Fradrag for dobbelt bolig og midlertidig arbeid i Norge

Når du flytter for å begynne å jobbe på et annet sted som er minst 50 km unna din nåværende bolig, og du beholder din tidligere bolig, kan du ha rett til fradrag for dobbelt bolig. Ikke gå glipp av denne muligheten hvis du planlegger eller vurderer å ha doble bosteder fremover. Her får du en oversikt over typer fradrag, kriterier, og standardbeløp for dobbel bosetting innenfor Norge.

Grunnkrav for fradrag for dobbel bosetting

  • Du må overnatte på arbeidsstedet og oppholde deg der minst en sjudel av din fritid.
  • Du kan ikke leie ut din første bolig, den må beholdes for egen del eller for ektefelle/samboer/barn.
  • Avstanden mellom arbeidssted og bolig må være mer enn 50 km.

Når kan du få fradrag for dobbel bosetting?

Du kan få fradrag hvis du trenger to boliger og Skatteetaten anser at du har rimelige grunner for dette. Grunnene er oftest relatert til arbeid og/eller familiesituasjon. På Skatteetaten.no finner du nyttig informasjon om dette.

Hva regnes som midlertidig arbeid?

Ifølge Skatteetaten regnes følgende som midlertidig arbeid:

  • Du overnatter på arbeidsstedet
  • Avstanden mellom dine to boliger er mer enn 50 km

I tillegg må ett av følgende kriterier oppfylles:

  • Arbeidet varer bare en kort periode
  • Det er ingen grunn til å flytte til stedet hvor arbeidet utføres
  • Arbeidet krever fast tilknytning til bostedet
  • Arbeidet er tidsbegrenset, men ikke kortvarig
  • Arbeidet utføres på mer enn ett sted

En tjenestereise som varer mer enn 3 måneder regnes som midlertidig arbeid.

Fradrag for måltider og småutgifter den første måneden

For fradrag for økte utgifter til måltider og småutgifter er det et standardbeløp på 72 kroner per dag (2021). Dette gjelder de dagene du har overnattet på arbeidsstedet. Hvis du kan vise at dine merkostnader overstiger standardbeløpet, kan du få fradrag for det faktiske beløpet.

Dette fradraget er tidsbegrenset og kan benyttes den første måneden av ditt opphold. Vær oppmerksom på at hvis du mottar ytelser fra jobben som diett eller boligfordel, kan dette påvirke tallene.

Fradrag for boligkostnader fra to til fem år

Som enslig kan du få fradrag for boligkostnader på arbeidsstedet for opptil to år. Er du gift eller samboer, er det derimot mulig å få fradrag i totalt fem år.

Flytter familiens hovedbolig til arbeidsstedet, kan du i stedet få fradrag for boligen på den opprinnelige stedet.

Du må kunne vise de eksakte boligkostnadene i form av faktura eller kvittering.

Fradrag for hjemreiser ved dobbel bosetting

For hjemreise tur-retur kan du også få fradrag ved dobbel bosetting, men maksimalt en hjemreise per uke. Fradrag for hjemreiser er, i motsetning til de andre, ikke tidsbegrenset.

Mer informasjon om fradrag ved dobbel bosetting finner du hos Skatteetaten. På moveria.no finner du også en gjennomgang av RUT-fradraget og flyttefradrag blant mye annet nyttig og lett tilgjengelig lesestoff.

Bo i utlandet og dra av for dobbel bosetting

Reglene gjelder likt om du betaler skatt i Norge og bor innenfor EU eller EØS. Dette betyr at du kan få fradrag for en bolig på for eksempel Mallorca så lenge du oppfyller de ovennevnte grunnene. Du får også gjøre fradrag for reisene mellom boligene, men maks en per uke, og med det billigste transportmiddelet. I noen tilfeller kan fly aksepteres.

Studenter har også ofte rett til fradrag for dobbel bosetting

For studenter gjelder de samme reglene som for alle andre. Hvis du som student forlater studentboligen for å ta en sommerjobb et annet sted, kan du selvsagt ha rett til fradrag for dobbel bosetting. Husk at dette er et fradrag som krever at du må ha tjent nok penger slik at du kan benytte fradraget for å redusere skatten.

Viktige overveielser ved dobbel bosetting

Hovedprinsippet er at dette er noe du er nødt til, men det er viktig at du må kunne dokumentere kostnadene selv om du ikke trenger å sende med kvitteringer etc. med selvangivelsen. Dette kan være litt innviklet og det finnes mange unntak, så ta gjerne kontakt med Skatteetaten hvis du er usikker. Husk også at du ikke trenger å leie en annen bolig; du kan bo på vandrerhjem eller hotell og få fradragsrett for kostnadene.

Vi har skrevet litt spesifikt om flyttingen og om kostnadene er fradragsberettiget i denne artikkelen.

By  Андрій | 28-06-2024 |
Comments (0)