Utleie av leilighet eller hus i Norge
Når du har bestemt deg for å annonsere din bolig for utleie av leilighet, er det viktig å være oppmerksom på noen nøkkelpunkter. Dette gjelder enten du planlegger å leie ut over en lang periode eller bare for noen få dager. Det essensielle å huske på er at du fortsatt har ansvaret under utleieperioden, og du kan risikere å miste boligen din hvis leietakeren oppfører seg dårlig.
Samtykke ved utleie
For å leie ut boligen din til noen andre, må du ha utleiers samtykke. Dette er fordi utleier har en avtale om å leie ut leiligheten til en bestemt person, og det kreves samtykke for at en annen person skal kunne bruke leiligheten. Hvis det er en borettslagsleilighet som leies ut, kreves det samtykke fra borettslaget. Dette betyr også at samtykke er nødvendig selv om man skal låne ut boligen sin uten kostnad. Å leie ut uten utleiers samtykke kan føre til at man mister leiligheten. For de som bare leier ut en del av sin bolig, som et rom, er det ikke nødvendig med samtykke fra utleier eller borettslag.
Regler for utleie av borettslagsleilighet eller bolig
Det er forskjellige regler å tenke på avhengig av om du eier din bolig eller ikke. Hvis du eier huset ditt, kan du leie det ut uten å spørre noen andre; beslutningen er din. Da gjelder det som kalles besittelsesbeskyttelse. Hvis du vurderer å leie ut en borettslagsleilighet, er det ikke bare opp til deg; borettslaget må godkjenne utleien. Ulrika Blomqvist, administrerende direktør i Borettslaget, sier: -Det er viktig å snakke med foreningen, da det ikke er tillatt å leie ut borettslagsleiligheten uten tillatelse. Hun nevner også at det kan være en policy som tillater utleie over for eksempel en bestemt periode i året, men man skal likevel informere foreningen om hvem som blir leietaker, og at denne følger alle regler. Å leie ut en leilighet er heller ikke noe man kan gjøre på egen hånd; her må utleier gi sitt tillatelse.
Forsikring ved utleie
Håkan Franzen, forsikringsekspert hos, sier: -Sjekk nøye over din hjemforsikring eller fritidshusforsikring for å se hva som gjelder. I noen tilfeller kan premiene bli høyere. Ved å ha en forsikring, skal den dekke forskjellige skader som kan oppstå mens du leier ut. Det kan være brannskader, vannskader og lignende. Du bør også være klar over at du som leier ut boligen, eller som leier ut ditt hus, står for alle risikoer, enten det er skader forårsaket av at noen ødelegger ting, eller risikoen for at ting kan bli stjålet.
Utleie av bolig i Norge: Priser og juridiske råd
Når du leier ut din bolig i Norge, kan du ikke kreve en leie som overstiger det du selv betaler månedlig. Du kan imidlertid legge til en liten sum hvis leiligheten er møblert. For både hus og borettslagsleiligheter gjelder regelen at leien ikke skal «vesentlig overstige kapitalkostnaden og driftskostnaden». Du kan ta ut en kostnadsbasert leie så lenge den er innenfor lovrammen. Et godt mål er å kreve 4 % av boligens markedsverdi pluss utgifter til drift og slitasje. Skatteetaten opplyser at du kan måtte betale skatt på inntekt fra utleie. Du kan gjøre visse fradrag, som et standardfradrag på 40 000 kroner per bolig per år, samt 20 % av leieinntekten. Skulle du ha overskudd etter fradrag, er skattesatsen 30 %.
Viktige forberedelser før utleie
Før du leier ut, er det flere ting å tenke på. Det er viktig å gjennomføre en inspeksjon av boligen ved innflytting og opprette en skaderapport. Leietakeren bør også gjøre en inspeksjon før innflytting og signere rapporten, som dokumenterer tilstanden før utleie. Videre bør du opprette en leiekontrakt som beskytter både deg og leietakeren.
Utleie av leilighet til bedrifter
Å leie ut til bedrifter ligner på å leie ut til privatpersoner. Godkjenning kreves fra utleier hvis det er en leilighet, fra styret i borettslaget hvis det er en borettslagsleilighet, og fra deg selv hvis det er ditt eget hus. Prosessen inkluderer å fastsette en rimelig leie, skrive kontrakt, inspisere boligen og gjennomgå forsikringer. Fordelen er at bedrifter ofte har god betalingsevne, men ulempen er at du kanskje ikke vet hvem som faktisk kommer til å bo i boligen.
Salg av bolig under utleie
Ønsker du å selge din utleide bolig, går dette ofte greit, men det kreves en oppsigelsestid. Du bør sjekke hvilken oppsigelsestid som gjelder i henhold til husleieloven. Vær også oppmerksom på betingelsene i leiekontrakten og hvor lenge du har hatt leietakere. Hvis en leietaker nekter å flytte, kan du ikke bare kaste ut vedkommende og skifte låser; du må involvere husleietribunalet for en eventuell utkastelse.
Ansvar og kontroll ved utleie i Norge
Når du leier ut boligen din, er det viktig å huske på at du som førstehåndsleietaker fortsatt har ansvaret for boligen. Selv om du ikke bor i boligen under utleieperioden, er det du som må sørge for at leien blir betalt, og du kan risikere å bli kastet ut hvis andrehåndsleietakeren ikke oppfører seg skikkelig. Velg derfor andrehåndsleietakere med omhu.
Sjekk andrehåndsleietakeren grundig
Det er naturlig å ville sjekke opp andrehåndsleietakeren når du skal leie ut din bolig. Du vil selvfølgelig være sikker på at du leier ut til en pålitelig og ordentlig person.
For å føle deg trygg på utleien og minimere risikoen for problemer, er det flere tiltak du kan gjøre. Det er ikke noe krenkende over å kontrollere andrehåndsleietakeren. Det kan faktisk også føles betryggende for andrehåndsleietakeren at du tar utleien alvorlig.
Møt andrehåndsleietakeren personlig
Det beste er å møte andrehåndsleietakeren personlig. Dette gir deg et inntrykk av personen og en følelse av hvem vedkommende er. Å møte andrehåndsleietakeren skaper også trygghet for begge parter, og som førstehåndsleietaker viser du også hvem du er, noe som kan skape respekt.
Sjekk tidligere boligreferanser
En god måte å sjekke andrehåndsleietakeren på er å kontakte tidligere utleiere eller boligsammenslutninger som personen har leid av. Dette kan gi verdifull informasjon om leietakerens tidligere oppførsel og pålitelighet.
Vurder andrehåndsleietakerens betalingsevne
Det er viktig å sikre at andrehåndsleietakeren kan og vil betale leien i tide. For å sjekke dette kan du:
- Undersøke andrehåndsleietakerens arbeidssituasjon, ansettelseskontrakt og inntekt. Du kan be om å se ansettelseskontrakten for å forsikre deg om at opplysningene stemmer.
- Kontakt Namsmannen for å se om det finnes noen betalingsanmerkninger eller andre registrerte saker på andrehåndsleietakeren.
Ved å ta disse forholdsreglene, kan du føle deg tryggere på at utleien vil gå smidig, og at du som utleier oppfyller dine forpliktelser etter norsk lov.
Kontroll av andrehåndsleietakers juridiske bakgrunn i Norge
Det kan føles ubehagelig å leie ut til noen som har en kriminell fortid. For å kontrollere dette, kan du sjekke med politiet om den aktuelle andrehåndsleietakeren er registrert i noen strafferegistre.
Når du har gjennomført disse kontrollene, vil du sannsynligvis føle deg mer trygg på å leie ut boligen din, og du vil forhåpentligvis også føle deg sikrere på utleieprosessen.
For nødvendige skjemaer ved andrehåndsutleie, kan du finne disse på nettsidene til Husleietvistutvalget eller på andre relevante norske juridiske nettsteder som tilbyr ressurser for boligutleie.
Utleie av bolig i Spania for nordmenn
Det er ikke uvanlig at nordmenn ønsker å leie ut sin leilighet i Spania. Dersom du vurderer dette, er det viktig å være klar over lovene og reglene som gjelder i det spesifikke boligområdet, byen og provinsen hvor leiligheten ligger. I noen områder i Spania kan det bli utstedt store bøter, spesielt hvis du mangler nødvendige lisenser. Det beste rådet hvis du ønsker å leie ut i Spania, er å bruke en eiendomsmegler som kjenner til alle lokale lover og regler og som kan assistere med alt det praktiske rundt utleien, fra å motta leie til å betale skatter og vedlikeholde boligen. For mer informasjon, se våre artikler om å flytte til Spania eller Portugal.
10 tips for deg som vurderer å leie ut bolig
Her er 10 tips for deg som vurderer å leie ut hus, leilighet eller borettslagsleilighet:
- Vurder om du er komfortabel med å ha en eller flere personer boende i hjemmet ditt, og hvor lenge det skal gjelde.
- Finn ut hva du kan ta i leie for din bolig.
- Gjennomgå dine forsikringer og sjekk kravene fra ditt forsikringsselskap.
- Sett deg inn i skattereglene som gjelder for utleie.
- Sjekk leietakerens personlige opplysninger og ta gjerne referanser.
- Kontroller leietakerens betalingsevne. Du kan undersøke eventuelle ubetalte gjeld hos namsmannen eller skatteetaten for skatteskuld.
- Opprett en inventarliste hvis du leier ut møblert, som leietakeren skal signere.
- Gjennomfør en boliginspeksjon før innflytting, skriv protokoll, og gjør en ny inspeksjon ved utflytting.
- Bli enig med leietaker om betaling av depositum.
- Opprett en leiekontrakt som er korrekt i henhold til hvordan du leier ut.
Fakta: Dette gjelder ved utleie
- Borettslagsleilighet: For å leie ut en borettslagsleilighet kreves tillatelse fra borettslagets styre. Du og leietakeren kan avtale leiestørrelsen, men leien kan ikke overstige kapitalkostnadene og driftskostnadene for boligen.
- Andrehåndsutleie/hyresleilighet: For å leie ut en hyresleilighet i andre hånd kreves det tillatelse fra utleier. Du kan ta ut samme leie som du selv betaler, pluss en tilleggskostnad på 10–15 % hvis du leier ut møblert.
- Hus, villa eller fritidshus: Du bestemmer selv betingelsene, men du bør avtale med leietakeren om eventuelle tilleggskostnader utover leien, som for eksempel strøm, varme, vann, avløp, og renovasjon.
Fakta: Slik beskytter du boligen din best mulig ved utleie
Når du bruker en formidlingstjeneste som Airbnb eller lignende for korttidsutleie, tilbyr disse vanligvis en viss beskyttelse for deg som utleier. Det er viktig å sjekke nøye hva denne beskyttelsen inneholder.
Velg den rette leietakeren og gjennomgå søkere nøye. Se på tidligere vurderinger fra andre utleiere og sjekk deres betalingsevne.
Det er viktig å gjøre en grundig inventaropptelling før utleie. Fjern eller lås inn verdifulle gjenstander på et sted hvor leietakeren ikke har tilgang.
Hvis du virkelig ønsker å beskytte verdifulle ting fra å bli stjålet, kan du merke dem med DNA-merking. Dette gjør det mulig å spore gjenstandene tilbake til deg dersom de blir stjålet.
Undersøk om din leietaker har egen innboforsikring. Slike forsikringer inneholder ofte et ansvarsskydd hvis leietakeren skulle forårsake skader.
Skriv en grundig leiekontrakt som tydelig angir regler for inventar, rengjøring og lignende. Dersom du leier ut regelmessig eller flere boliger, kan dette anses som en form for næringsvirksomhet. I så fall kan du trenge en spesiell forsikring.
Din midlertidige leietaker bør tegne en egen forsikring som dekker vedkommendes eiendeler som oppbevares i boligen du eier. Din egen hjemforsikring dekker nemlig ikke leietakere.
Det er mye å tenke på når du skal leie ut din borettslagsleilighet, hus eller leilighet i andre hånd, men mange gjør dette og det går ofte veldig bra!