Flytte til Spania i 2024 – den ultimate guiden om bolig, jobb, skatt, pensjon og mer

Viva España! For deg som har bestemt deg for å flytte til Spania, eller som vurderer muligheten, har vi samlet praktisk informasjon. Enten det gjelder beslutningsprosessen eller selve forberedelsene og gjennomføringen av flyttingen til Spania, er det viktig å lese seg opp.

Du trenger ikke å kunne flytende spansk, men det er fordelaktig å ha en ambisjon om å lære språket fra starten. Det er også en fordel å kjenne til grunnleggende spansk før du flytter.

Å ha en plan og forberede for inntektskilder på forhånd er også anbefalt. Hvor du skal registrere deg, hvordan du skal bo, og transportmuligheter er andre spørsmål du bør tenke på. Les videre for mer informasjon!

Hvordan skaffe bolig i Spania?

Uansett om du skal leie eller kjøpe bolig i Spania, finnes det mange muligheter. Det er viktig å ta seg tid og forberede seg på mer byråkrati i den spanske boligmarkedet. Ikke skriv under leiekontrakter for lang tid uten å ha sett boligen personlig. Sørg for at eiendomsmegleren som hjelper deg er anerkjent og god, og gjennomfør en fullstendig inspeksjon av boligen. Kontakt en juridisk rådgiver for å få oversikt og gjøre de riktige valgene rundt skjemaer, avtaler og lokale regelverk.

Hvis det føles vanskelig eller hastverkpreget å finne en permanent bolig før flyttingen, kan det være et alternativ å starte med å leie en bolig midlertidig. Dette gir deg mulighet til å finne den rette permanente løsningen i ro og mak etter at du har flyttet.

På bildet er det avbildet en panoramautsikt over Barcelona, Spania, med byens tettbygde områder som strekker seg mot den brede sandstranden og det glitrende Middelhavet. Dette er et populært reisemål for mange som vurderer å flytte til Spania.
Bildet: Enes / unsplash

Hva gjelder for inntekt og skatt i Spania?

Hvis du oppholder deg i Spania det meste av året, i 6 månader eller mer, anses du for å ha din bosted der. Da skal du søke om residencia. En generell betingelse for å bli innvilget residencia er at du har inntekt gjennom arbeid, egen virksomhet i Spania eller pensjon, studerer i Spania, eller har tilstrekkelige midler til å forsørge deg selv – eller at et familiemedlem oppfyller et av disse kriteriene. Det kan være lurt å konsultere en advokat for å avklare hva som gjelder i ditt tilfelle.

Kontakt banken din for å finne ut hva som gjelder skattemessig for eventuelle eiendeler du måtte ha, som fast eiendom eller verdipapirer.

Ettersom Norge har en dobbeltbeskatningsavtale med Spania, vil du som skatteregistrerer deg der betale SINK-skatt: særskilt inntektsskatt på din inntekt/pensjon. Den er på 25 prosent. Det er imidlertid flere krav som må oppfylles for at du skal regnes som «fullstendig utflyttet fra Norge» og dermed ha rett til SINK-skatten. Du kan ikke eie bolig i Norge bortsett fra fritidshus, ikke ha ektefelle eller barn under 18 år igjen i Norge, ikke drive næringsvirksomhet eller sitte i styret i et norsk selskap. Du må ha en permanent bolig i Spania og oppholde deg der minst 6 måneder i året.

Hvordan blir min pensjon i Spania?

Som norsk pensjonist kan du redusere dine levekostnader og nyte skattefordeler i Spania. Skatten på pensjonen og kapitalbeskatningen blir lavere. Nå tillates også utsettelse av skatt på gevinst når du selger en eiendom i Norge for å flytte til Spania. I henhold til Spanias avtale med Norge er tiårsregelen også redusert til 0 år. Ved å utnytte disse reglene og planlegge godt, vil du sitte igjen med mer etter skatt sammenlignet med om du hadde pensjonert deg i Norge.

Hvilken helsehjelp får jeg i Spania, og til hvilken kostnad?

Så lenge du ikke er registrert bosatt i Spania, har du kun rett til akutt helsehjelp under oppholdet der, forutsatt at du har med deg et Europeisk helsetrygdkort. Du kan muligens bruke din reiseforsikrings helsedekning, men dette må du avklare med ditt forsikringsselskap. Disse er alltid tidsbegrensede.

Ettersom Spania er en del av EU/EØS, har du rett til helsehjelp etter å ha levert et bevis fra den norske Folketrygden til den spanske tilsvarende institusjonen. Vær oppmerksom på at du da omfattes av det spanske helsesystemet, og ved besøk i Norge har du kun rett til akutt helsehjelp og må da vise ditt Europeiske helsetrygdkort.

Du kan også vurdere å tegne en privat helseforsikring som er gyldig i både Spania og Norge, samt resten av verden. En slik forsikring koster fra omtrent 3000 norske kroner i måneden.

Skal jeg ta med bilen?

Hvis du ikke bosetter deg i en av storbyene, er tilgang til bil ofte nødvendig da kollektivtransporten er begrenset. Det er komplisert og kostbart å ta med og omregistrere en norsk bil i Spania. Den enkleste løsningen er derfor å selge bilen du har i Norge, og deretter kjøpe eller lease en bil som er registrert i Spania.

Hvor skal jeg registrere meg?

Hvis du ikke er klar til å registrere deg som bosatt i Spania, kan du melde en spesiell postadresse, og beholde din registrerte adresse i Norge. I begge tilfeller kan du enkelt gjøre dette via Skatteetatens nettsider. Skal du oppholde deg mer enn ett år i Spania, gjelder imidlertid melding om utflytting til Skatteetaten. Du kan lese mer om adresseendring og spesiell postadresse i denne artikkelen.

Du trenger også å skaffe et nasjonalt identitetsnummer, NIE-nummer, som er tilsvarende til personnummer for de som ikke er spanske statsborgere. Dette er nødvendig for å åpne bankkonto, kjøpe eller selge eiendom, bil og båt, og for ansettelse.

Hvilke papirer trenger jeg å holde styr på når jeg skal flytte til Spania?

Noen av dokumentene nedenfor tar du med deg fra Norge, mens andre ordner du på stedet. Sørg for å ha alle nødvendige papirer i orden, og forbered kopier. Det er lurt å oppbevare originalene separat og fortrinnsvis i plastlommer.

Identitet

  • Personattest: I Spania må din personattest være stemplet og signert av Skatteetaten. Bestill i god tid før flytting.
  • Nasjonalt ID: Søk på politiets passkontor.
  • Vigselsattest (kan trenge oversettelse av autorisert oversetter).
  • Fødselsattest for barn (kan trenge oversettelse av autorisert oversetter).
  • Kopier av pass, helst bekreftede.
  • NIE-nummer: Skaff dette i god tid fra Norge, ellers på stedet i Spania.
  • Padron – mantallsregistrering som du utfører på det aktuelle kommunehuset i Spania.

Kontrakter

  • Leiekontrakt for bolig
  • Faktura for strøm eller vann (som bevis på at du bor på adressen du har oppgitt)
  • Abonnementsavtaler (husk også å avslutte abonnementer du ikke skal beholde etter flyttingen)

Bank

  • Bevis på bankkonto i en spansk bank (sammenlign vilkår før du velger bank)

Forsikring/helse

  • Forsikringsdokumenter
  • Attest fra Folketrygden
  • Europeisk helsetrygdkort

Bil

  • Bildokumenter

Inntekt, økonomi

  • Arbeidsbekreftelse
  • Registreringspapirer for foretak (spansk og/eller norsk)
  • Studiebevis

Hvordan gjennomfører jeg flyttingen til Spania?

Start i god tid med å sortere dine eiendeler i Norge. Hva kan selges, gis bort eller kastes? Hva trenger og ønsker du å ta med til Spania? Ting som kan pakkes bort og oppbevares i Norge, inkluderer de du ikke trenger umiddelbart. Benytt vår sjekkliste for å rydde ut og vår pakkeliste for flytting!

Det finnes flere gode flytte- og transportfirmaer å velge mellom, som også kan hjelpe deg med eventuell lagring. Vurder om du vil håndtere flyttevasken selv eller leie inn et renholdsfirma. Å unngå risikoen for klager på renholdet når du befinner deg i Spania, kan være en grunn til å velge et renholdsfirma. Hvis du har kjøpt en bolig i Spania, vær forberedt på at den vanligvis ikke er rengjort, så planlegg en vask ved innflytting! Vi hjelper deg gjerne med å finne både flyttefirma og renholdstjeneste i Spania, og vi kan også hjelpe deg med å utnytte RUT-fradraget. Du kan lese mer i vår artikkel om RUT-fradrag for å se om du sannsynligvis har rett til RUT-fradrag når du flytter til Spania.

Tips til pakking for flytting til Spania:

  • Før du begynner å pakke: skaff ekstra sterke flyttekasser for det som skal transporteres ned til Spania.
  • Selv om solrike dager venter: ikke glem at det også blir vinter i Spania, med kjølige kvelder og netter. Ta derfor med noen varme klær og tøfler eller behagelige innesko.

Hva må gjøres på stedet?

Det kan føles som om det er tusen ting å ta tak i og utforske de første ukene. Hold hodet kaldt og ta for deg disse punktene så snart som mulig.

  • Skaff NIE-nummer hvis du ikke allerede har gjort det i Norge. Dette får du hos politiet.
  • Ordne mantallsregistrering, Padron, på rådhuset i kommunen du bosetter deg i.
  • Se etter langvarig bolig hvis du har valgt en midlertidig løsning, eller ikke er fornøyd med din første bolig.
  • Registrer deg på Norskelisten ved den norske ambassaden i Madrid.
  • Ordne internett- og mobiltilkobling.
  • Åpne en bankkonto.
  • Kjøpe bil.

Ønsker du å komme i kontakt med andre nordmenn? Spesielt i de kystnære områdene av Spania bor det mange nordmenn. Her er noen lenker som kan være nyttige både før og etter flyttingen til Spania:

  • SpaniaForum – Norges største forum om Spania
  • Nordmenn i Spania – for nordmenn som bor eller er på vei til å flytte til Spania
  • Norway abroad – den offisielle nettsiden for Norges ambassader og konsulater

Dette nettverket kan være en viktig ressurs for å etablere sosiale og profesjonelle kontakter, samt få verdifull informasjon om livet i Spania.

By  Андрій | 27-08-2024 |
Comments (0)