Mat når du flytter hjemmefra

Enkle, næringsrike matretter: falafel, spaghetti og kjøttsaus, pølse med makaroni, vegetariske enchiladas, fiskepinner og ris, ovnsbakt laks med poteter, pizza, pyttipanne, kikert- eller kyllinggryte, grønnsaksboller. Oppskrifter finnes på matnettsteder som Kiwi, Meny, og andre sider. Oppbevaring av matvarer: følg best-før-dato, fryse kjøtt, fisk, tilberedte retter, frukt og bær. Kjøleskaptemperatur 4-5 grader, fryser minus 18-20 grader. Mattilsynets hjemmeside: www.mattilsynet.no

Gode matretter når du har flyttet hjemmefra

Det finnes mange matretter å velge mellom som er både enkle og næringsrike, og som også finnes i vegetariske og veganske alternativer:

  • Falafel
  • Spaghetti og kjøttsaus
  • Pølse med makaroni
  • Vegetariske enchiladas
  • Fiskepinner og ris
  • Ovnsbakt laks med poteter
  • Pizza
  • Pyttipanne
  • Kikert- eller kyllinggryte
  • Grønnsaksboller

Søk etter en oppskrift som passer for deg med tanke på ovennevnte retter, hvis du finner noe bra, hør gjerne av deg til oss med tips.

Matlaging når du ikke bor hjemme lenger

Oppskrifter og inspirasjon finnes det nok av på nettet. Kiwi, Meny og en rekke andre bedrifter og nettsteder tilbyr oppskrifter for alle smaker. Men for å kunne følge disse trenger man litt grunnleggende kunnskaper.

På bildet er det avbildet unge voksne som deler en stor pizza, noe som illustrerer typisk mat når du flytter hjemmefra og lever studentlivet.
Bildet: Freepik

Oppbevaring av matvarer er essensielt for holdbarheten. Mange varer har god og tydelig merking på pakningen. Da er det selvsagt best å følge den for lengst holdbarhet, men de fleste varer holder seg lenger enn «best-før-dato», etter «siste forbruksdag» bør man derimot ikke spise noe. Generelt kan man også si at jo lavere temperatur maten oppbevares i, desto lenger holder den. De fleste produkter kan fryses. Både kjøtt og fisk kan fryses, og tilberedte retter som legges i beholder holder seg godt i fryseren. Det viktige er å forsegle pakningen godt. Det forhindrer at maten blir tørr og ødelagt. Frukt og bær kan også oppbevares i fryseren. Grønnsaker kan oppbevares i fryseren, men må kokes først. Det er viktig å holde øye med matens holdbarhet når du har flyttet hjemmefra og derfor må ta mer ansvar.

Godt å vite når du har flyttet hjemmefra om mat

Banan og agurk bør ikke oppbevares i kjøleskapet. Et kjøligere spiskammer er optimalt. Poteter skal oppbevares mørkt, ellers kan de bli giftige. Temperaturer som er passende å ha på kjøleskapet er 4-5 grader og i fryseren er minus 18-20 grader en passende temperatur.

For mer informasjon om håndtering av matvarer, besøk Mattilsynets hjemmeside www.mattilsynet.no/

Ønsker du som skal flytte hjemmefra flere tips, les vår sjekkliste før flytting!

By  Андрій | 03-09-2024 |
Comments (0)