Flytte tilbake til Norge fra utlandet
Når du skal flytte tilbake til Norge fra utlandet, forbered deg ved å søke bolig, jobb, skole, informere myndigheter og si opp avtaler. Det er ingen tollavgifter, men skattefradrag for husarbeid (RUT-fradrag) gjelder kun hvis du betaler skatt i Norge samme år. EU/EØS-førerkort er gyldig til det utløper, og informasjon om å registrere utenlandsk bil finnes på Statens vegvesen.
Flytte tilbake til Norge fra land innen EU
Når du skal flytte tilbake til Norge fra et annet land innen EU, må du planlegge og forberede en del. Her er samlet informasjon og tips for deg som norsk statsborger som skal flytte hjem til Norge fra land innen EU (Belgia, Bulgaria, Kypros, Danmark, Estland, Frankrike, Finland, Hellas, Irland, Italia, Kroatia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Østerrike, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Ungarn) og EØS (Island og Liechtenstein).
Å gjøre før du flytter hjem til Norge fra utlandet
Før du flytter hjem til Norge fra landet du har bodd i, bør du så tidlig som mulig ta hånd om en rekke ting.
Søk bolig og jobb i Norge
Det er best å ha bolig og jobb klart når du flytter hjem. Husk at du som skal søke om dagpenger (A-kasse) må kunne bevise hvor du har jobbet de siste to årene. Siden behandling av attester kan ta lang tid, er det lurt å bestille en før flytting.
Guider som kan være til hjelp når du søker bolig:
Har du ikke funnet permanent bolig når du kommer tilbake, er magasinering av dine eiendeler et alternativ:
Leie lager: prissammenligning
Søk skole i Norge
Enten det gjelder dine egne studier eller dine barns skolegang, er det bra å være ute i god tid. På Utdanningsdirektoratets nettside kan du lese om hvordan utenlandske karakterer omgjøres til norske.
Informer myndigheter i landet om at du flytter tilbake til Norge
Hvilket land flytter du hjem fra? Sjekk med den norske ambassaden der hvilke myndigheter du trenger å informere i henhold til landets regler og bestemmelser, så du ikke går glipp av noe.
Si opp avtaler
- Jobb
- Bolig
- Strøm
- Internett
- Forsikringer
- Abonnementer
- Osv.
Hvis leiekontrakten eller for eksempel internettabonnementet er tidsbestemt med sluttdato etter flyttingen, kan du undersøke muligheten for å overføre avtalen til neste leietaker. På den måten kan du unngå å betale for tiden som er igjen.
Endre adresse
Sjekk om det finnes noen tjeneste for adresseendring og ettersending, eller om du selv må kontakte de som har din adresse.
Sende hjem ting?
Kanskje har du ikke et stort flyttelass, men mer enn hva som får plass i en koffert? Det finnes tjenester for å sende enkeltkasser eller kofferter, et eksempel er Send My Bag.
Toller og skattefradrag for flyttegods
Når du flytter til Norge fra et annet EU-land, trenger du ikke å betale noen tollavgifter for ditt flyttegods.
Du har bare rett til skattefradrag for flyttetjenester (RUT-fradrag) hvis du betaler skatt i Norge samme år. Hvis du gjør det, kan du få fradrag for både flytting og flyttevask.
Ta med utenlandsk bil og førerkort hjem til Norge
For å registrere en bil som du har kjøpt i utlandet, kreves det noen trinn. Informasjon finnes på Statens vegvesens nettside. Hvis du har et førerkort som er utstedt innen EU/EØS, kan du fortsette å kjøre med det til det utløper.
Registrer deg i Norge – besøk norske Skatteetatens servicekontor
Når du som norsk statsborger flytter tilbake til Norge for å bli minst ett år, bør du i de aller fleste tilfeller folkeregistrere deg i Norge.
For å registrere deg i Norge må du besøke et av Skatteetatens servicekontorer.
Ta med:
- Pass eller nasjonalt ID-kort (ikke førerkort).
- Dokumenter som bekrefter om din sivilstatus har endret seg siden du sist bodde i Norge, for eksempel en utenlandsk vigselsattest.
- Fødselsattest, hvis du har fått barn siden du sist bodde i Norge.
Skatteetaten norske anbefaler at du før besøket bruker deres nettjeneste Flytte til Norge.
Når du har registrert deg, blir NAV og andre myndigheter automatisk informert om at du er folkeregistrert i Norge.
Flytte hjem til Norge med familie og barn
Skal du flytte hjem til Norge med familie og barn? Da må alle familiemedlemmer, inkludert barn, være med på besøket hos Skatteetaten.
Ta med:
- Dokumenter som viser at dere tilhører samme familie.
- Skriftlig samtykke for barn som flytter til Norge, hvis den ene foresatte ikke kan være til stede ved besøket.
- Hvis noen familiemedlemmer er statsborgere i et land utenfor Norden, trengs ytterligere dokumenter.
Ta med:
- Dokumenter som bekrefter at du har vært bosatt i et annet EU- eller EØS-land.
Se mer informasjon på norske Skatteetatens nettside.
Flytte tilbake til Norge som pensjonist
Har du tidligere bodd eller arbeidet i et land innen EU eller EØS, hjelper NAV deg med å søke om pensjon fra det landet du har vært i.
Hvis du har pensjon fra et annet land innen EU/EØS, men ingen pensjon fra Norge, trenger du et skjema E121 (også kalt S1) fra landet som betaler ut din pensjon. Dette gir deg rett til helsetjenester i Norge til norsk pasientavgift og til statlig tannhelsetilskudd. Hvis du flytter til Norge fra et annet nordisk land, trenger du ikke skjemaet.
Du søker om skjemaet hos tilsvarende NAV i landet som betaler din pensjon. Du får to eksemplarer av skjemaet i original. Ta en kopi av skjemaet og gi det til Skatteetaten i forbindelse med at du melder flytting til Norge. Når du har registrert deg i Norge, skal du sende begge skjemaene i original til NAV.
Barnetrygd, foreldrepenger og andre ytelser ved flytting hjem til Norge
Du som folkeregistrerer deg i Norge har rett til helsetjenester og statlig tannhelsetjeneste.
NAV håndterer blant annet bostøtte, sykepenger og foreldrepenger. Flere av ytelsene er basert på om du arbeider eller din bosituasjon.
Hvis du flytter til Norge sammen med barn som er under 16 år, tar NAV kontakt med deg når du har blitt folkeregistrert for å vurdere om dere har rett til barnetrygd.
Hvis du flytter til Norge uten å folkeregistrere deg her, må du ta kontakt med NAV og gi dem nødvendige opplysninger. Dette er for at de skal kunne vurdere om du har rett til ytelser som for eksempel bostøtte eller barnetrygd hvis du søker om det på et senere tidspunkt.
Tips for tilbakeflyttere
Foruten alle praktiske oppgaver kan en tilbakeflytting også innebære en stor forandring. Da kan det være godt å finne støtte. Her er noen tips til forum hvor tilbakeflyttere kan finne praktiske råd, støtte og fellesskap.
- Organisasjonen Nordmenn i utlandet arbeider for å gjøre det enklere for nordmenn å bo, arbeide og studere i utlandet, men også å flytte hjem igjen. På deres nettside finner du råd og støtte rundt det å flytte hjem.
- Facebookgruppen «Nordmenn Hjemmefra» er et forum for nordmenn som har flyttet tilbake til Norge.
- Et tips er også å sjekke rundt på nettet og sosiale medier etter foreninger, nettverk og grupper for akkurat det landet du flytter hjem fra.