Flytte til utlandet, 25 tips du ikke bør gå glipp av
Det er mye å tenke på hvis du skal flytte til utlandet, vi har listet det viktigste nedenfor. Ta gjerne kontakt med oss hvis du skal flytte, spesielt innenfor Europa der vi har personell i mange land.
Flytte til utlandet, hva sier den norske Skatteetaten?
Når du vet at du skal bo i utlandet i mer enn ett år, må du informere den norske Skatteetaten ved å fylle ut skjemaet «Flytting til utlandet«. Dette er nødvendig selv om du opprinnelig ikke planla et så langt opphold. Du vil da av Skatteetaten bli ansett som utflyttet fra Norge. Hvis du flytter innenfor Norden, skal du registrere deg som innflyttet i det nye bostedslandet. Ditt personnummer og statsborgerskap påvirkes ikke av flyttingen. Det er imidlertid flere faktorer å ta hensyn til, så det anbefales å kontakte norske Skatteetaten for å få svar på spesifikke spørsmål. For eksempel, regler om utbetaling av inntekt opptjent i Norge etter utflytting. Det kan også være praktisk å opprette en spesiell postadresse i Norge, eller registrere deg for digitale tjenester for å motta offisiell post elektronisk.
Datoen for Skatteetatens registrering av utlandsflytten kan være viktig
Det er din anmeldte flyttedato som teller for flyttingen din, alternativt datoen du melder fra om utlandsflyttingen hvis du gjør det etter at du allerede har flyttet. Husk at denne datoen kan spille en stor rolle for hvor du skal deklarere og hvilken skatt du skal betale. Kontakt gjerne Skatteetaten og få forklart hvordan dette kan påvirke din skattedeklarasjon.
NAV om å flytte til utlandet
Hvis du flytter til et annet land innen EU/EØS, kan du noen ganger beholde visse ytelser fra Norge, men grunnprinsippet er at du får del i det sosiale sikkerhetsnettet som finnes i landet du flytter til. Du trenger da et sertifikat fra NAV som du kan bestille på deres nettside. Dette kan i noen tilfeller være bedre enn i Norge. Vår erfaring er at studenter og pensjonister i enkelte land har billigere helsetjenester og medisiner. Hvis du flytter til et land utenfor EU/EØS, opphører vanligvis alle rettigheter til ytelser fra NAV. Husk også at ytelsene ikke kommer tilbake fra den første dagen du flytter tilbake, dette er noe å være oppmerksom på hvis du planlegger å få barn og samtidig flytte tilbake til Norge.
Skal du bo i utlandet lenge?
Hvis du vet at du ikke skal tilbake til Norge på en stund, tenk da på å gjøre ting før du flytter som kan være vanskelig å gjøre fra utlandet. For eksempel:
- Fornye passet ditt
- Fornye førerkortet ditt
- Ha helst to forskjellige kredittkort med lang gyldighet
- Ta de vaksinasjonene du og familien trenger
- Avslutte eller pause alle lokale medlemskap, for eksempel i treningssentre og foreninger
- Informer arbeidsledighetstrygden og fagforeningen om din flytting til utlandet, slik at du eventuelt kan pause medlemskapet ditt.
Facebook-grupper og messer om å flytte til utlandet
Det finnes mange Facebook-grupper for generell informasjon om å flytte til utlandet. Disse inkluderer spesifikke grupper om arbeid, pensjonistliv i utlandet, og mer. Det arrangeres også jevnlig messer om å bo i utlandet, ofte finansiert av de som selger eller leier ut boliger der.
Facebook for hver destinasjon i utlandet
En svært god måte å få informasjon på er via Facebook-grupper. I nesten hvert land og større by finnes det en Facebook-gruppe som for eksempel heter «Nordmenn i Berlin» eller «Skandinaver i Ischgl». Disse gruppene har mye nyttig informasjon. Her kan du særlig få kontakt med andre som nettopp har gjort det du planlegger. De har vært i samme situasjon og er oftest svært hjelpsomme.
Lær språket om mulig
Dine kunnskaper i det lokale språket vil påvirke hvor raskt du kan integreres i det nye samfunnet. I dag finnes det gode apper for å lære språk, som for eksempel Duolingo, som også i sin gratisversjon er veldig bra. Når du er på plass, finnes det ofte språkutvekslinger, det vil si at du lærer noen norsk eller engelsk mot at den personen lærer deg det lokale språket. I appen Meetup og også i mange Facebook-grupper har du muligheten til å finne en ny venn å lære språk med.
Flytte til utlandet med flyttebyrå
Det finnes flere måter å ta med seg eiendelene dine til utlandet på. I Norge finnes det noen firmaer som er spesialiserte på dette. Vi i Moveria anbefaler å virkelig tenke over hvor mye du trenger å ta med deg, og om det er verdt transporten. Dette avhenger naturligvis av om du planlegger å komme tilbake. Regelen er at jo lenger du kan vente på tingene dine, desto billigere blir det. Flytter du innen EU/EØS, kan du få fradrag for flyttekostnader, selv om du flytter mellom land innen EU/EØS. Du kan lese mer i vår artikkel om flyttefradrag.
Flytte til Tyskland, Spania eller Portugal
Noen av de mest populære landene for nordmenn å flytte til er Tyskland, Spania og Portugal. Vi har skrevet spesifikke artikler med tips om flytting til Tyskland, Spania og Portugal. Hvert land har sine særegenheter som man må kjenne til for at alt skal gå smidig. Spesielt hvis du skal bo mer enn 3 månader i utlandet, er det viktig å sjekke opp hva som gjelder for eksempel forsikringer, ellers kan det bli svært dyrt hvis noe skjer.
Arbeids- og oppholdstillatelse når du flytter for å arbeide eller studere
Hvis du er norsk eller EU/EØS-borger, kan du jobbe, studere eller bosette deg i EU/EØS. Dette inkluderer alle EU-land samt Norge, Island og Liechtenstein (med unntak av Sveits).
Er du ikke norsk eller EU/EØS-borger, men permanent bosatt i et EU-land, kan du fortsatt bosette deg i EU/EØS, inkludert Sveits. Du må søke oppholdstillatelse for opphold over tre måneder. Hvis du ikke har bodd permanent i et EU/EØS-land og er statsborger utenfor EU/EØS, sjekk ambassadens regler nøye.
Flytte til utlandet med barn
Vi har skrevet en artikkel om hvordan det er å flytte med barn og også om å flytte til utlandet med barn. Det er en stor omveltning for alle i familien å flytte til utlandet, og med barn kan det være enda større. Flyttingen blir ofte et prosjekt som hele familien er involvert i og samarbeider om. Det blir ofte en ny kultur å lære, nye venner, nye måter å omgås på. Alt blir nytt for alle, noe som ofte styrker familien, og de som vanligvis tilpasser seg best til det nye miljøet, er barna. De lærer språk og ny kultur raskt, siden de ikke er like bundet av gamle vaner. Sørg for å ha god tid for barna og at dere som foreldre kan støtte dem i begynnelsen. Det kan ofte være lurt om den ene forelderen kan være hjemme på heltid i starten etter flyttingen, slik at det alltid er noen å snakke med og også hjelpe til med praktiske ting som kjøring til fritidsaktiviteter osv.
Lykke til med din flytting til utlandet
De fleste i vårt team hos Moveria har bodd ett eller flere år utenfor deres hjemland. Dette er noe vi virkelig anbefaler å prøve; du blir kjent med deg selv på en helt annen måte enn hjemme. Ved å se at andres «rare måter» kanskje ikke er så rare, forstår man at det er mye å lære fra andre. En av våre medarbeidere jobbet faktisk på reisefot i fem år, hun levde i en Volkswagen-buss som kjørte rundt i Europa. Slik erfaring setter vi pris på, og hvis du vil lese mer om Valine, kan du gjøre det her.
Mange av våre medarbeidere i de forskjellige landene vi opererer i kan hjelpe deg med veldig lokale spørsmål. Så ikke nøl med å kontakte oss om din flytting til utlandet, vi liker når du flytter til utlandet.