Selge uten megler – hus og borettslagsleilighet, hvordan gjør man det?

Beslutningen om å selge uten megler baserer seg på at du har mye tid å bruke på salget og prøver å maksimere profitten. Det er viktig å huske på at en megler ofte har teknikker for å drive opp priser, så det handler om en vurdering av hva du tror vil gagne deg mest. Å selge uten megler krever at du har god oversikt over salgsprosessen for å sikre at alt går riktig for seg. Hvis du ikke allerede er kjent med denne prosessen, kan det selvfølgelig læres. Det er ingen større forskjell på å selge en borettslagsleilighet uten megler sammenlignet med å selge et hus uten megler; det handler bare om å være godt informert om gjeldende regler. Den vanligste metoden når man ønsker å selge uten megler er å følge en enkel firetrinns prosess: annonsering, visning, budgivning, avtale. Nedenfor følger en kort oppsummering av hva hvert trinn innebærer.

Bilde av en person som forbereder en boligannonse på en bærbar datamaskin, perfekt for artikler om å selge uten megler
Bildet: Christin Hume / unsplash.com

Annonsering uten megler

For din annonse trenger du å gjøre en estimert vurdering av din bolig. Dette kan du gjøre ved å se hva lignende boliger i samme område har blitt vurdert til på boligsider. Dette er for å ha en startpris som er noenlunde i tråd med markedsverdien. Videre er det alltid verdsatt å ha mange bilder tilgjengelig for kjøperen. Det kan være verdt å leie en profesjonell fotograf for å ta tiltalende bilder. Husk også å bruke litt ekstra tid på å skrive en god beskrivelse av boligen, da dette ofte tiltrekker flere interesserte kjøpere. Deretter er det bare å legge ut annonsen på for eksempel Finn.no, sosiale medier, og det første steget i salgsprosessen er fullført.

Viktigheten av boligannonsens utforming

Utformingen av boligannonsen er svært viktig for salgsprisen. Hvis du har bestemt deg for å lage den selv, er det vel verdt å investere tid i å skape en kvalitetsannonse. Her er en oppsummering av viktige kriterier for en vellykket boligannonse:

  • Bilder sier mer enn tusen ord: 95 % av alle som søker etter bolig begynner med å se på bilder av husets eksteriør og interiør. Sørg derfor for å inkludere attraktive bilder i annonsen. Det kan være verdt å leie for eksempel en fotograf for dette som kjenner triksene med lys og vinkler for å skape tiltalende bilder. Velg en fin dag for fotografering når været er bra, og gjerne bilder fra «riktig årstid». Fremhev også bilder som viser fordeler med huset.
  • Tenk på ordvalget: Ifølge en dansk undersøkelse utført av den danske boligformidlingssiden Boligsiden.dk, har ordvalget i boligannonser stor betydelse for sluttprisen i et salg. Visse ord kan øke prisen betraktelig, mens andre ord kan senke verdien med over 60 %. Her deler vi en oppsummering av gode og dårlige ordvalg slik at du kan maksimere salgsprisen!
    • Ord som kan øke sluttprisen på din bolig: Badstue, Vinkjeller, Sjelden, Brygge, Fiskebensparkett, Balkong, Lønn, Jacuzzi, Stukkatur, Granitt, Gourmet, Eksklusiv, Shopping, Topmoderne, Strandlinje
    • Ord og symboler som kan senke sluttprisen på din bolig: Tvungen auksjon, Trenger oppussing, Dårlig, Forfallen, Riving, Oppgradering, Eldre, Motorvei
  • Fakta om huset: I en beskrivelse av huset er det stor plass til å fremheve fordeler med din bolig. Legg litt ekstra energi på dette og sørg for å skrive i beskrivende og fortellende form. Sjekk om det finnes interessante (og kanskje litt uvanlige) anekdoter om huset, legg til dette i så fall for å krydre annonsen litt. Glem ikke å skrive konkret fakta om huset, boligareal, antall rom, osv.

For mer inngående informasjon om megling, se her.

Visning av bolig uten megler

Hvis det er mange interesserte i din bolig, er det ofte visningen som tar lengst tid å gjennomføre. Du kan velge å ha åpne visninger hvor potensielle kjøpere kan komme og gå som de vil, eller du kan avtale private visninger for hver enkelt. Under en åpen visning klarer mange seg selv, men private visninger krever litt mer engasjement. En visning handler om å vise frem boligen og la kjøperne se hvordan det ser ut i virkeligheten. Uansett form på visningen er det derfor viktig å fremheve alt det positive med leiligheten, vise til renoveringer, fortelle om naboene og nærområdet, og så videre. Men du må ikke glemme å informere om eventuelle mangler og feil ved boligen, ellers kan du bli erstatningsansvarlig.

Bilde av en person som bruker en nettbrett for å undersøke boligmarkedspriser på et kart, ideelt for guider om å selge uten megler

Budgivning uten megler

Budgivning kan gjennomføres på flere måter, men det vanligste er å motta bud via telefonsamtaler, e-post eller SMS. Pass på å holde budgiverne oppdaterte om hva det høyeste budet ligger på for å se om noen byr over. Når du har valgt en budgiver, gjenstår bare papirarbeidet, som er en svært viktig del av salgsprosessen. I Norge er det ingen lovgivning som spesifikt regulerer hvordan budgivning skal foregå, og du trenger heller ikke å velge den som har lagt det høyeste budet.

Avtale uten hjelp fra megler

Standardavtaler for overdragelse kan kjøpes i bokhandler eller lastes ned fra relevante nettsider. Det anbefales å anskaffe en slik for å sikre at du ikke går glipp av viktige punkter eller blir lurt. I avtalen skal opplysningene fylles ut og signeres av deg som selger og din kjøper. Ønsker du spesielle vilkår i avtalen for dette salget, kan du ansette en advokat. Alternativt kan du be om hjelp fra banken din. Husk at kun skriftlige avtaler gjelder i eiendomshandler. Selv om dere blir muntlig enige, er det ikke gyldig før det er skrevet ned.

Selge uten megler på Finn.no

Finn.no tar ikke imot annonser fra privatpersoner direkte. Hvis du ønsker å selge uten megler på Finn.no, må en megler annonsere for deg. Du må betale en annonseringsavgift til Finn.no. De betaler tilbake halvparten av avgiften til megleren. En vanlig annonse på Finn.no koster mellom 1000 og 7000 NOK. Prisen avhenger av boligens verdi og antall ekstratjenester du velger.

Et annet alternativ er å nesten selge uten megler, det vil si at du ansetter en av de nettbaserte megler-tjenestene som finnes. Disse håndterer papirarbeidet og det formelle, mens du tar deg av det meste praktiske som å holde visninger av boligen. Dette koster i dag ca. 15 000 NOK, avhengig av hvor mye du ønsker at meglerne skal gjøre.

Oppsummering av å selge uten megler

Det er fullt mulig å selge uten megler, men du må være nøye og sette deg godt inn i ting. Bruker du standardkontrakter, kan du unngå mange problemer. Vi på Moveria ville ikke anbefale å selge uten megler, men heller bruke en av de rimelige nettbaserte meglerne. De har oversikt over det formelle slik at du unngår feil. Noe du enkelt kan, og bør, gjøre selv er imidlertid adresseendring. Sørg for å lese om dette for å ikke gå glipp av et av mange viktige steg i forbindelse med flyttingen din.

By  Андрій | 25-06-2024 |
Comments (0)