Flyttekasser – rimelige og gode – test av flyttekasser 2023
Vi har nylig gjennomført en omfattende test av flyttekasser for å finne den beste flyttekassen.
Testen av flyttekasser kategoriserer ikke kassene som gode eller dårlige siden vi mener at hver kasse har både fordeler og ulemper. I 2021 kom det flere veldig gode kasser med tykk bølgepapp sammenlignet med våre tester fra 2016-2020, noe som er en trend vi også ser i 2023. Hovedforskjellen mellom 2022 og 2023 er prisøkninger, de fleste har økt prisene med mer enn 20% eller forverret kvaliteten på sin standardkasse. Noen har økt prisene med over 70% på samme kasse som året før.
Hva er viktigst? | Merke | Pris |
---|---|---|
Rimelige flyttekasser | Kjøp brukt | ca 10 NOK/stk |
God kvalitet til ok pris | Jula Flyttekasse Pro | 30 NOK/stk |
Ny, mindre og rimelig | Rusta | 10 NOK/stk |
Sammenligning av flyttekasser ga to testvinnere
Vi har to vinnere, Rustas flyttekasse vinner på økonomi og Jula Flyttekasse Pro vinner på kvalitet, for de som ønsker en stabil kasse som kan gjenbrukes. Hvis du ikke orker å lese hele artikkelen og testen nedenfor, her er en oppsummering:
- Hvis prisen på flyttekassen er viktigst, kjøp brukt på Finn.no eller Facebook Marketplace, bruk banankasser eller lån av flyttefirma. Gode brukte flyttekasser kan kjøpes for 10-15 NOK/stk.
- Hvis kvaliteten på flyttekassen er viktigst, kjøp en profesjonell kasse fra et flyttebyrå. De koster ca 50 NOK/stk og kan senere selges for 15-20 NOK/stk.
- Miljøvennlig flyttekasse, hvis det er viktigst så leie eller gjenbruk.
- Ny flyttekasse, hvis du ønsker en ny ok kasse som holder for en eller to flyttinger, velg Rustas flyttekasse som kun koster 17.90 NOK/stk hvis du kjøper 10 stk.
Flyttekasser: En kort guide
Det du kanskje ikke vet er at det finnes et stort utvalg av flyttekasser å velge mellom, avhengig av pris og kvalitet. Her er en kort guide for å finne riktig flyttekasse for ditt behov.
Vanlige flyttekasser i bølgepapp er det mest brukte alternativet for pakking og frakt. Disse er ofte tilgjengelige i større pakker hos supermarkeder, flyttebyråer og lagerfirmaer. Du kan forvente at prisen på flyttekasser ligger mellom 15-50 norske kroner per kasse, men kvaliteten kan variere mye. Med store flyttekasser kan du regne med at det går litt under en kasse per kvadratmeter for et normalt møblert hjem. Det høres kanskje mye ut, men det ender ofte med at man trenger mange!
Plastflyttekasser er et dyrere alternativ for pakking, men noen hevder at det er mer miljøvennlig. Levetiden til en gjennomsnittlig flyttekasse er ca. 3-4 flyttinger før den må resirkuleres. Plastkassen, derimot, holder i 6-10 år før den trenger å resirkuleres. Plastkassen er robust og er derfor god for transport av ømfintlige gjenstander.
Fordelen med banankasser er at de er det absolutt billigste alternativet for å pakke tingene dine i. Disse er ofte tilgjengelige gratis i overflod hos supermarkeder. Hos noen supermarkeder koster de noen få kroner stykket, men da går pengene vanligvis uavkortet til veldedighet. Ulempene med banankasser er at de kan være upraktiske og krever en stabil bunn for å kunne pakkes i. Derfor anbefaler vi at du ikke pakker ømfintlige gjenstander i banankasser. Det sies at banankasser kan inneholde pesticider, så du bør vurdere hva du pakker i disse. Ønsker du flere generelle tips om flytting, kan du lese vår sjekkliste før flytting.
Test av flyttekasser april 2023
Vår test er utført på kassene nedenfor, og vi har testet bærbarhet, stabilitet og styrke. Det er store forskjeller i vår sammenligning av flyttekasser, prisen sier ikke alt. Rustas kasse er absolutt ikke den beste, men blant økonomikassene er den klart billigst og omtrent like dårlig. Når vi sammenlignet de flyttekassene som selges som «profesjonelle kasser», var det ingen som nådde samme nivå som de kassene man kan kjøpe via flyttebyråer. Der koster de vanligvis ca. 40 NOK. Men best av de som selges som profesjonelle kasser er Shuregards, nesten like god men betydelig billigere er Ö&Bs «Flyttekasse ekstra kraftig». Det som avgjør valget er hvor mange ganger dere skal bruke flyttekassene og hvordan de skal transporteres. Hvis dere skal stable kasser og transportere dem, velg da definitivt en kraftigere kasse. Her er vårt test og gjennomgang av kasser.
Vinner av økonomisk flyttekasse
Rustas rimelige flyttekasse (medium) kan du kjøpe for 17,90 NOK/stk hvis du kjøper 10 på en gang, ellers 24,90 NOK/stk. Som det meste fra Rusta, er det høyst funksjonelt og rimelig, men absolutt ikke av høyeste kvalitet. Dette er den billigste flyttekassen i vår test og er en av de dårligste. Den er også litt mindre enn de andre. Som prisen indikerer, er det ikke maksimalt antall lag med bølgepapp i denne kassen, og den er heller ikke helt bærekraftig. Men den er fortsatt brukbar og gjør jobben uten uhell så lenge du ikke stabler for mange på hverandre, eller hvis du planlegger å bruke kassene i flere flyttinger. (59x30x32 cm)
Vinner av kvalitetsflyttekasse
Jula Flyttekasse Pro 39,90 NOK/stk
En dyr og god flyttekasse. Dette er hvordan en flyttekasse bør være designet. God stabilitet og en stivhet som gjør at formen holder seg selv om kassen overlastes. Håndtakene er også godt laget slik at denne flyttekassen er komfortabel å bære. (56x38x34 cm)
Vinner av profesjonell flyttekasse
Profesjonell flyttekasse fra flyttefirma ca 50 NOK/stk
De fleste flyttefirmaer selger de flyttekassene som de selv bruker, de koster vanligvis rundt 50 NOK/stk eller mer. Men da er de av meget god kvalitet og tåler flere flyttinger uten å gå i stykker. Også håndtakene er vanligvis bedre gjennomtenkt enn på de billigste kassene.
Andre testede flyttekasser
IKEA flyttekasse Dundergubbe 19 NOK/stk
IKEA hadde tidligere flyttekassen Jättene for 17,50 NOK/stk. Denne er nå erstattet med flyttekassen Dundergubbe for 19 NOK/stk. Dette er en god kasse, den er stablebar, men ikke på nivå med de beste (og dyreste), men den er bedre enn de billigste. Så en mellomkasse. Størrelsen på denne flyttekassen er 50x40x31 cm, som er noe mindre enn deres tidligere flyttekasse.
Bauhaus flyttekasse med 5 pappskikt 29,90 NOK/stk
Dessverre er håndtakene på denne flyttekassen ikke laget for hender av større modell. Ellers en veldig god flyttekasse. Wellpappen er tykk (5-lags) og har god stivhet, men ikke samme kvalitet som en «flyttefirma-kasse». 279 NOK for 10 stykker flyttekasser. Størrelsen på denne flyttekassen er 56x33x37 cm. Merk at Bauhaus også har en «Flyttekasse med 3 pappskikt» for 19,95 NOK, denne er kun 3-lags wellpapp.
ZenBox flyttekasse ca 40 NOK/stk
En ny og annerledes flyttekasse er ZenBox fra Zentralen. Det mest innovative er at den kan åpnes fra siden selv når den er stablet. Kassen tåler 200 kg ved stabling, selv om det er 2-lags Wellpapp er den stabil. Dette skyldes hovedsakelig hvordan den er foldet sammen. Vi anbefaler denne flyttekassen hvis du vet at du ikke kommer til å pakke ut alle flyttekassene med en gang. (59x59x39 cm)
Jula Flyttekasse 27,90 NOK/stk og Flyttekasse Pro 39,90 NOK/stk
Den billigere varianten er en ubekvem flyttekasse. Prisen var tidligere god men har nå økt kraftig og er ikke lenger verdt pengene. Velg heller Bauhaus’ økonomikasse (56x34x38 cm) for å få mer for pengene.
Jula Flyttekasse Pro (56x34x38 cm) er derimot en veldig stabil og god flyttekasse, til den prisen er den klart sammenlignbar med fjorårets testvinner fra Shuregard, og nå som prisen er økt, er Jula den nye testvinneren!
Clas Ohlson flyttekasse 33,98 NOK/stk
Gode flyttekasser uten å være helt perfekte. Lett å bære, håndtakene er godt laget og den er ikke altfor slapp. Sammenlignet med de aller beste kan det likevel være behov for ytterligere stivhet. En god følelse i denne flyttekassen, men et ekstra lag med wellpapp hadde ikke skadet. (58x42x33 cm). Merk at Clas Ohlson har flere forskjellige størrelser, og vi har testet den største.
ICA flyttekasse Kappa 30 NOK/stk
ICA får litt minuspoeng for at deres kasse kan være litt vanskelig å få tak i; noen ganger finnes den på ICA Maxi, men ikke alltid, og det samme gjelder deres nettbutikk. For øvrig er den som mange av de andre billigere variantene ganske slapp. Den mangler stivhet som gjør det enkelt å stable kasser oppå hverandre, og for få lag med bølgepapp gjør at den rett og slett ikke tåler like mye som ønskelig. Vår mening er likevel at ICAs flyttekasse har litt bedre bærevennlighet enn mange av konkurrentene, men prisen er for høy sammenlignet med kvaliteten. (58x36x41 cm).
Shurgard Flyttekasse 45 NOK/stk
Shurgard har de siste årene vært vinner i våre tester med deres flyttekasse (55x35x33), og de har da vunnet i klassen kvalitetskasse som kan gjenbrukes. De har fortsatt en veldig bra kasse, men siden de har økt prisen til 45 NOK/stk, er de ikke lenger vinneren.
K-rauta Flyttekasse Stor 39,95 NOK/stk
K-rauta har i våre tidligere tester i 2017 og 2018 hatt en dårligere og tynnere bølgepapp, som da hadde en betydelig lavere pris. De har deretter gått over til bedre bølgepapp og nådd opp til proffkvalitet og dessverre også proffpris. Bra kasse som tåler å sammenlignes med de andre litt tykkere kassene. (58x42x33 cm)
Ö&B Flyttekasse Standard 24,90 NOK/stk
Ö&B solgte tidligere en bra flyttekasse som var stabil til denne prisen, nå er det den enklere varianten man får for samme pris (57x36x34 cm), 29 NOK/stk og 24,90 NOK/stk hvis man kjøper 10 stk.
Rusta Flyttekasse 4mm standard 22,90 NOK/stk og Pro 39,90 NOK/stk
Rusta Flyttekasse standard er en virkelig tynn «engangskasse» fra Rusta, hvis du kjøper 10 stk er prisen 16,90 NOK/stk (50x45x30 cm)
Rusta Flyttekasse Pro er derimot en kasse som er kraftig og tåler betydelig vekt, akkurat som flere av de andre med tykkere bølgepapp så er de angitt å tåle 80 kg (60x40x38 cm). 39,90 NOK/stk er en grei pris for en kasse med 7 mm bølgepapp, men de har økt med 15 NOK siden 2022, så nå er den ikke like prisgunstig som den har vært.
Biltema flyttekasse 24,90 NOK/stk
Denne er bedre enn Rustas billige flyttekasse, men er likevel tynn. (58x41x35 cm). Denne duger bra hvis du bare har tenkt å bruke den som en engangskasse. 24,90 NOK/stk hvis du kjøper 10 stk på en gang, ellers 27,90 NOK/stk.
Mål og størrelser på flyttekasser
Flyttekasser har ingen standardstørrelse, derfor er det en fordel å bruke kasser fra samme leverandør. Dette forenkler lasting av lastebil eller tilhenger, siden varierende høyder og bredder kan gjøre det vanskelig å pakke optimalt. Det finnes også mange ulike typer kasser for forskjellige formål. Flyttekasser for bøker er mindre for å unngå at de blir for tunge. Men det går fint å bruke en standardkasse og så pakke bøker i bunnen og puter i resten av kassen. Vekten på en flyttekasse varierer, og generelt veier en bedre kasse mer, men i forhold til det som pakkes, spiller denne vekten mindre rolle. Velg heller en tyngre og bedre kasse fremfor en dårlig kasse med tynne vegger.
Billige flyttekasser
Det finnes mange måter å skaffe flyttekasser billig på. Vi anbefaler å se på Finn.no eller Facebook Marketplace for å kjøpe kvalitetskasser. Ofte koster dårlige brukte flyttekasser og gode kasser omtrent det samme, så sjekk alltid hvilket firma kassene kommer fra og hvor mange flyttinger de har vært gjennom. Noen flyttefirmaer selger også sine brukte flyttekasser, disse er ofte prisgunstige siden de koster omtrent det samme som en billig flyttekasse, men er av god kvalitet. En annen måte å finne billige flyttekasser på er å låne fra flyttefirmaet (hvis du bruker et slikt) og det tredje er å bruke andre typer kasser enn ekte flyttekasser. Det vanligste er banankasser, men også Vinmonopolet tilbyr ofte gratis kasser, selv om disse er i litt mindre størrelse.
Utleie av flyttekasser
Det er mulig å leie flyttekasser. Mange flyttefirmaer tilbyr utleie av kasser selv om du ikke gjennomfører flyttingen med dem. Det finnes også firmaer som leier ut plastkasser, blant annet såkalte grønne flyttekasser. Når man leier, kan man ofte få flyttekassene levert hjem, noe som kan være svært praktisk. Levering av flyttekasser i for eksempel Oslo, Bergen eller Trondheim koster vanligvis noen hundre kroner. Hvis du kan gi leverandøren et leveringstidsrom over noen dager, pleier det å være billigere, da spesielt flyttefirmaene kan benytte seg av når de har ledig kapasitet på sine lastebiler.
Prisen for å leie flyttekasser ligger vanligvis mellom 10-20 NOK/stk, omtrent det samme som å kjøpe billige flyttekasser. Fordelene er at du slipper å frakte dem bort selv siden henting vanligvis er inkludert, ulempen er at det sjelden er nok tid til å pakke ut alle kassene, noe som kan føre til at du enten må leie lengre enn planlagt eller kjøpe kassene til en høy pris.
Flyttekasser for glass, bøker og klær
Det finnes mange spesialflyttekasser. For glass anbefaler vi å bruke vinbokser fra Vinmonopolet, noe som sparer mye tid ved at du ikke trenger å pakke hvert glass individuelt. Skal du transportere over lengre strekninger, er det selvsagt bedre med en robust kvalitetskasse hvor du pakker med beskyttelsespapir rundt hvert glass. For klær finnes det flyttekasser formet som garderober med en stang i. Dette kan spare mye tid og stryking. Du løfter bare klærne på hengere inn i den flyttbare klesgarderobekassen, den koster en del, men som sagt, den sparer tid.
Tester og sammenligninger av flyttekasser
I anmeldelser av flyttekasser sammenlignes ofte kvalitet og pris. Det du bør tenke på i sammenligningen av flyttekasser er hvilke behov du har.
- Skal kassene stables på hverandre over lengre tid?
- Er det en kort eller lang transport?
- Skal alle kassene pakkes ut med en gang, eller skal noen lagres over lengre tid?
- Er det risiko for at kassene utsettes for fukt under flyttingen eller etterpå?
- Skal dere kjøre kassene med tralle eller skal dere bære dem?
Disse spørsmålene avgjør hvilken kasse du bør velge. En proffkasse er bedre på alle punkter men koster også mer, hvis mulig anbefaler vi å kjøpe en brukt proffkasse heller enn en billig ny kasse av dårlig kvalitet. I vår sammenligning av flyttekasser kan du selv avgjøre hvilken som passer best for din flytting og økonomi.
Merkning av flyttekasser (når du har bestemt deg for å kjøpe flyttekasser)
For å gjøre bæringen og innflyttingen så komfortabel som mulig er det lurt å merke sine flyttekasser. Å bruke fargeglad teip eller fargeglade tusjer for merking er en god måte å gjøre dette på. Bruk en spesifikk farge for et spesifikt rom. På denne måten ser den som bærer kassen at hvis den for eksempel er merket med blått, så inneholder den kjøkkenutstyr og skal derfor plasseres på kjøkkenet. Sørg også for å tydelig merke en flyttekasse som du skal ha tilgang til første kvelden. Da slipper du å lete etter tannbørsten i alle flyttekassene.