Checklist

Receive all the checklists for your move in your inbox for free

Find out how much your move would cost
04-07-2024 - By Андрій

Sjekkliste for smart flyttepakking, 40 tips for å pakke alle rom!

Nedenfor kan du lese om tips for effektiv flyttepakking når du skal flytte. Det tar lang tid å pakke ned alle eiendelene sine, og det kan være emosjonelt krevende å gå gjennom gamle ting og måtte sortere dem. Derfor er det viktig at du planlegger flyttepakkingen godt og setter av litt ekstra tid for uforutsette hendelser. Benytt også anledningen til å rydde opp i ting du ikke lenger bruker. Gi dem til veldedighet eller selg dem billig, mange vil ha større glede av tingene dine enn det boden din gjør. Husk at rydding krever ekstra tid i planleggingen av flyttepakkingen.

Vi beskriver hvordan du kan gjennomføre pakkingen din på best mulig måte. Deretter finner du informasjon om pakking for hvert enkelt rom i boligen, og hvordan du best pakker flyttebilen.

Effektiv flyttepakking i praksis! Bildet viser en ung kvinne som smilende pakker en eske i en stue omgitt av flyttekasser og innpakningsmateriale
Bildet: Bigstock.com

Flyttekasser

Flyttekasser er den mest praktiske måten å oppbevare tingene dine på under en flytting. Generelt bør alt som får plass i en flyttekasse, pakkes ned i en, siden løse gjenstander kan bli lettere ødelagt og er vanskeligere å håndtere under flyttingen. Flyttekasser kan kjøpes på blant annet varehus, byggevarehus eller hos flyttefirmaer. Husk at kvaliteten kan variere mye mellom ulike selgere. Flyttefirmaer har ofte de beste kassene, men også de dyreste. Spør om du kan leie kasser hvis du ikke ønsker å kjøpe dem. Hvis du ansetter et flyttefirma, får du ofte låne kasser gratis.

Vanlige alternativer til flyttekasser er banankasser, søppelsekker, papirposer og kofferter. Disse er imidlertid ikke like stabile, vanskeligere å transportere med for eksempel en tralle, og de har større risiko for å bli ødelagt. For å flytte så effektivt som mulig og minimere risikoen for ubehagelige overraskelser, bør vanlige flyttekasser brukes. Antall flyttekasser du trenger avhenger av hvor mye ting du har i boligen, men man regner vanligvis med en flyttekasse per kvadratmeter boareal. Har du bodd lenge på samme sted og er dårlig til å kaste ting, trenger du sannsynligvis mange flere.

Planlegg din flyttepakking

Det beste planleggingstipset er å starte så tidlig som mulig. Begynn med å pakke ned alt du ikke trenger før flyttingen, som klær for en annen sesong, fint porselen, bøker osv. La det aller nødvendigste være til slutt og pakk det ned de siste dagene før flytting.

Følgende ting kan være nyttige å tenke på når du skal pakke for flytting:

  • Rengjøringsmateriell og lignende som du trenger for sluttrengjøringen bør ikke pakkes ned på forhånd. En stol eller krakk er også bra å ha tilgjengelig for rengjøringen.
  • Belysning er det siste du bør ta ned i den gamle boligen og det første du setter opp i den nye. Uten lys i alle rom er det vanskelig å flytte både ut og inn.
  • Hvis du flytter over lengre avstander, bør du sørge for å ha hygieneartikler (som såpe og toalettpapir), skift av klær og litt mat lett tilgjengelig slik at dere kan komme godt i gang i den nye boligen uten å måtte lete gjennom eskene. Organiser pakkingen ved å ta ett rom av gangen, og pakk kun ned ting fra samme rom i én eske. Merk dem på sidene slik at du holder oversikt over hva som er i dem og til hvilket rom de skal i den nye boligen (hvis du merker dem på toppen vil ikke teksten synes om du stabler dem på hverandre). Pakkede flytteesker kan stables i høyden, og tre esker er vanligvis passende for transport på en tralle. Den tyngste esken bør stå øverst hvis du planlegger å laste dem på en tralle. Oppbevar de pakkede eskene i et tomt rom eller et rom du sjelden bruker, så de ikke er i veien før flyttedagen. Ikke sett eskene på loftet, i kjelleren eller utendørs, da både esker og innhold kan skades av kulde og fuktighet. Nedenfor følger informasjon om hvordan du bør pakke i boligens forskjellige rom.

Hvordan pakke på kjøkkenet?

  • Tidlig pakking: På kjøkkenet kan du ofte begynne å pakke tidlig for å få unna kjøkkenutstyr du sjelden bruker.
  • Behold det nødvendige: Husk å spare på noen få av de mest brukte tingene slik at du kan lage mat og spise i de siste dagene før flytting.
  • Ømtålige gjenstander: Glass, porselen og andre skjøre gjenstander bør pakkes inn i beskyttelsespapir (kjent som makulatur hos flyttebyråer) eller bobleplast. Andre populære alternativer inkluderer silkepapir, avispapir, laken, håndklær og klær som uansett skal pakkes ned. Avispapir er billig, men kan ofte etterlate flekker på porselen, noe som betyr at du må vaske det før du kan bruke det igjen. Laken, håndklær og klær er rene, men pakkingen kan bli ineffektiv og tar mye plass i eskene. I tillegg kompliserer det utpakkingen siden klær og porselen ikke skal være på samme sted i den nye boligen. Å kjøpe silkepapir eller makulatur er dyrere, men kan være det beste alternativet for å beskytte skjøre ting.
  • Pakking av tallerkener: Tallerkener pakkes stående på kanten med et ark papir imellom dem. Hvis du krøller sammen noen ark og legger i bunnen av esken, står de stødigere. Glass pakkes en og en i papir og legges eller settes i esken. For å minimere risikoen for skader er det en god idé å pakke i mindre esker (for eksempel skoesker) som deretter samles i en større flytteeske. Et annet alternativ er å kjøpe eskeinnlegg (tilgjengelig hos flyttebyråer og lagringsfirmaer) for å skille glassene fra hverandre.
  • Fyll tomrom: Overflødig plass i esker fylles med krøllet papir, puter eller lignende myke, dempende materialer.
  • Kjøkkenapparater: Kjøkkenapparater som kaffemaskiner og brødristere pakkes fordelaktig i individuelle, mindre esker som deretter samles i flytteesker. Hvis du ikke har tilgang til passende små esker, bør du i stedet pakke dem inn i beskyttelsespapir eller bobleplast for å forhindre skader.
  • Fastmonterte apparater: Hvis du har en fastmontert oppvaskmaskin eller lignende på kjøkkenet som skal være med i flyttingen, kan det være lurt at denne kobles fra av en fagperson. Dette for å unngå ulykker og for at forsikringen skal være gyldig. Sjekk hva som gjelder med ditt forsikringsselskap.

Pakking i stuen

  • Tidlig pakking: I stuen kan du ofte begynne å pakke bøker, filmer, pyntegjenstander og lignende som du ikke nødvendigvis trenger før flyttingen.
  • Bøker: Bøker er for tunge til å fylle en hel eske med, så pakk heller esken halvfull med bøker og fyll resten med lette gjenstander som puter, dyner, gardiner og lignende. Sørg også for å blande pocketbøker med innbundne bøker for å jevne ut vekten mellom eskene.
  • Pyntegjenstander: Pyntegjenstander, likt som glass og porselen, pakkes fordelaktig inn i silkepapir og i mindre esker før de legges ned i flyttekasser.
  • Bilder og kunstverk: Bilder og liknende som er for store for en flyttekasse, kan pakkes ned i spesielle kunstkasser (tilgjengelig for kjøp/leie hos flyttebyråer). Et billigere alternativ er å tape/binde dem sammen med en pappskive imellom. Du bør ikke pakke ned bilder for tidlig for å unngå skader, og flytt dem helst stående.
  • Kabler og ledninger: Kabler og lignende bør du samle sammen og merke tydelig for å vite hvor de hører hjemme når du pakker dem ut igjen. Hvis en kabel ikke kan fjernes fra en enhet, bør den rulles opp og tapes fast til enheten for å unngå skade.
  • Gardinstenger og lignende: Gardinstenger og lignende bør buntet sammen med snor eller tape, gjerne med lignende ting som kosteskaft, ski og så videre.
  • Tepper: Tepper pakkes best ved å rulles opp og knytes om. Har du mange små tepper, kan du effektivisere ved å rulle flere sammen.
  • Hyller og lignende møbler: I bokhyller og lignende møbler bør du ta ned løse hyller og tape dem sammen for å effektivisere flyttingen. Husk å merke skruer og lignende som trengs for å sette sammen møblene igjen.
  • Skuffer og lignende i oppbevaringsmøbler: Skuffer og lignende i oppbevaringsmøbler skal tømmes for innhold, men deretter etterlates i møbelet under selve flyttingen. Hvis skuffen lett kan gli ut, er det en god idé å tape den fast slik at den ikke blir ødelagt under transporten. Det samme gjelder skapdører som lett åpner seg. Noen møbler med mange utstikkende deler kan med fordel demonteres helt for å lette flyttingen.
  • Lamper: Lamper, spesielt store eller vanskelige som lysekroner, kan være utfordrende å flytte. For å sikre at de overlever transporten godt, er det en god idé å henge dem opp i taket på flyttebilen. Det viktigste er å sørge for at de ikke kan falle ned under transporten.
  • Krukkeplanter: Krukkeplanter er skjøre og tar ofte skade av en flytting, spesielt om vinteren. De fleste flyttefirmaer tar ikke ansvar for krukkeplanter, så du må flytte dem selv. Pakk dem stående i åpne esker og gjerne isolert med litt avispapir for å beskytte mot kulde og trekk. I velassorterte hagesentre kan du kjøpe beskyttelsesnett for store, frodige planter som letter flyttingen av dem.

Pakke soverommet

  • Tidlig pakking: Soverommet kan med fordel begynne å pakkes ned tidlig i prosessen, slik som sengetøy, håndklær og klær som du ikke trenger den nærmeste tiden. Ikke glem å vurdere om du for eksempel trenger håndklær for å beskytte skjøre gjenstander under flyttingen eller for å fylle opp tunge flyttekasser.
  • Klær: Klærne i garderoben din kan også brettes og pakkes ned i flyttekasser. Hvis du derimot har mange klær på hengere, kan dette ta lengre tid. Noen flyttefirmaer tilbyr spesielle garderobekasser hvor du kan henge klærne på hengerne sine. Et alternativ er å bunte sammen et antall hengere og trekke en svart søppelsekk over dem. Deretter klipper du et hull i toppen av sekken og trekker frem krokene på hengerne. Disse kan nå henge i skapet frem til flyttedagen og deretter henges direkte inn i garderoben i den nye boligen. Denne løsningen sparer tid ved pakking, men kan redusere smidigheten under selve flyttingen.
  • Overmadrasser: Overmadrasser rulles sammen akkurat som tepper og bindes med tau eller stropper.

Pakking i badet

  • Utfordrende pakking: Badet er det vanskeligste rommet å pakke i god tid, siden det ofte inneholder ting du bruker daglig eller ukentlig. Medisiner og lignende er heller ikke passende å pakke ned selv om du ikke trenger dem for øyeblikket; du kan bli syk før flyttingen og da må de være tilgjengelige.
  • Nær flyttedagen: Når flyttingen nærmer seg (mindre enn en uke igjen), er det passende å begynne å pakke på badet. Pakk ned alt unntatt de mest nødvendige hygieneproduktene som pakkes aller sist. Sørg for at du også har dem lett tilgjengelig når du ankommer den nye boligen.
  • Vaskemaskin: Hvis du har en vaskemaskin eller lignende som skal flyttes til den nye boligen, skal den, likesom oppvaskmaskinen, koples fra av en fagmann.

Pakke garasje og bod i tide!

  • Ideelle rom for tidlig pakking: Disse rommene egner seg godt til å pakkes tidlig siden de ofte inneholder ting du ikke bruker så ofte. Derimot inneholder de ofte vanskeligpakket utstyr.
  • Maskiner og apparater: Maskiner og apparater skal tømmes for drivstoff (diesel, bensin, osv.) før de pakkes ned. De skal også, så langt det er mulig, pakkes i kasser og oppbevares oppreist for å unngå at eventuelle rester fra drivstoffet søler.
  • Store gjenstander: Hvis du har mange klumpete gjenstander, kan dette være utfordrende. Eksempler på slike er sykler, gressklippere og hagemaskiner. Du kan trenge en ekstra stor flyttebil. Dette skyldes at disse gjenstandene er vanskelige å pakke på en plassbesparende måte.

Flyttebilen

For at flyttingen din skal bli så problemfri som mulig, er det også viktig å strukturere den ferdige flyttepakkingen i flyttebilen. Følgende bør du tenke på når du pakker inn i flyttebilen: Start med de største møblene og fyll deretter plassen mellom dem med mindre møbler og flyttekasser.

  • Effektivisering av plass: En måte å effektivisere plassen på er å demontere utstikkende møbeldeler som knotter, ben og lignende.
  • Unngå skader på møbler: For å unngå skader på møblene bør de festes med stropper eller lignende. Ikke-følsomme, myke underlag som filleryer, tepper og lignende kan brukes på gulvet, mot veggene og mellom møblene for at disse ikke skal ta skade under transporten.
  • Pakke sammenhengende: Møbler som tilhører samme rom bør pakkes sammen i flyttebilen for å lette utpakkingen ved ankomst til den nye boligen.
  • Størrelse på bilen: For å vite hvor stor bil du trenger, kan du regne med at en flyttekasse tar ca. 0,5 kubikkmeter. Legg deretter til en beregning på hvor mye møbler du har. Jo større bilen er, desto lettere er den å pakke i og ut, noe som selvfølgelig effektiviserer flyttingen. Hvis du har en for liten bil, risikerer du å ikke få med alt og dermed miste mye tid på å kjøre flere flyttelass. Velg derfor alltid en større bil hvis du er usikker. Husk å kontrollere at flyttebilen kan kjøres med ditt førerkort hvis du planlegger å kjøre selv. Lett lastebil kan kjøres med klasse B-førerkort, men hvis du trenger en større bil, kan det også være nødvendig med en sjåfør med klasse C-førerkort.

Tips: Det har blitt stadig mer populært å flytterydde før du begynner å pakke for flytting. Hvis du har tid, les gjerne vår artikkel om flytterydding. Lykke til med flyttepakkingen!