Flytte strømavtale – hvordan si opp og tegne nytt strømabonnement ved flytting?

Når du skal flytte, må du alltid flytte strømavtale ved å si opp de gamle avtalene og tegne nye for den nye boligen. Du har avtale med både en strømleverandør og et nettselskap, som noen ganger kan være det samme selskapet. Hos seriøse leverandører er det som regel ikke noe problem å avslutte avtalen når du flytter, selv om du har bindingstid. Det anbefales at du sier opp strømavtalen minst 1 måned før flyttingen, helst 3 måneder, for å unngå ekstra kostnader. Vær oppmerksom på at det finnes noen useriøse selskaper med lengre oppsigelsestid, så sjekk alltid vilkårene nøye.

Hvilke strømavtaler finnes, og hvilken bør du velge ved flytting?

Du kan kun velge strømleverandør, mens nettselskapet er fast for den adressen du flytter til. Hvis du ikke velger en strømleverandør, vil du automatisk få en såkalt anvisningsavtale fra en leverandør som er tilknyttet nettselskapet. Dette er ofte den dyreste typen avtale, så det er alltid lurt å gjøre et aktivt valg.

Det finnes hovedsakelig to typer strømavtaler: fastpris og spotpris (rørlig pris). Fastprisavtaler har en fast pris per kilowattime (kWh) over en avtalt periode, som kan variere fra noen måneder til flere år. Akkurat nå, i februar 2023, bør man være forsiktig med å velge fastprisavtaler, da strømleverandørene ofte legger på store risikomarginer. Fordelen med fastpris er forutsigbarhet, slik som med faste boliglån – du vet hva du skal betale hver måned.

Den andre typen avtale er en spotprisavtale, også kalt rørlig pris. Da følger prisen du betaler, prisen på kraftbørsen Nord Pool, med et påslag fra strømleverandøren. Spotprisavtaler kan være basert på månedsgjennomsnitt eller timepris. Hvis du har en avtale basert på månedspris, betaler du gjennomsnittsprisen for strømmen i den aktuelle måneden. Hvis du har en timeprisavtale, betaler du for strømmen basert på kraftbørsens pris time for time, i forhold til hvor mye du bruker.

Hvilken strømavtale bør du velge ved flytting?

  • Ofte dyrt og ugunstig → Gjør ingenting, og du får en anvisningsavtale.
  • Tryggt, men dyrt → Fastprisavtale på noen år.
  • Gjennomsnittlig pris per måned → Velg en rørlig månedsavtale.
  • Når du kan styre strømforbruket ditt → Velg en rørlig timeprisavtale.

Det du absolutt ikke bør gjøre, er å velge en strømleverandør med mange misfornøyde kunder. Se oversikten over selskaper du bør unngå.

Oppsigelse av strømavtale ved flytting – husk dette!

Når du skal si opp strømavtalen ved flytting, kan du gjøre dette på flere måter. Det enkleste er ofte å logge inn på nettsiden til nettselskapet og strømleverandøren med BankID for å avslutte abonnementet ditt. Det er lurt å ha ditt anleggs-ID og datoen for når du ikke lenger trenger strøm. Anleggs-ID finner du på strømmåleren og på fakturaen din. Ofte er det imidlertid nok å oppgi adressen din for å si opp avtalen.

Merk at det kun er personen som har tegnet strømavtalen som kan si det opp. Hvis du ringer for å si opp avtalen, vil de spørre om fra hvilken dato oppsigelsen skal gjelde og om adressen eller anleggs-ID.

Når du kontakter strømleverandøren, vil de ofte prøve å beholde deg som kunde. De kan forsøke å overtale deg til å ta med avtalen til din nye bolig. Spesielt hvis du har en avtale med lang bindingstid, kan de hevde at du må fortsette med avtalen. Men i de fleste tilfeller, og spesielt med seriøse strømleverandører, har du rett til å avslutte avtalen uten gebyr når du flytter. Bindingstiden gjelder vanligvis ikke ved flytting. Hvis dere er flere som flytter sammen, kan du la noen andre tegne den nye avtalen, og påpeke at du ikke lenger har behov for strømavtale. Dette fungerer som regel, men vær oppmerksom på at noen useriøse strømleverandører kan forsøke å skape problemer.

Generelt lønner det seg nesten alltid å tegne en ny avtale med en ny leverandør når du flytter. Da kan du ofte få en velkomstrabatt. Velg da en seriøs strømleverandør som ikke har bindingstid og som har maksimalt én måneds oppsigelsestid.

Når skal du si opp strømmen?

I de fleste avtaler har du en måneds oppsigelsestid eller mindre, så du bør si opp avtalen minst en måned før du ikke trenger strøm lenger. Det er ingen problemer med å si opp strømmen tidligere, så lenge du vet hvilken dato du ønsker å avslutte avtalen. Husk også at det er lurt å ha strøm på til flyttevasken er ferdig.

Det finnes også strømavtaler med for eksempel tre måneders oppsigelsestid. Hvis du sier opp for sent, kan du risikere å måtte betale et bruddgebyr.

Noen nettselskaper kan kreve et flyttegebyr, men dette er ikke veldig vanlig i Norge.

Tegn en ny strømavtale

Det er viktig å ha strøm den dagen du flytter inn, slik at du kan lage mat og slå på lysene. Mange strømleverandører kan slå av og på strømmåleren automatisk på distanse, på den datoen du oppgir. Hvis du flytter inn noen dager etter at du overtar boligen, kan det være lurt å tegne avtalen på et tidlig tidspunkt for å være sikker på at strømmen er aktiv når du kommer inn.

Påslag på strømprisen eller kostnadstillegg

Påslaget på strøm er de avgiftene og kostnadene som strømleverandøren legger til utover deres innkjøpspris på strømmen. Hvis du har en avtale med flytende pris (spotpris), vil det ofte fremgå at det er leverandørens innkjøpskostnad pluss for eksempel 3 øre per kWh. Noen ganger kan en strømavtale innebære at du får kjøpe strøm uten påslag, noe som ofte kalles strøm til innkjøpspris. I slike tilfeller betaler du som regel en fast månedsavgift i stedet. Hvis strømleverandører solgte strøm uten påslag eller avgifter, ville de ikke dekket sine kostnader. Hvis noen tilbyr deg strøm til innkjøpspris, bør du derfor alltid spørre hvordan leverandøren planlegger å tjene penger.

Det er viktig å inkludere påslag, kostnadstillegg og månedsavgifter når du sammenligner strømpriser. Hvis du kun sammenligner prisen per kWh, kan du gå glipp av disse ekstra kostnadene. Bruk derfor en god sammenligningstjeneste som tar hensyn til disse tilleggene, slik som for eksempel vår samarbeidspartner Strømpris.no.

På bildet ser vi elektriske ledninger koblet til en strømmåler, noe som kan være relevant når du skal flytte strømavtale til en ny bolig.

Hvor lang tid tar det å tegne en strømavtale og få strøm i boligen?

Nettselskapene trenger vanligvis minst 10 dager for å kunne garantere at strømmen er påslått den dagen du ønsker. Hvis noen har bodd i boligen før deg, kan det hende at strømmen er påslått midlertidig, men at den blir slått av igjen før ditt nye strømabonnement er registrert hos nettselskapet.

Strømleverandørene er raske, men de er avhengige av at du allerede har tegnet en avtale med nettselskapet før de kan begynne å levere strøm til din adresse. Hvis du er sent ute med å tegne en strømavtale, bør du først kontakte nettselskapet, slik at du i det minste får strøm, selv om det kanskje ikke er til den laveste prisen (se avsnittet om «anvisningsleverandør» nedenfor).

Når du flytter ut og inn

Når du er i boligen du skal flytte fra for siste gang, husk å ta et bilde av strømmåleren med mobilen din, slik at du har dokumentasjon på sluttmålerstanden. Dette kan være nyttig hvis det skulle oppstå problemer, for eksempel hvis den som flytter inn etter deg begynner å bruke strøm uten å tegne en ny avtale, eller hvis det er en utleiebolig og utleier skal renovere mens det fortsatt er du som betaler for strømmen.

For borettslag og ved hussalg er det vanlig å rapportere målerstanden på utflyttingsdagen. I utleieboliger oppgis vanligvis sluttmålerstanden til utleieren når du flytter ut.

Strømselskapene skal automatisk lese av målerstanden den dagen du har oppgitt som flyttedato. Men det kan noen ganger skje at de er trege med å registrere denne avlesningen, så det er alltid lurt å ha et bilde som bevis på målerstanden.

Anvisningsleverandør – har du glemt å tegne strømavtale? Har du fortsatt strøm?

Hvis du har tegnet en avtale med nettselskapet, men ikke med en strømleverandør, vil du fortsatt ha strøm i boligen din. Det som skjer da, er at du får en såkalt anvisningsleverandør, som er en strømleverandør nettselskapet har avtale med. Du får et anvisningsavtale, og du vil motta en vanlig strømregning fra denne leverandøren. Disse avtalene er ofte dyrere enn de du selv kunne ha valgt, og de gir sjelden de beste betingelsene. Det finnes noen unntak i Norge, men de fleste anvisningsavtaler er mindre gunstige sammenlignet med avtaler du aktivt tegner selv.

Strømleverandørene vil ofte kontakte deg når du flytter for å prøve å overbevise deg om at de har den beste avtalen for deg. Men du kan vanligvis spare mer ved å bruke noen få minutter på å sammenligne avtaler på nettet.

Få den leverandøren du ønsker til den beste strømprisen!

I dag finnes det gode sammenligningstjenester for strømpriser, og det er stor konkurranse mellom strømleverandørene i Norge. Mange leverandører prøver å lokke deg med svært lave priser i starten, men disse kan senere bli til dyre avtaler. Vær forsiktig med lange avtaler med bindingstid og oppsigelsestid.

Noe mange ikke vet, er at strømleverandører ofte er villige til å matche konkurrenters priser, men dette skjer som regel kun via telefon eller chat, ikke via skjemaer på nettsiden. Hvis du har funnet en leverandør du foretrekker, men ønsker en lavere pris, kan du først sjekke priser på en sammenligningstjeneste. Deretter kan du ringe den strømleverandøren du ønsker, og si at du har funnet et bedre tilbud hos en konkurrent. Ofte kan de matche prisen for å beholde deg som kunde.

Sammenlign strømpriser i 2023

Det finnes flere store og gode sammenligningstjenester for strømpriser i Norge, for eksempel Strømpris.no. Disse tjenestene tjener penger på at du går via dem for å finne det beste strømavtalet. Husk at sammenligningstjenestene ikke alltid viser alle tilgjengelige strømavtaler på markedet, og de kan variere i hvor raskt de oppdaterer prisene. Likevel anbefales det å bruke disse tjenestene for å finne de beste prisene, da det ikke koster deg noe ekstra. Vi samarbeider for eksempel med Strømpris.no.

Hvor lang tid tar det å bytte strømavtale?

Hvis du vil bytte strømavtale i forbindelse med flytting, er det som regel nok med én måneds varsel, og noen ganger enda kortere.

Dersom du ønsker å bytte strømleverandør mens du fortsatt bor i samme bolig, avhenger det av hvilken type avtale du har. Noen strømavtaler har lang bindingstid og fornyes automatisk med ett år hvis du ikke sier dem opp i tide. Disse avtalene er sjelden fordelaktige for kunden. Hvis du er bundet til en slik avtale og ønsker å bytte, anbefales det at du kontakter en ny strømleverandør. De kan hjelpe deg med å overvåke oppsigelsen av den gamle avtalen og sikre en sømløs overgang.

Velge strømleverandør ved flytting

Når du flytter, må du velge en strømleverandør. Hvis du ikke gjør det, vil du automatisk få et såkalt anvisningsavtale, som ofte har dårligere vilkår. Det er derfor lurt å aktivt velge en strømleverandør – det gir deg som regel en bedre avtale enn det anvisningsavtalen vil gjøre.

Du kan ikke velge nettselskapet ditt, da det kun finnes ett nettselskap per område, og de har monopol på nettleie i sitt område. Nettleien er ofte mer enn halvparten av den totale strømregningen, spesielt i leiligheter.

Hvilket nettselskap har jeg på min nye adresse?

Den enkleste måten å finne ut hvilket nettselskap du har på den nye adressen, er å søke på Google med adressen din og ordet «nettselskap». Alternativt kan du bruke strømprissammenligningstjenester eller sjekke strømmåleren i den nye boligen, hvor nettselskapets navn vanligvis står. Hvis navnet ikke står der, kan du skrive ned anleggs-ID-en. Med dette ID-nummeret kan du enkelt finne nettselskapet via alle sammenligningstjenester eller ved å kontakte en strømleverandør.

Et annet alternativ er å kontakte strømleverandøren du ønsker å bruke – de vet alltid hvilket nettselskap som opererer i området ditt basert på anleggs-ID eller adressen din.

Hvordan vet jeg hvilket strømleverandør jeg har?

Nettselskapet ditt står ofte på strømmåleren, men det enkleste er å sjekke fakturaen din. Der vil både nettselskapet og strømleverandøren fremgå. I noen borettslag og studentboliger har sameiet eller boligselskapet et felles nett- og strømavtale for alle beboere. Dette er ofte billigere enn at hver husstand har sin egen avtale, ettersom man da bare har ett nettleieavtale og kjøper større mengder strøm samlet fra strømleverandøren.

Bildet viser høyspentledninger i et strømanlegg, illustrerende strømnett som leverer strøm når du flytter strømavtale til en ny adresse.
Bildet: fanjianhua / freepik

Hvilket strømselskap bør jeg velge? Gode strømpriser og avtaler…

Vårt råd er å velge et av de større strømselskapene. Det betyr ikke nødvendigvis at du skal velge et av de mest kjente selskapene, da noen av dem er flinke til å markedsføre seg, men har dårlige avtaler. Det første du bør sjekke, hvis du er usikker, er bindingstid og oppsigelsestid. Velg kun avtaler uten bindingstid og med maks én måneds oppsigelsestid. Da kan du enkelt endre avtalen senere, og det er sjelden du får en vesentlig bedre avtale ved å binde deg for en lengre periode.

Deretter bør du selvfølgelig se på prisen. For en bolig som varmes opp med strøm, kan prisen ha stor betydning. I en leilighet med lavt forbruk vil prisskillene ofte være bare noen hundrelapper i året mellom de 20 best rangerte avtalene på sammenligningstjenestene.

Til slutt, hvis du fortsatt er usikker, kan du gjøre et raskt Google-søk på strømselskapets navn. Det vil ofte raskt vise om det er et useriøst selskap. I bildet ovenfor ser du de strømselskapene som hadde flest kundeklager i oktober 2022. Prisforskjellen er ofte liten, så unngå selskaper som dukker opp på slike lister.

Hvis du vil ha den absolutt laveste strømprisen, må du bruke litt tid på det. De som har hatt tid til å bytte strømselskap ofte og utnytte lokkepriser, har ofte fått de laveste prisene. Men dette krever at du følger godt med.

Rørlig eller fast strømpris – hva bør du velge?

Historisk sett har det lønnet seg å ha en avtale med rørlig strømpris, selv om det i perioder kan være dyrere enn fastprisavtaler. Strømselskapene krever en premie for risikoen ved å tilby fastpris, og derfor er fastpris vanligvis dyrere på lang sikt. Du må vurdere om du kan takle høyere strømregninger i perioder. Vi hos Moveria anbefaler at du velger en avtale med rørlig strømpris og sparer det du ville betalt for fastpris på en egen konto, slik at du har ekstra penger når strømmen er dyrere.

Rørlig strømpris per måned eller per time?

Du kan velge rørlig pris enten på månedsbasis eller timebasis. Hvis du velger månedlig rørlig pris, betaler du vanligvis gjennomsnittsprisen strømselskapet har hatt for måneden, pluss et påslag. Prisen din påvirkes ikke av når du bruker strøm, fordi forbruket ditt er en liten del av totalforbruket.

Hvis du velger en avtale med rørlig timepris, måles strømforbruket ditt time for time, og du betaler den aktuelle timeprisen pluss strømselskapets påslag. Dette gir deg muligheten til å påvirke strømregningen ved å bruke strøm når prisen er lav, og unngå å bruke strøm når prisen er høy.

Hvordan finner jeg anleggs-ID eller anleggsnummer?

Du finner anleggs-ID på strømregningene dine. Det står også ofte på en plakat ved strømmåleren, eller du kan logge inn på nettsiden til nettselskapet ditt for å finne det. Anleggs-ID kalles noen ganger for EAN-nummer, og består av 18 sifre. Nummeret starter alltid med 735999. Noen ganger kan det være bokstaver foran, men disse kan du hoppe over når du oppgir anleggs-ID-en din.

Kan jeg få nettleie og strøm på samme faktura?

Noen strømleverandører samarbeider med nettselskapene. I noen tilfeller er de en del av samme konsern og har nesten samme navn. Da kan du få både nettleie og strøm på én faktura. Vær imidlertid oppmerksom på at dette ikke nødvendigvis gir deg noen rabatt, og du kan gå glipp av et bedre tilbud fra en annen strømleverandør hvis du ønsker å samle alt på én regning.

Miljøvennlig strøm – grønn energi eller ikke?

I en leilighet koster miljøvennlig strøm som regel rundt 10 kroner ekstra per måned hvis du velger det som et tillegg. Men siden konkurransen er så høy, kan du i stedet velge et strømselskap som kun tilbyr miljøvennlig strøm. Det er sjelden dyrere enn å kjøpe strøm fra de store selskapene som har blandet energiproduksjon.

Gjør en god gjerning med strømavtalen din

Hos Moveria støtter vi gjerne strømselskap som for eksempel Gudbrandsdal Energi, som investerer i bærekraftige prosjekter og utvikling av fornybar energi, som vind- og solkraft. Prisen er omtrent den samme som hos andre rimelige leverandører. Hvis du vil bidra til en grønnere fremtid samtidig som du betaler strømregningen, kan du vurdere slike alternativer.

By  Андрій | 11-09-2024 |
Comments (0)