forbrukerrådets nettside finnes det informasjon om hva det kan koste å utstyre for eksempel en egen leilighet, noe som også bør inkluderes i budsjettet. Tenk også på hvilke innkjøp som kan vente og hvilke du trenger å gjøre umiddelbart i forbindelse med flyttingen. Kan du låne visse ting eller kjøpe brukt?

Visning

Gå på flere visninger på samme objekt hvis du er interessert. Det gjelder å se nøye etter siden du har undersøkelsesplikt og ikke kan få erstatning for skader og mangler som du burde ha oppdaget. Forbered deg ved for eksempel å lese årsrapporten for borettslaget og lage en liste over det du vil spørre om. Det kan også være lurt å ha med et låneløfte til visningen for å vise at du kan delta i en eventuell budrunde.

Hvis du er interessert og vil legge inn et bud

Bestem en maksimal kjøpesum slik at du ikke blir dratt med og strekker grensene for budsjettet ditt når budrunden starter. Be om å få se sameieboken for å sjekke at boligen ikke er pantsatt. Hvis det er tilfelle, sørg for at selgeren løser sine lån. Ta kontakt med borettslaget og finn ut hvordan økonomien ser ut, om det planlegges noen økning av månedsavgiften i nær fremtid, om eiendommen nylig er rørfornyet, om det planlegges noen renoveringer eller investeringer på eiendommen, osv. Undersøk leiligheten og alle andre rom nøye og bestill en inspeksjon.

Inspeksjon

Det kan være vanskelig å vite hva man skal se etter når man undersøker boligen. Ansett derfor en sertifisert takstmann som kan hjelpe deg med dette.

Skrive under kjøpekontrakten

Først når du skriver under kjøpekontrakten, blir budet ditt bindende. Sørg for at løfter fra selger eller megler skrives inn i kjøpeavtalen. Inkluder også hvilket utstyr som følger med i kjøpet. Du betaler et depositum når du signerer avtalen. Sjekk derfor med banken at ditt låneløfte fortsatt gjelder.