Hva koster et flyttebyrå i 2024 og hvordan finne et seriøst flyttebyrå? Pris for flyttebyrå?
Pris for flyttebyrå påvirkes av faktorer som flytteavstand, tidspunkt for flytting, mengden husholdningsartikler, eventuelle ekstratjenester, lovlydighet og betalingsbetingelser. For å sikre deg den beste prisen, bør du sammenligne tilbud fra flere selskaper. Jo mer fleksibel du er, desto lavere blir prisen. Husk også at det kan bli svært kostbart å velge et billig flyttebyrå som mangler nødvendige forsikringer og tillatelser.
Hva koster et flyttebyrå? For deg som ikke orker å lese.
En grov estimat av kostnaden for å ansette et flyttebyrå er 100 NOK/m² inkludert lastebil etter bruk av hjemmefradrag (Skattefradrag for tjenester i hjemmet), dersom du flytter innenfor samme by og ikke har for mye ting. 130 NOK/m² uten hjemmefradrag. Hvis du flytter utenfor samme by, kan du regne med omtrent 260 NOK per kilometer (med hjemmefradrag) mellom din gamle og nye bolig. Så hvis du skal flytte 200 km, kan du regne med 5 200 NOK i tillegg til kvadratmeterprisen. Selvfølgelig er det mange flere faktorer som påvirker prisen din, men for å få en estimat av prisen for flyttebyrået kan du bruke de ovennevnte tallene. Nedenfor beskriver vi mer nøyaktig hva som påvirker prisen din for å ansette et flyttebyrå.
Pris for flyttebyrå ved en utført flytting
Dette er et eksempel på pris for flyttebyrå basert på hvor lang tid det tar å utføre flyttingen, antall personer som hjelper til, kostnaden for lastebil, samt eventuelle ekstra tillegg som pakking:
Leilighet | Størrelse | Transport | Pris | Pris med Hjemmefradrag |
---|---|---|---|---|
1 RoK | 30 m² | 30 min | 5 500 NOK | 3 500 NOK |
2 RoK | 50 m² | 1 time | 8 500 NOK | 5 000 NOK |
3 RoK | 75 m² | 1 time | 11 500 NOK | 7 000 NOK |
Prisene er veldig grove estimater, det er mulig både å få det billigere og dyrere enn ovennevnte. Men hvis du står i valget mellom å leie en liten lastebil og gjøre flyttingen selv, kan disse estimatene gi deg en god indikasjon.
Som et eksempel gjorde vi en sammenligning i Oslo for en leilighet på 40 m², vi fikk priser mellom 1 900 NOK og 5 800 NOK. Timeprisene for to menn og en lastebil var mellom 480 NOK og 995 NOK, de med det billigste priset hadde ikke trafikktillatelse. Alle priser før hjemmefradrag. Så det er stor forskjell på prisene du får fra flyttebyråene. Se mer om vår Oslo-sammenligning lengre ned i denne artikkelen.
Video med faktorene som påvirker prisen for flyttebyrået
Hvis du ikke ønsker å lese, har vi samlet det viktigste fra denne artikkelen i videoen nedenfor. Svaret på spørsmålet «Hva koster et flyttebyrå?» og hvordan finne et «Godt og billig flyttebyrå?» avhenger av mange faktorer. Nedenfor beskriver vi hva som påvirker prisen til flyttebyrået og hvordan man finner et seriøst flyttebyrå.
Hvor mye tid trenger flyttebyrået?
Prisen som flyttebyrået trenger å ta avgjøres av hvor mye tid som går med til flyttingen. Derfor er flyttebyråene interessert i å få all fakta som påvirker dette. Grovt regnet tar det omtrent 1 time per 5 m² for to flyttearbeidere, så en leilighet på 50 m² tar altså ca 10 timer å løfte ut, transportere og laste inn. Tiden og dermed prisen for flyttebyrået avhenger også veldig mye av hvor lett det er å laste og losse dine eiendeler. Det er stor forskjell i tid om det er en leilighet på bakkeplan hvor man kan parkere flyttebilen rett utenfor enn om det er en leilighet i femte etasje uten heis med en smal trapp og langt mellom porten og der flyttebyrået kan parkere bilen sin.
Hvis du pakker dine flyttekartonger selv, så tenk på å bruke flyttekartonger til alt du kan. Det vil gå raskere for flyttebyrået hvis så mye som mulig ligger i flyttekartonger, da kan de få med seg mye på en gang på trallen eller transportvognen.
Når det gjelder tid for transport, regn med at flyttebyrået kan gjennomføre en flytting på en dag hvis det er innen 20 km. Er det lenger enn så, er det meget mulig at de ønsker å levere dagen etter.
Flyttebyrå pris per time?
En flytteperson koster 350-450 NOK/t, en pakkmester som har litt mer opplæring i pakking koster 500-600 NOK/t. En liten lastebil ca 20 m³ koster 600-800 NOK/t (inkl. 1 person), en stor lastebil 35-40 m³ koster 800-1 100 NOK/t (inkl. en person). Tariffavtalen for flyttepersonell er på >300 NOK/t, så går det mye under denne prisen så bør du være oppmerksom. Hjemmefradraget halverer ovennevnte arbeidskostnad, for eksempel får man ikke fradrag for flyttekartonger og lastebil.
Hvor stor er din nåværende bolig som du flytter fra?
Hvor mye husholdningsartikler du har påvirker prisen mest. Flyttebyråene pleier å estimere hvor mye som trenger å flyttes basert på boligflaten du har. Vet du at du har færre ting enn andre, vær da nøye med å påpeke dette for flyttebyrået, dette for å få ned prisen. Tenk også på at garasje, loft- og kjellerlagring kan romme mye ting. Du kan regne med at det tar ca 2 timer per 10 m² for to dyktige flyttearbeidere.
Når ønsker du å flytte?
Hvis du flytter på hverdager mellom klokken 08:00 og 18:00 er det billigst. På kvelder, helger og uvanlige tidspunkter er det omtrent 20-50 % dyrere. Unngå å flytte rundt månedsskiftet da det ofte også er dyrere.
Hvor skal du flytte?
Siden det er tiden som koster, avhenger prisen på flyttebyrået av hvor lenge de trenger å transportere tingene dine. I storbyer er flyttebyråene ofte litt dyrere. Du må også regne med lengre transporttider, siden selv korte avstander i en storby kan ta lang tid. Sjekk også hvordan flyttebyrået tar betalt for å kjøre frem og tilbake lastebil og flyttepersonell. Det er vanlig at de legger til en ekstra time for å håndtere dette.
Heis eller trapper bestemmer prisen for flyttingen
Det som også avgjør prisen for flyttebyrået er om det finnes en heis og om heisen er stor. De pleier også å spørre om hvor mange trapper det er og hvor nær det er mulig å parkere flyttebilen. Ikke glem å regne med hvis du har loftslagring der det ikke finnes heis, det kan ta mer tid enn man tror og dermed koste mer penger. Det er vanlig at man glemmer loft- eller kjellerlagring når man avtaler prisen på flyttingen med flyttebyrået. Dette kan bli en dyr tilleggskostnad.
Fast pris eller per time flyttebyrå pris?
En fast pris er generelt tryggere hvis det er mulig å få, sjekk da også nøye om det faste priset er betinget. Eksempler på hva som kan stå i det med liten skrift er at prisen forutsetter at det finnes stor heis, at lastebilen kan parkeres direkte tilknyttet boligene og at volumet av dine ting ikke overstiger en full lastebil.
Hvis du velger å betale per time, avhenger mye av hvem som utfører flyttingen. Hvor dyktige de er og hvor motiverte de er for å flytte raskt og sikkert. Vi får mange historier sendt til oss der prisen for flyttebyrået nesten dobles sammenlignet med det som ble avtalt. Hvis du avtaler pris per time med flyttebyrået, sett da også et makspris/takpris.
Spesialgods, tunge og ømfintlige gjenstander
Hvis du har spesialgods som er tungt og/eller ømfintlig, som et piano eller et pengeskap, er det viktig at du oppgir dette i god tid til flyttebyrået. Dette koster vanligvis ekstra og kan kreve spesielle forberedelser og utstyr for flyttepersonellet. Noen ganger ønsker de å flytte disse separat, spesielt så ønsker du ikke at dette skal oppdages på flyttedagen.
Pakking av flyttebyrået koster
Hvis flyttebyrået skal pakke alle flyttekassene, kan du regne med 20-30% mer for flyttingen. Beregn omtrent 130 NOK per m². Ønsker du i tillegg at flyttebyrået pakker ut, må du regne med like mye til, dette kan du halvere hvis du har rett til hjemmefradrag. Dette fordi hjemmefradraget gir rett til fradrag for arbeidskostnaden.
Flyttevask og lagring
Flyttebyråer tilbyr noen ganger også å lagre møblene dine hvis du har behov for det. Flere flyttebyråer tilbyr også flyttevask. En tommelfingerregel for flyttevask er at det koster mindre enn halvparten av hva selve flyttingen koster. Du kan også få hjemmefradrag for flyttevask, så etter fradraget kan du regne med en pris på ca 40 NOK/m². Husk at prisen for lagring fra flyttebyrået bør sammenlignes med hva det ville koste å la flyttebyrået kjøre tingene dine til et av de større lagerfirmaenes lager.
Flyttekasser og emballasje
Det er viktig å være enig om hva som er inkludert i prisen fra flyttebyrået. Flyttekasser og noen ganger emballasje er ofte inkludert. Hvis det er inkludert, sjekk om de tar et gebyr for å levere og hente dette. I tillegg finnes det ofte en tidsbegrensning på hvor lenge man kan låne flyttekassene, og etter dette må man betale full pris for dem. Vær oppmerksom her, da det ofte skjer at man kanskje ikke pakker ut alle kassene før tiden de skal leveres tilbake, som kan være mellom 1 til 4 uker.
Når bør man bestille flyttebyrå for å få en god pris?
Du får som regel den beste prisen jo tidligere du booker et flyttebyrå, spesielt hvis du skal flytte i en periode med mange flyttinger. Vi anbefaler at du kontakter flyttebyråene enten via oss eller en annen tjeneste minst to måneder før flyttingen. Jo større og lengre flytting, desto viktigere er det at du tar kontakt i god tid.
Skal du derimot flytte i en periode når du vet at ikke så mange pleier å flytte, kan det lønne seg å ta kontakt veldig sent for å kunne få en god pris. Dette fordi flyttebyrået ønsker å skaffe arbeid i stedet for å stå uten. Spesielt hvis du kan være fleksibel med dag og tid kan du spare mye penger, hvis du kan tilby flyttebyrået at de skal flytte for deg men at de får bestemme dato, for eksempel en uke før, kan du få en bedre pris. Det viktigste for flyttebyråene er nemlig å ha jevn belastning, det som koster mest er flyttearbeidere som ikke har noe oppdrag.
Hvordan finne en god og billig flyttebyrå?
For å finne et godt og billig flyttebyrå i Oslo eller en annen storby, må man vite hva som regnes som billig.
Det vanlige er at et flyttebyrå opererer med en timepris, som igjen er basert på antall personer (flyttefolk) og størrelsen på flyttebilen. Prisen påvirkes også av hvilken dag du flytter (det er dyrere i helgene og selvfølgelig på røde dager). Et vanlig påslag er 50 %. Hvis man skal flytte fra en by til en annen, kan det, i tillegg til at det sannsynligvis tar lang tid, også påvirke prisen til det dyrere.
Grunnpris (på hverdag i kontortid) for et godt og billig flyttebyrå i Oslo kan i beste fall ligge rundt 270 NOK, som er en billig pris for en flytteperson per time. Tariffavtalen for flyttepersonell er ca 300 NOK/timen, halvert med hjemmefradrag.
- For en flyttebil på rundt 20 kvm er en billig pris 400 NOK/timen
- For en flyttebil på rundt 40 kvm er en billig pris 600 NOK/timen
Merk at det fra flyttebyråer vanligvis ikke går an å leie en flyttebil uten å også ansette minst en flytteperson.
Å finne et godt flyttebyrå krever mer enn å bare sammenligne priser. Det er viktig å følge de retningslinjene vi har nevnt ovenfor. For det første, hvis prisen er lav uten grunn, er det en advarsel. Flyttebyrået er kanskje ikke bra. Et flyttebyrå som følger lovene og reglene for flytting, har vanskelig for å senke prisen ytterligere.
Et godt flyttebyrå skal ha ordentlige kontrakter. Det må være klart hvordan og når en kontrakt inngås, og hvilke vilkår som gjelder. Det er vanskelig å vite hvordan et flyttebyrå vil utføre jobben sin. Men du bør kontrollere flyttebyrået før de starter arbeidet. Senere i denne artikkelen finner du tips om hvordan du sjekker om flyttehjelpen er seriøs.
Ved å ha ordentlige kontrakter, inkludert tydelig e-postkorrespondanse, unngår du mange problemer. Dette gjelder spesielt hvis du skulle velge et uoffisielt flyttebyrå. Du kan støte på problemer som urimelig høy betaling for tidsbruk. Andre problemer kan være truende oppførsel, tyveri under flyttingen, eller at de ikke dukker opp i det hele tatt.
De tingene du kan merke før selve flyttingen er hvordan dialogen med flyttebyrået fungerer. Tilbyr de forskjellige betalingsmåter, kan du forhandle om en helt fast pris og så videre. Gjør en ordentlig kontroll av flyttebyrået og bruk magefølelsen. Da finner du med størst sannsynlighet et godt og billig flyttebyrå i Oslo.
Seriøst flyttebyrå – slik sjekker du
Å finne et seriøst flyttebyrå krever ikke så mye tid. Nedenfor er stegene du trenger å gjøre, orker du ikke å gjøre alle, så gjør i det minste de fem første. Det kan spare deg for fremtidige problemer. Selvfølgelig er det alltid opp til deg om du vil ta sjansen, de nevnte aktivitetene tar 10 minutter å utføre, og det kan være en billig investering.
Organisasjonsnummer må alle firmaer ha
Et seriøst flyttebyrå har et firmanavn og et tilhørende organisasjonsnummer (firmaets «personnummer»), dette bør fremgå på hjemmesiden. Ellers spør du, har du bare navnet kan du sjekke hvilket organisasjonsnummer flyttebyrået har på Brønnøysundregistrenes side med foretaksfakta, skriv bare inn navnet så får du organisasjonsnummeret. Vær nøye når dere skriver kontrakten at det er dette organisasjonsnummeret som er angitt i kontrakten.
Yrkestrafikktillatelse må et seriøst flyttebyrå ha for å ha forsikring
Alle som driver et flyttebyrå må ha yrkestrafikktillatelse, uten tillatelsen kan ikke flyttebyrået ha en transportforsikring. Skjer det en ulykke blir det i praksis kunden som rammes hvis forsikring ikke finnes da det ikke kan forventes at disse useriøse firmaene vil betale for skadene fra egen lomme. Når du har organisasjonsnummeret, er det imidlertid lett å sjekke at de har tillatelse til å drive yrkesmessig trafikk på Statens vegvesens side. Hvis de ikke har det, så spør hvorfor. Noen rengjøringsfirmaer tilbyr også flyttehjelp, da NRK-forbrukerinspektørene (2015-02-26) sjekket 21 rengjøringsfirmaer med flyttehjelp, hadde kun tre av flytterengjøringsfirmaene trafikktillatelse.
Et seriøst flyttebyrå krever ikke kontant betaling
Hvis ditt flyttebyrå ønsker kontant betaling, er de ikke seriøse, dette gjør de for å kunne unngå rapportering og skatt. Tenk på om det er verdt risikoen, hvis noe går galt.
Prisen som flyttebyrået ønsker for flyttingen er for lav
Dessverre er det slik at det billigste flyttebyrået kanskje ikke alltid er seriøst. Et firma som betaler skatter og følger reglene har vanskelig for å klare seg under 1000 NOK/timen for 2 menn og en mindre lastebil (600 NOK/timen etter hjemmefradrag). Mer sannsynlig er at prisen bør være over 1200 NOK/timen (700 NOK/timen etter hjemmefradrag). For 3 menn og en mindre lastebil ligger prisen fra ca. 1300 NOK (750 NOK/timen etter hjemmefradrag). Ligger prisene under dette er det en varsellampe. Like så hvor mye tid flyttebyrået estimerer for flyttingen, en veldig grov estimering er at det tar omtrent 1-2 timer per 10 m². Så hvis du har en 70 m² leilighet og flyttebyrået estimerer 3 timer, så er det også et varselsignal.
Skriftlig avtale og fast pris
I Norge reguleres flyttetjenester av nasjonale lover og forskrifter som ivaretar forbrukernes rettigheter. Sørg alltid for å få en skriftlig avtale med fast pris spesifisert, og vær oppmerksom på at omtrentlige priser ikke bør overstiges uten din godkjenning.
Tydelige opplysninger
Norske flyttebyråer må også informere deg om eventuelle tilleggstjenester eller kostnader som ikke er inkludert i den opprinnelige avtalen før de utføres.
Avbestillingsmulighet
Det anbefales å avbestille flyttetjenester så tidlig som mulig. Sjekk flyttebyråets avbestillingsregler, som bør være i tråd med norsk lovgivning, og sørg for å ha dokumentasjon ved avbestilling på grunn av sykdom.
Erstatningsansvar
I Norge har flyttebyråer ansvar for å erstatte skader de forårsaker, men affeksjonsverdi blir som regel ikke tatt i betraktning. Det er viktig å diskutere forsikringsdekning og eventuelle tillegg for spesielt verdifulle gjenstander før flyttingen starter.
Er flyttebyrået medlem av en bransjeforening, så er det bra.
Det finnes to større bransjeforeninger for flyttefirmaer, nemlig Norsk Transportarbeiderforbund og Norsk Logistikkforening. Du kan sjekke hvilke som er medlemmer på deres nettsider. Det at et flyttebyrå er medlem av en slik forening kan være et positivt tegn.
Du kan også sjekke med fagforeningen (Transportarbeiderforbundet) om flyttebyrået du er interessert i har tariffavtale.
Det bør sies at det finnes seriøse flyttebyråer som ikke er med i noen av disse bransjeforeningene eller har tariffavtale, men det er en positiv indikasjon.
Tilbyr de skattefradrag for flytting?
Skattefradrag for husarbeid kan gjøres for flyttetjenester. Et seriøst flyttebyrå tilbyr å administrere dette skattefradraget for flyttingen. Dette betyr at du bare trenger å betale halvparten av arbeidskostnaden, og flyttebyrået tar seg av alt det administrative med Skatteetaten, så du betaler en faktura med skattefradraget trukket fra. Dette betyr også at det er betydelig vanskeligere for flyttebyrået å arbeide med svarte penger.
Nettsidens informasjon om flyttebyrået
Står det på firmaets nettside hva firmaet heter, hvilket organisasjonsnummer de har og andre ting vi nevner i denne artikkelen? Seriøse flyttebyråer har disse opplysningene og har oftest publisert dem. Hvis de ikke har publisert opplysningene, trenger det ikke bety at de er useriøse, men det er en indikasjon på at du bør spørre.
Sjekk flyttebyråets økonomi
I Norge er alle grunnleggende opplysninger om et firmas økonomi offentlige. Det er mulig å kontakte Norge Skatteetaten for å spørre om firmaet har skattegjeld eller andre problemer. Du kan også besøke nettsider som proff.no som publiserer mange av disse opplysningene gratis.
Har de referanser eller vurderinger
Hvis du føler deg usikker, spør etter aktuelle referanser, noen som bor i nærheten som du kan ringe til. Det er også mulig å søke etter vurderinger på nettet, men vær oppmerksom på at de ikke alltid er helt pålitelige.
Seriøse flyttebyråer har korrekt telefonnummer
Vi i Moveria har ved flere anledninger funnet useriøse flyttebyråer hvis telefonnummer er registrert på helt andre selskaper enn det man tror man kontakter. Søk gjerne deres telefonnummer på Google og sjekk hvilket flyttebyrå som står for telefonnummeret.
En indikasjon på om et flyttebyrå er seriøst og betaler skatt, kan du også få hvis du går inn på en av bedriftstjenestene som for eksempel proff.no eller Brønnøysundregistrene. Ved å skrive inn flyttefirmaets navn eller organisasjonsnummer kan du enkelt få informasjon om blant annet hvor mange ansatte de har, hvor mye penger de har tjent de siste årene og hvor mye skatt de har betalt.
Til slutt, stol på magefølelsen
Som vi skrev øverst, gjør minst de fem første punktene, det tar mindre enn 10 minutter og kan spare deg for mange problemer. Du har sikkert fått en magefølelse om flyttebyrået virker ok. Føles det ikke bra, ta kontakt med et annet.
Sammenligning av tilbud fra flyttebyråer i Oslo
En undersøkelse vi gjorde av flyttebyråer i Oslo viser store prisforskjeller. Det var noen år siden (oktober 2014) da vi sendte ut en forespørsel via fem forskjellige sammenligningssider for å få tilbud på flyttehjelp. Men svarene er relevante også i dag. Flyttelasset skulle gå fra en to-roms leilighet på 40 kvadratmeter i andre etasje til en like stor leilighet i tredje etasje i en annen del av byen. Ingen av leilighetene lå i bygninger med heis, noe som ville innebære en del bæring. Reisen var kort – de to leilighetene lå bare ti kilometer fra hverandre.
Tilbud fra flyttebyrå i Oslo uten tillatelse
Selv om vi ga samme informasjon til alle sammenligningssidene, var prisskillnadene store. Av de tolv flyttebyråene som kom tilbake med tilbud, tilbød litt over halvparten pakkepris, og det største prisavviket var nesten 4 000 kroner. Alle priser var før skattefradrag for husarbeid var trukket fra.
Den billigste flyttebyrået estimerte at flyttingen bare ville ta totalt to timer fra dør til dør med to mann og en bil, og tilbød en totalpris på 1 900 kroner. Den dyreste byrået anslo at samme flytt ville koste 5 800 kroner og kreve tre mann og en bil. Hvor lang tid flyttingen ville ta, var ikke oppgitt i tilbudet.
De fleste tilbudene for pakkepris lå mellom 4 500 og 5 000 kroner. Et par av flyttebyråene tilbød et kostnadsfritt hjemmebesøk for å vurdere størrelsen på innboet og ut fra det gi en nøyaktig pris. I ett av tilbudene inngikk gratis lån av flyttekasser.
De aller fleste flyttebyråer tilbød, i tillegg til en fast pris, tilbud per time. Også her var prisforskjellene store. Mens den billigste byrået tok 480 kroner per time for to mann og en lastebil, tok den dyreste 995 kroner per time. Da vi sjekket opp byrået som tilbød den laveste prisen, viste det seg at byrået manglet yrkestrafikktillatelse, noe som er nødvendig for å drive flyttebyrå.
Priser fra flyttebyråene (før hjemmefradrag)
- Flyttebyrå A: 840 NOK/time med 2 menn og bil. 1 140 NOK/time med 3 menn og bil. Ingen estimat på hvor lang tid flyttingen kunne ta.
- Flyttebyrå B: Tilbyr en pakkepris på 4 800 NOK for fire timer med 3 menn og bil. Alternativt 1 200 NOK/time hvis man ønsker det løpende. Prisen inkluderer lån av flyttekasser.
- Flyttebyrå C: 900 NOK/time for 2 menn og bil.
- Flyttebyrå D: Tilbyr en fast pris på 4 500 NOK, men også andre løsninger hvis man ønsker å spare penger. For eksempel kan man velge timepris og hjelpe til selv for å gjøre flyttingen billigere.
- Flyttebyrå E: Tilbyr en pakkepris på 1 900 NOK. Anslår at hele flyttingen kan gjøres på to timer med to menn og en lastebil. Ytterligere timer koster 950 NOK.
- Flyttebyrå F: Anslår at flyttingen vil ta fire timer. Tar en timepris på 850 NOK for to menn og en bil.
- Flyttebyrå G: Totalpris på 2 900 NOK.
- Flyttebyrå H: Totalpris 5 800 NOK. Tre menn og en bil.
- Flyttebyrå I: 750 NOK/time for to menn og en lastebil.
- Flyttebyrå J: Gir en omtrentlig pris på 4 690 NOK med to menn og bil, men ønsker å gjøre en inspeksjon av leiligheten før de gir en endelig pris. Alternativt kan man leie to menn og bil for 925 NOK/time og selv hjelpe til for å spare penger.
- Flyttebyrå K: 995 NOK/time for to menn og bil.
Stor forskjell på antall flyttetilbud
Nettsteder som tilbyr tilbud fra flere flyttefirmaer blir stadig mer vanlige i flyttebransjen. Vi valgte å teste fem av de største. Når det gjelder brukervennlighet og informasjonen kunden må fylle ut, var det ingen store forskjeller mellom de ulike nettstedene. Det tok bare noen minutter å fylle ut skjemaene, og de krevde omtrent samme type informasjon. Og svarene kom raskt. Allerede etter en time landet de første tilbudene i innboksen.
Ingen garanti for seriøse svar
Fordelen med å bruke sammenligningssider er at man raskt kan få tilbud fra flere flyttebyråer. Samtidig er det ikke alltid en garanti for at man får seriøse svar. Dette mener Gunnar Gudmundsson, forbundssekretær i Norges Transportarbeiderforbund, en av bransjeorganisasjonene for flyttebyråer.
«Disse nettstedene tar ikke noe ansvar for at de flyttebyråene som er tilknyttet er seriøse. Det er bare en enkel måte å prøve å tjene penger på. Hvem som helst kan starte en nettside og skrive hva de vil. Det jeg hører fra våre medlemmer er at det sjelden gir noen oppdrag og at mange derfor ikke lenger bryr seg om å svare på tilbudsforespørsler.«
For at et flyttebyrå skal få være medlem hos Transportarbeiderforbundet kreves det at man er sertifisert i henhold til forbundets bransjestandard. Det innebærer blant annet at man skal følge gjeldende lovgivning, ha ansvarsforsikring, være medlem i Norges Lastebileier-Forbund og ha F-skatt og yrkestrafikktillatelse.
«At et flyttebyrå er tilknyttet oss er en kvalitetsgaranti. Vi stiller strenge krav til våre medlemmer, og de blir fulgt opp i en revisjon hvert annet år,» sier Gunnar Gudmundsson.
For det flyttebyrået som ønsker å tilknytte seg en sammenligningsside, er ikke kravene alltid like strenge. Mens noen sjekker både F-skatt, momsregistrering og gjeld hos Namsmannen, nøyer andre seg med at firmaet har yrkestrafikktillatelse.
Sjekk opp flyttefirmaet før du bestemmer deg
Gunnar Gudmundsson mener at den som vil ansette et flyttebyrå heller bør kontakte firmaet direkte. Og gjerne sjekke med noen ulike før man bestemmer seg.
Prisene for en flytting kan variere mye.
«Hvis du får et tilbud som er for godt til å være sant, så er det ofte det. Det er mye juks og fanteri i denne bransjen og mange firmaer som ikke er seriøse. Det eneste som trengs for å starte er jo en bil.«
Gunnar Gudmundsson mener også at personlig kontakt er viktig.
«Måten du blir møtt på sier ofte mye om hvor seriøst et firma er. Det er jo aldri feil å sjekke med sitt eget nettverk om noen der har brukt et flyttebyrå de kan anbefale.«
Internett bidrar til ujevn konkurranse
En annen som har lang erfaring fra flyttebransjen er Joakim Håkansson hos flyttefirmaet A-J Express, som opererer i Oslo og Bærum. Han mener at konkurransen de siste årene har blitt svært ujevn, ikke minst på grunn av at det er så enkelt å markedsføre seg på nettet. – På Finn.no kan hvem som helst legge ut en annonse og et bilde av en lastebil selv om de verken har bil eller firma.
Joakim Håkansson er, akkurat som Gunnar Gudmundsson, også skeptisk til sammenligningsnettsteder.
«Noen sjekker bare at man har organisasjonsnummer og ingen gjeld. Men egentlig kreves det mer enn det for å drive med flytting. Som flyttefirma må du ha både forsikringer og yrkestrafikktillatelse.«
Joakim Håkansson er enig i at man som kunde alltid bør sjekke opp firmaet man vurderer å bruke, uansett om man har funnet det på egen hånd eller via et sammenligningsnettsted.
Noen flyttefirmatvister ender i Forbrukertilsynet
Det er vanlig at flyttefirmaet og kunden ikke kommer overens. På sin nettside anbefaler Forbrukerrådet alltid å bruke et firma som følger de nasjonale normene i Norge. Likevel ender noen flyttinger i Forbrukertilsynet, FT.
I perioden 1. januar til 15. oktober 2014 mottok FT 48 saker som gjaldt flytting eller lagring. I samme periode i 2015 kom det inn 53 saker som omhandlet tvister med flyttefirmaer.
Klagene til FT handler blant annet om erstatning for flytteskadede møbler, at flyttingen ikke er utført på riktig måte, at man ikke er enige om hva som er avtalt, og at møbler eller ting mangler etter flyttingen.
Flyttehjelp eller flyttefirma i Oslo
I Oslo skjer de fleste flyttingene i hele landet. Det skjer også flest flyttinger til og fra Oslo. Dette fører til at det finnes flest flyttefirmaer i Oslo i hele Norge. Dessverre betyr dette også at det finnes mange useriøse flyttefirmaer i Oslo, så vel som seriøse. Det finnes selvsagt seriøse firmaer som er nystartede, men det er likevel en advarsel. I en storby som Oslo kan useriøse flyttefirmaer overleve lenge gjennom ulike nettsteder som tilbyr flyttehjelp til lave priser som kan vise seg å være høyere senere… Vi anbefaler sterkt at man går på anbefalinger eller velger et firma som er kontrollert og har de nødvendige tillatelsene som nevnt ovenfor.
Flyttefirmaets pris viser ofte hva du får
Vi håper du har fått et godt bilde av flyttefirmaets pris, svar på spørsmålet om hva en flytting koster og hvordan man finner en god pris på flyttefirma? Og hvordan du sjekker at flyttefirmaet er seriøst. Som oftest får du det du betaler for; betaler du lite, er sannsynligheten større for at du ansetter et useriøst flyttefirma. Vi ønsker deg lykke til med flyttingen og valget av flyttefirma.