Studentbolig, syv tips før flytting til studentbolig!
Nyttige tips for studentbolig: Folkeregistrer deg på din nye adresse, undersøk retten til bostøtte, skaff skriftlig leiekontrakt, kontroller sub-leie, inventar av møblerte boliger, krever velstelt bolig ved innflytting, skaff innboforsikring og unngå slitasje for å unngå ekstra kostnader ved utflytting.
Som student er det vanlig å bo i et studentboligområde der husleien ofte er tilpasset studielånet. Hvis du er ny i en by og ny blant studenter, er det en god og morsom måte å raskt bli kjent med nye mennesker og tilpasse seg til studentlivet!
Her kommer nyttige tips til deg som har fått et rom i en studentkorridor eller annen studentbolig:
Folkeregistrering
Sørg for å folkeregistrere deg på din nye adresse! Hvor du er folkeregistrert har stor betydning blant annet for i hvilken kommune du skal betale skatt, retten til ulike ytelser og hvor du kan stemme. Private selskaper pleier også å være generøse mot nye studenter i en kommune med mye rabatter og fordeler, for eksempel billigere mat i din nærmeste matbutikk. Perfekt for studentbudsjettet!
Bostøtte
Studenter som ikke har så stor inntekt og er mellom 18-28 år har noen ganger rett til bostøtte. Dette forutsetter at du ikke tjener for mye penger utenfor studiene på for eksempel en deltidsjobb. Beregn om du har rett til bostøtte på NAVs nettside.
Leiekontrakt
Sørg for å få et skriftlig leiekontrakt/leieavtale der det står leietid, utleier og leietaker. Les nøye gjennom kontrakten før du signerer så du kjenner til alle regler og tillegg som gjelder i forbindelse med leieperioden.
Leie i andrehånd
Vær nøye med at den som har kontrakten på leiligheten får lov til å leie ut i andrehånd. Det bør finnes en skriftlig avtale.
Møblert bolig
Noen studentleiligheter og korridorer leies ut møblert med en seng, et skrivebord med en stol og eventuelt en hylle og/eller lenestol. Sørg for at det finnes en inventarliste over alt som inngår i leien slik at du ikke blir erstatningsansvarlig i ettertid. En bolig som leies ut møblert i andrehånd inneholder ofte mange flere møbler og innredninger. Da er det ekstra viktig å sammen lage en inventarliste over alt som finnes i boligen.
Innflytting
Boligen og bodene skal være godt rengjort når du flytter inn og aksepter ikke noen feil eller mangler. Disse kan ofte utbedres. Be om å få en kopi av tilstandsrapporten når du flytter inn, slik at du ikke blir erstatningsansvarlig for noe du ikke har forårsaket.
Hjemforsikring
For å beskytte hjemmet og dine eiendeler bør du skaffe en hjemforsikring. Universitetet samarbeider ofte med et forsikringsselskap som tilbyr student- eller ungdomsrabatt.
Unngå slitasje
Ofte bor du en lengre periode i ditt studentbolig. For å unngå å betale dyre regninger for slitasje og skader ved utflytting finnes det noen ting du bør tenke på. Begynn med å kjøpe en sengegavl til sengen din for å ikke forårsake fettflekker på tapeten. Det koster vanligvis noen tusen kroner å erstatte. Ikke sett opp vegg hyller og bilder som lager store merker. Finn heller hyller som står stabilt på gulvet og sjekk om du kan feste gjennomsiktige liner i dør-, vindu- eller vegg lister som du kan henge bilder i. Det blir både pent og du slipper hull i veggen!
Lykke til med ditt studentbolig!