Flytte til USA: En guide for nordmenn som planlegger å flytte over Atlanteren

Å flytte til USA krever en del praktiske forberedelser. I denne oversiktlige artikkelen går vi gjennom alt fra visumkrav, jobb, bolig, kostnader knyttet til flyttingen, skatter og sosialforsikringer, helsevesen til skolegang og sosiale nettverk i USA for nordmenn som planlegger å flytte over Atlanteren.

På bildet ser vi en panoramautsikt over New York City, med Central Park i bakgrunnen og moderne skyskrapere i forgrunnen, noe som tiltrekker de som vurderer å flytte til USA.
Bildet: John Cameron / unsplash

Visum og oppholdstillatelse for å flytte til USA

For å flytte til USA som nordmann trenger du et visum eller oppholdstillatelse. Det mest ettertraktede er et såkalt Green Card, som gir deg permanent oppholdstillatelse i landet. Du kan også søke om studentvisum eller arbeidsvisum. Det finnes flere typer visum avhengig av formålet med ditt opphold i USA, så det er viktig å finne ut nøyaktig hva som gjelder for deg og eventuelle medflyttende familiemedlemmer.

For å bli sluppet inn i USA, er det viktig å ha papirene dine i orden. Passet må ikke bare være gyldig; det kreves at det er gyldig i minst 6 måneder fra avreisedatoen. Skal du arbeide i USA må du ha arbeidstillatelse klar og kunne bevise dette når du ankommer landet. Har du fått innvilget studentvisum må du også vise frem ditt I-20-dokument i tollen, det vil si dokumentet fra skolen som du brukte i din visumansøkan.

Du søker om alle typer visum ved den Amerikanske Ambassaden i Norge. Vær oppmerksom på at hvis du blir i USA lenger enn hva ditt visum tillater, kan det føre til vanskeligheter for deg hvis du ønsker å reise inn i USA igjen.

Melding av utflytting

Hvis du flytter til USA på prøve og er usikker på hvor lenge du vil bli, kan du i utgangspunktet beholde din folkeregistrerte adresse i Norge og melde spesiell postadresse til Skatteetaten for å få posten din til din bolig i USA. Skal du bli over ett år? Da gjelder melding av utflytting. I begge tilfeller kan du ordne dette via Skatteetaten.no.

Finne jobb i USA

Å finne jobb i USA kan være en utfordring, spesielt hvis du ikke har noen kontakter i landet. En god start er å ha en godt utformet CV og kunne kommunisere effektivt på engelsk. Bruk LinkedIn og jobbnettsteder, og sjekk også ut expat-forum på nettet.

Finne bolig i USA

Å finne bolig i USA trenger ikke å være spesielt vanskelig. Mange bruker Craigslist. Du kan leie leiligheter, rekkehus og villaer. Enten leier du måned for måned med 30 dagers oppsigelsestid, eller så inngår du en langsiktig leiekontrakt, et såkalt lease på ett eller flere år. Vær oppmerksom på at du da kan bli forpliktet til å betale leie for hele perioden hvis du skulle ønske å flytte fra stedet tidligere.

Vanligvis betaler man et depositum i forbindelse med at man signerer leiekontrakten, som blir refundert ved utflytting forutsatt at boligen er i samme stand som da du flyttet inn.

Kostnader og budsjett for å flytte til USA

Å flytte til USA kan være kostbart, og det er viktig å budsjettere for alle utgifter som kan oppstå i forbindelse med flyttingen. Kostnadene for å flytte til USA varierer avhengig av hvor i landet du planlegger å bosette deg, men her er noen utgifter du bør inkludere i beregningen:

  • Fly- og reisekostnader
  • Depositum for bolig
  • Skatter og avgifter for visum og oppholdstillatelse
  • Flyttekostnader for dine eiendeler og eventuelt din bil.

Det anbefales å åpne en bankkonto i USA så snart som mulig for å motta lønn, bruke betalingskort og gjøre uttak i dollar uten å måtte betale høye avgifter.

Skatter og sosialforsikring i USA

Når du flytter til USA og begynner å jobbe der, blir du skattepliktig i landet. Du må søke om et såkalt Social Security Number (SSN) for å betale skatt og delta i sosialforsikringssystemet. Du kan starte din søknad om SSN på nett og deretter gå til ditt lokale Social Security-kontor.

Hvis du er ansatt og betaler skatt i USA i mer enn ett år, er du vanligvis fritatt fra å betale skatt i Norge.

Helsevesen og forsikring i USA

Helsevesenet i USA skiller seg markant fra det norske, og det er viktig å være klar over forskjellene. USA har ikke et universelt helsevesen, og mange innbyggere er avhengige av privat helseforsikring for å få tilgang til helsetjenester. Det er imidlertid ikke uvanlig at arbeidsgivere dekker helseforsikring for sine ansatte og deres familier. Når du flytter til USA bør du:

  • Sørge for at du og din familie har en omfattende helseforsikring.
  • Finne ut hvilke helsetjenester som er tilgjengelige i ditt område.
  • Vite hvordan du skal handle i nødsituasjoner, inkludert hvor du skal henvende deg for akutt hjelp.

Utdanning og skoler i USA

Hvis du skal flytte til USA med barn, er det lurt å i god tid sette deg inn i alternativene for skolegang i ditt nye hjemland. Det amerikanske skolesystemet består av barneskole (elementary school), ungdomsskole (middle school/junior high school) og videregående skole (high school). Det finnes både offentlige og private skoler, samt internasjonale skoler som tilbyr undervisning på andre språk enn engelsk.

Skaffe venner og finne seg til rette i USA

Å tilpasse seg og skaffe venner er en viktig del av å finne seg til rette når du flytter til USA. For å gjøre overgangen så smidig som mulig kan du:

  • Delta på lokale arrangementer og aktiviteter for å møte nye mennesker og bygge sosiale nettverk.
  • Benytt deg av de sosiale sammenhengene som jobben tilbyr.
  • Snakk med andre nordmenn som allerede bor og jobber i USA (ca 150 000) for å få råd og tips om tilpasning. Du kan begynne online via fellesskap som Facebookgrupper for nordmenn i USA. Hold også utkikk etter Facebookgrupper for nordmenn i den delstaten du skal bosette deg i.

Å flytte til USA er en stor og spennende forandring som kan by på fantastiske muligheter for deg og din familie. Ved nøye planlegging og forberedelser før flyttingen, kan du sørge for at overgangen blir så vellykket som mulig.

Uansett om du flytter for å jobbe, studere eller starte bedrift, er det viktig å være åpen og anstrenge deg for å skape sosiale nettverk og venner. Når du først har etablert deg, vil du kunne dra nytte av alle mulighetene som USA har å tilby.

Gjennomføre flytting til USA

Start med god tid før flyttingen å sortere dine eiendeler hjemme i Norge. Hva kan selges, gis bort eller kastes? Hva vil og trenger du å ta med deg til USA? Er det noe som skal pakkes bort for oppbevaring i Norge? Ta hjelp av vår sjekkliste for å rydde ut og vår sjekkliste for å pakke.

Det finnes flere gode flytte- og transportfirmaer å velge mellom, som også kan hjelpe deg med eventuell lagring. Vurder om du vil håndtere flyttevasken selv eller ansette et renholdsfirma. Vi hjelper deg gjerne med å finne flyttefirma for din flytting til USA, og dessuten hjelper vi deg med skattefradrag for flyttekostnader.

Å gjøre på stedet i USA

  • Registrer deg hos den norske ambassaden.
  • Åpne en bankkonto.
  • Søk om Social Security Number (SSN).
  • Skaff internett og andre abonnementer du trenger.
  • Meld fra om utflytting til norske skatteetaten hvis du skal bli mer enn ett år.
  • Søk etter langvarig bolig hvis du har valgt en midlertidig løsning, eller ikke er fornøyd med den første.

Noen nyttige lenker for nordmenn i USA

Hvis du til slutt planlegger å flytte tilbake til Norge fra USA, finner du praktiske tips i vår artikkel om å flytte tilbake til Norge fra utlandet.

By  Андрій | 27-08-2024 |
Comments (0)