Flytte til Tyskland fra Norge – Ting du ikke bør gå glipp av
Boligmarkedet i Tyskland skiller seg fra Norge, med færre som eier sine boliger. Leie er mer vanlig, med to typer: «Kaltmiete» (kaldleie) og «Warmmiete» (varmleie). Når du flytter til Tyskland, start med å søke etter bolig på nettet, registrer din adresse hos «Bezirksamt» og åpne en tysk bankkonto for arbeidsinntekt. Priser per kvadratmeter varierer mellom byer, for eksempel i Berlin er gjennomsnittsprisen 63 000 NOK/m2 og i München 119 000 NOK/m2 (mars 2021).
Bolig når du flytter til Tyskland
Boligmarkedet ser litt annerledes ut i Tyskland sammenlignet med Norge. Det er relativt få tyskere som eier sine boliger, hovedsakelig på grunn av de tyske amortiseringskravene som sier at 100 prosent av boliglånet skal være betalt innen 30-40 år. Det kreves også ofte en egenkapitalinnsats på 30 prosent eller mer. I Oslo er gjennomsnittsprisen per kvadratmeter 98 000 NOK, i Berlin 63 000 NOK/m2, München 119 000 NOK/m2, Hamburg og Frankfurt 72 000 NOK/m2, og i Stuttgart 67 000 NOK/m2. Prisene er basert på sentrum av byene i mars 2021. Prisene har steget kraftig de siste årene, for eksempel i Berlin har prisene steget med omtrent 50% de siste tre årene.
Det vanligste og sannsynligvis det smarteste er å først leie en bolig og se etter eiendommer å kjøpe når man er på plass. Denne teksten vil derfor hovedsakelig fokusere på deg som skal flytte til Tyskland og leie din bolig. Markedet for å leie bolig i Tyskland er stort siden de fleste tyskere sjelden kjøper boliger og mange leier sin bolig hele livet.
Typer leieavtaler i Tyskland: Kaltmiete og Warmmiete
Det finnes to typer leie i Tyskland: «Kaltmiete» (kaldleie) og «Warmmiete» (varmleie). «Kaltmiete» er grunnleien, som bare inkluderer kostnaden for de kvadratmeterne man leier. Warmmiete er grunnleien pluss andre kostnader som utleieren krever, og ligner leien vi er vant med fra Norge. Den inkluderer vanligvis vann, varme og servicetjenester som søppelhåndtering, rengjøring osv. Warmmiete kan også inkludere TV/internett og telefoni, men dette er ikke alltid tilfelle. Vær derfor nøye med å sjekke hva som er inkludert i din Warmmiete.
Depositumskrav ved leie i Tyskland
Når du skal flytte til Tyskland, vær oppmerksom på at det er vanlig at utleieren krever et depositum. På tysk heter dette «kaution». Det kan tilsvare opptil tre måneders leie. Skal du leie et hus, gjøres dette vanligvis gjennom kommersielle aktører, boligforeninger. Du betaler da også en type depositum som oftest tilsvarer to «kaltmieten» pluss moms.
Når du flytter, er det viktig å ikke glemme andre viktige detaljer. Les vår sjekkliste før flytting for å sikre at alt gjøres som det skal.
Å finne bolig når du skal flytte til Tyskland
Start med å søke etter bolig på nettet. Det er ganske enkelt å finne en bolig å leie for en kortere periode. Derfra er det lettere å jobbe seg inn på markedet og kjøpe en bolig eller leie noe mer langsiktig. Det tyske navnet for sub-utleie er «Zwischenmiete». På www.wg-gesucht.de kan du finne mange boliger du kan leie. Hvis du ønsker å finne en permanent, langsiktig bolig med en gang, ta en titt på www.immobilienscout24.de, hvor utvalget er stort.
Registrere deg i kommunen
Når du vet hvilken adresse du skal bo på, kan du registrere dette hos kommunen, eller rettere sagt den tyske tilsvarende. På tysk kalles det «Anmeldebestätigung», som rett og slett betyr boligregistrering. Dette gjør du på et såkalt «Bezirksamt». Du trenger et slikt registreringsbevis blant annet for å bli registrert for skatt og for å kunne åpne bankkonto.
Det kan noen ganger være litt problematisk for de som i begynnelsen har en veldig midlertidig adresse, men med et attest fra en utleier skal det ikke være noe problem å registrere seg på den midlertidige adressen og dermed få tilgang til banktjenester osv. Vær nøye med å ta kopier og lagre din «Anmeldebestätigung». Det er ofte nødvendig ved reiser eller som nevnt tidligere når man skal åpne bankkonto, bli registrert for skatt, skaffe forsikring og lignende gjøremål. Det er mange forskjellige steder i Tyskland man kan flytte til. Et av disse er Köln, som vi har skrevet en artikkel om.
Åpne bankkonto for deg som skal flytte til Tyskland
Når du er både praktisk og offisielt innflyttet i din nye bolig i Tyskland, har du muligheten til å åpne en tysk bankkonto. Dette er selvfølgelig ikke nødvendig, du kan velge å beholde din norske bank, men hvis du skal jobbe, kreves det en tysk konto for å motta lønnen din. Dette gitt at arbeidsgiveren er tysk og har sin base i Tyskland. Det finnes flere banker i Tyskland, og på check24 kan du sammenligne vilkår og kostnader. For å åpne en bankkonto kreves bare gyldig legitimasjon og din «Anmeldebestätigung».
Finne jobb
Skal du flytte til Tyskland uten jobb, men ønsker å finne en der, er det første spørsmålet du bør stille deg hvor mye tysk du snakker. Jo bedre tyskkunnskapene dine er, desto flere jobbmuligheter har du. Det er imidlertid ikke helt umulig selv om du ikke snakker tysk.
I de større byene, spesielt i Berlin, finnes det jobbmuligheter også for de som ikke snakker tysk. Mange internasjonale selskaper søker engelsktalende personell, og i noen tilfeller også norsktalende. En god nettside for å søke jobb på er jobrapido.de. Bruk søkeord som «Norwegian» og «English» for å øke sjansene for å finne jobb. Hvis du allerede snakker passelig godt tysk, kan du spørre rundt i butikker og kafeer. Akkurat som i Norge er det lettere å ansette noen man møter ansikt til ansikt. Vær også oppmerksom på stillingsannonser i vinduene hos restauranter og butikker. Det er en vanlig måte å søke personale på.
Språkkurs for deg som skal flytte til Tyskland
Det finnes rimelige tyskkurs i det som heter Volkshochschule. Volkshochschule finnes i alle tyske byer, og gjennom universitetene tilbys det også gode og rimelige eller gratis språkkurs.
Forsikring for deg som skal flytte til Tyskland
Hvis du ikke er permanent bosatt i Tyskland, gjelder mest sannsynlig din norske forsikring. De fleste forsikringer dekker utenlandsopphold for opptil 6 måneder. Skulle du flytte til Tyskland permanent og skaffer et tysk jobb osv., gjelder ikke din norske forsikring, og du må da tegne en tysk. Er du ansatt hos en tysk arbeidsgiver og jobber 20 timer eller mer per uke, har du sykeforsikring via din arbeidsgiver. Jobber du mindre, er frilanser eller lignende, må du selv ordne forsikring. Dette kan være relativt dyrt i Tyskland. Det kan da være mer lønnsomt å finne en løsning med et av de norske forsikringsselskapene. Flere av dem tilbyr forsikringer for de som skal jobbe eller studere i utlandet for en begrenset periode.
De som skal flytte til Tyskland for å jobbe eller av andre grunner bo der permanent, bør vite at det finnes fem obligatoriske forsikringer i Tyskland. Det er sykeforsikring (som nevnt ovenfor), forsikring for langtidspleie og eldreomsorg, pensjonsforsikring, ulykkesforsikring og arbeidsledighetsforsikring. Disse kalles samlet for Sozialversicherung, og betyr sosialforsikring for sosial sikkerhet. Arbeidsgiveren din registrerer deg også for disse forsikringene. Når du har disse forsikringene, får du et social security card med ditt social security number.
Vi på Moveria hjelper deg gjerne via vår tyske nettside om flytting, moveria.de.