Flytte til nybygd hus – mer enn 20 tips!
Rapporter alle feil skriftlig til entreprenøren så raskt som mulig, husk at huset vil være fuktig i flere år etter innflytting i et nytt hus, tegn avtaler i god tid da det noen ganger kan være vanskelig med nybygde hus som ikke tidligere har hatt noen adresse. Dette og mange flere tips kan du lese nedenfor.
Før flytting til nybygd hus
- Rapporter eventuelle feil til entreprenøren så snart som mulig.
- Ta hensyn til at det kan ta opptil to år før all fukt forsvinner fra det nybygde huset. Velg gulv og veggkledning med omhu.
- Ordne avtaler for strøm og bredbånd, vann, avløp og søppelhenting.
- Legg midlertidige steinheller fram til inngangen for å unngå leire ved innflytting og den første tiden.
- Planlegg oppkjørsel og gjerde – kanskje du vil avklare en eventuell felles løsning med naboene.
- Sjekk og tegn forsikringer.
- Har du tenkt å installere et alarmsystem? Gjør det gjerne allerede før innflytting for å unngå tyveri av for eksempel takstein og kobberør.
Etter flytting til nybygd hus
- Hold vannledningene i gang de første månedene etter innflytting for å skylle ut skadelige stoffer.
- Fortsett å ta hensyn til fuktigheten – blokker ikke veggene.
- Bli kjent med ditt nye hus, for eksempel hvordan ventilasjonen fungerer og skal vedlikeholdes.
- Vær oppmerksom på eventuelle feil, entreprenøren har ansvar for feil i 2 år fremover.
- Vær forsiktig når du henger opp ting både utvendig og innvendig.
Rapporter feil i det nye huset så snart som mulig
I et nybygd hus er ikke alt alltid perfekt rett etter ferdigstillelsen. Skader på vinduskarmer og dører er eksempler på vanlige feil, likeså tekniske feil på for eksempel varme, og slurvete maling. Hvis du har mulighet til å notere mangler under byggeprosessen, er det bra å påpeke dette direkte.
Ved bygging av småhus skal det nybygde huset gjennomgå en sluttbefaring før innflytting. Dette gjelder uansett om det er totalentreprise eller delt entreprise. Sluttbefaringen er også et krav fra banken for at du skal kunne konvertere til et ordinært boliglån.
Ta hensyn til fukt i det nybygde huset
Det er mye fukt i et nybygd hus: opptil omkring 4000 liter! Dette skyldes blant annet at materialene har vært eksponert under konstruksjonen. I tillegg inneholder nygjuten betong mye vann. Når huset er ferdig, kan det ta opptil to år før all fukt forsvinner fra huset. Dette betyr at gulv, vegger og tak kan bevege seg noe, og sprekker kan utvikles. Det er viktig å være oppmerksom på dette når du velger gulv og veggkledning i ditt nybygde hjem.
Kle veggene de første årene i et nytt hus
Du må ta hensyn til fukten når du velger veggkledning, for å unngå at puss sprukker eller at tapeter løsner når fuktigheten frigjøres. De beste alternativene for vegger i et nybygd hjem er:
Glassfibertapet
Glassfibertapet, eller glassfibervev som det også kalles, danner et robust beskyttende lag for veggene dine. Hvis sprekker oppstår, absorberer glassfibertapeten disse. Dessuten forhindrer den at veggen sprekker eller smuldrer ytterligere. Glassfibertapet er hvitt, men du kan velge å male over det eller til og med tapetsere over det med en annen type tapet.
Male direkte på betongen
Du kan slipe betongveggene, fylle hull og behandle med grunning før du maler veggene. Etter en stund kan sprekker bli synlige på grunn av fordampende fukt, fordelen er da at du enkelt kan bøte på malingen.
Byggtapeter
Dette er en billig og midlertidig løsning. Byggtapeter er fuktgjennomtrengelige. Dette betyr at veggene kan arbeide stille i noen måneder eller opp til 2 år. Selv om det for de fleste ikke er en del av drømmeinteriøret, er det en enkel og rimelig løsning. Så snart veggene har mistet fukt, kan du satse på den veggkledningen du helst vil ha.
Pussmørtel
Er du dyktig, kan du pusse dine innvegger selv. En profesjonell murer kan ellers redusere risikoen for sprekker og styre de sprekker som oppstår.
Legge gulv i det nye huset
Vent med å installere gulv til det meste av fukten har forsvunnet fra gulvet. Dette er viktig fordi ditt nye gulv kan sprekke eller løsne hvis det er for mye fukt under. Hvis du ansetter en profesjonell gulvlegger, vil de normalt utføre en fuktmåling før de begynner, for å sikre at gulvet er tilstrekkelig tørt.
Skal du legge gulv selv? Da kan du også teste om gulvet har mistet nok fukt. Gjør slik: Legg en plastbit på betonggulvet og legg noe tungt oppå. Vent noen dager før du kontrollerer resultatet. Ser du fukt under plasten og/eller er betongen under plasten mørkere enn resten av gulvet? Da må du vente litt lenger før du legger gulvet.
Hvis du skal legge tregulv eller laminat, legg først et fuktbestandig underlag slik at treverket eller laminatet ikke vrir seg. Plasser plankene/panelene i det aktuelle rommet noen dager før installasjonen slik at materialet rekker å akklimatisere seg til miljøet.
Ordne avtaler for strøm, internett, vann og avløp
Når du flytter til et nybygd hus, har normalt utvikleren eller entreprenøren allerede sørget for tilkoblinger til vann og avløp, strømnett og internett. Hvis ikke, kan du kontakte din kommune.
Du kan deretter inngå passende avtaler for strøm, bredbånd og TV. Sørg for å ordne dette i god tid før innflyttingsdatoen hvis du ønsker at alt skal være klart ved innflytting. Hvis du har strøm- og internettavtaler i ditt nåværende hjem, bør du først sjekke oppsigelsestidene for disse avtalene. Du kan lese mer om dette i vår artikkel om strømavtaler ved flytting.
For abonnement på vann og avfallshåndtering, kontakt kommunen.
Sørg for at området er tilgjengelig og planlegg utemiljøet
Hagearbeid pleier ofte å vente når man flytter til nybygde hus. Men vurder om noe likevel bør gjøres for å lette innflyttingen og den første tiden i huset. Er det løs jord utenfor huset? Det kan bli problematisk hvis veien til ytterdøren blir gjørmete og glatt. En løsning er å ordne midlertidig steinlegging foran døren før flyttedagen.
Er du interessert i å koordinere anleggsarbeid eller diskutere gjerder med naboene? Avklar dette med dem. Det er praktisk å komme til enighet om dette så snart som mulig. Da kan dere planlegge sammen og eventuelt kjøpe materialer og/eller tjenester billigere.
Sjekk forsikringene dine
Når du flytter til ditt nye hus, sørg for at boligen er forsikret fra den første dagen du har tilgang til den, ofte er dette før innflyttingsdagen. Forsikringsselskaper kan noen ganger tilby at samme forsikring gjelder i både din gamle og nye bolig for en periode. Ellers er det vanlig å ta en tilleggsforsikring. Sjekk hva som gjelder med ditt forsikringsselskap.
Senest noen uker før flytting bør du endre eller si opp gjeldende forsikringer, eller bestille ny i forkant av overtakelse eller flyttedato. Forsikringsselskapet vil selvfølgelig prøve å beholde deg som kunde, men benytt anledningen til å sammenligne forsikringer med andre selskaper. Les mer om å sammenligne innboforsikringer.
De fleste innboforsikringer dekker skader som skjer i forbindelse med flytting i den nye og den gamle boligen. Derimot dekker ikke alle innboforsikringer eventuelle skader som skjer under selve transporten mellom boligene. Sjekk hva som gjelder i ditt tilfelle, spesielt hvis du flytter uten hjelp fra et flyttebyrå. Hvis du bruker et flyttebyrå, sørg for at de følger Bohag 2010 og har yrkestrafikktillatelse.
Beskytt ditt ubeboede hjem mot innbrudd
Dessverre skjer det noen ganger innbrudd i ubeboede hjem. Panner og kobberør er et ettertraktet bytte ved nybygginger. Det ville naturligvis være uheldig å oppleve et slikt tyveri. Ønsker du å installere et alarmsystem i ditt nye hjem, kan det være lurt å gjøre dette direkte. På den måten er huset ditt også sikret mellom ferdigstillelse og innflytting.
Ting å tenke på de første ukene i det nye huset
Hold vannledningene i gang
I et nytt hus kan de nylagte vannledningene fortsatt inneholde skadelige stoffer. Derfor er det lurt å la kranene renne i ett minutt hver dag de første tre månedene. Dette gjelder bare kranvannet. Du trenger ikke å spyle toalettet eller dusje daglig, men det er selvfølgelig fritt fram.
Fortsett å ta hensyn til fuktigheten
For best mulig uttørking av hele huset, er det lurt å innrede luftig og ikke stable esker langs veggene.
Bli kjent med ditt nye hus
Lær deg hvordan huset og systemene for oppvarming, ventilasjon og vann fungerer. Gå gjennom bruksanvisningene. Sørg for at alle som er gamle nok i familien vet hvor man stenger av vannet og strømmen hvis det skulle skje noe som krever det. Begynn å måle strøm-, varme- og vannforbruk for å overvåke driftskostnadene.
Vær oppmerksom på eventuelle feil
Vær oppmerksom på feil som små lekkasjer som ikke ble oppdaget ved sluttbefaringen. Entreprenøren har ansvar for feil i to år fra sluttbefaringen. I denne perioden skal du melde fra om alle feil du oppdager. Alvorlige feil er entreprenøren forpliktet til å utbedre umiddelbart, mens mindre alvorlige feil blir utbedret etter toårsbefaringen.
Vær forsiktig når du henger opp ting
Vær forsiktig når du henger opp ting – både utvendig og innvendig. Montering av husnummer, utelys og lignende krever at du tetter hullene for å forhindre at fukt trenger inn i fasaden. Når du skal montere markiser og andre tunge ting, må du forsikre deg om at fasaden tåler belastningen, og eventuelt forsterke den.
Når du henger opp ting på veggene inne, må du alltid ta hensyn til veggens materiale og velge passende festemidler.
Og alt annet du trenger å tenke på før flyttingen? Det hjelper vi deg også med å holde styr på; sjekk ut våre sjekklister for flytting og utvalgte flyttetips.