Samboerskap i Norge – En juridisk forklaring
Å flytte sammen med noen og bli samboere kan være hyggelig, praktisk og ofte økonomisk gunstig. Men når man flytter sammen og etablerer et samboerskap, er det viktig å være klar over at dette også har visse juridiske konsekvenser. I Norge reguleres samboerskap delvis av «samboerloven».
Samboerloven: Ikke så komplisert
Å være samboer betyr, i henhold til loven, at man bor sammen på en fast basis i et ekteskapslignende forhold. Juridisk sett er man knyttet til sin partner og kan i noen tilfeller sees på som en enhet. Det man forplikter seg til og hva samboerskapet innebærer, er regulert i loven. Overordnet sett er det ikke så komplisert. Man deler definisjonen av å bo sammen, og begge parter har derfor like stor rett til å bruke boligen. Boeffektene er imidlertid fortsatt helt individuelle. Det man har tatt med seg inn i det felles hjemmet tilhører fortsatt en selv. Men det er en hake. Man må kunne bevise at man selv har tatt med seg en spesifikk eiendel inn i den felles boligen. Når blir dette da viktig? Hvem skal man bevise det for?
Utmåling av samboer
I det daglige spiller det ingen rolle hvem som har tatt med et bestemt maleri inn i leiligheten. Begge personer får forhåpentligvis nyte det. Men hvis en part skulle bli utsatt for en utmåling, det vil si har gjeld som vedkommende ikke kan betale, da kan det være av stor betydning. Alle eiendeler som finnes i boligen tilhører da, juridisk sett, skyldneren, altså den som utsettes for utmåling. Enklere uttrykt antar namsmannen at alt i boligen tilhører den som blir utsatt for utmåling. Dermed kan også ting som i forholdet ses som en enkeltpersons eiendom bli utmålt. For eksempel kunne en verdifull samling viner eller kunst, som den ene parten har tatt med inn i det felles husholdet, bli beslaglagt av myndighetene selv om det er den andre parten som blir utsatt for utmåling. Dette reguleres i tvangsfullbyrdelsesloven.
Samboerloven – Rettighetsbeskyttelse
Å beskytte seg og sin samboer mot slike hendelser er ikke helt enkelt. Man må kunne bevise at en spesifikk eiendel tilhører en bestemt part. En kvittering på at man har betalt for eiendelen er den beste og sikreste måten å oppnå det som i jussen kalles for rettighetsbeskyttelse. Rettighetsbeskyttelse er det som gjør at eiendelen ikke kan utmåles når det er ens samboer som skal utmåles. Å merke ting eller opprette samboerkontrakt kan noen ganger, men ikke alltid, også beskytte eiendom mot utmåling. Grunnen er at slike handlinger kan gjøres når den ene parten vet at en utmåling er nær. En mal for samboerkontrakt finner du her: moveria.no/checklist/mal-for-samboerkontrakt/
Det kan selvsagt føles litt ubehagelig å måtte merke sine ting og spare gamle kvitteringer, men hvis man gjør det i samråd med sin samboer og begge er innforstått med formålet, så gavner det begge parter.
For mer informasjon, se samboerloven og tvangsfullbyrdelsesloven.
Samboerloven og borettslagsleilighet i Norge
Dersom dere velger å kjøpe en borettslagsleilighet eller et hus sammen, gjelder følgende: Med mindre dere avtaler noe annet i et samboerkontrakt, blir det ikke tatt hensyn til hvem som har betalt mest dersom dere skulle gjennomføre en skilsmisse eller oppløsning av samboerskapet i fremtiden. Da tilhører en eventuell borettslagsleilighet begge parter like mye. Dette betyr at selv om den ene parten betaler en betydelig større del av kontantinnsatsen for boligen, så eies leiligheten like mye av begge. Ved en eventuell bodeling eier begge parter nøyaktig 50 prosent hver av boligen. Samboerloven sørger for at borettslagsleiligheten deles likt mellom partene.
Samboerloven – Testament
Som samboere har dere ikke automatisk arverett. Ønsker dere at deres samboer skal arve dere, må dere derfor skrive et testament. Uten et testament, er det i første rekke den avdødes barn (enten fra innsiden eller utenfor samboerforholdet) som arver. I andre rekke arver den avdødes søsken og foreldre. Barn har alltid rett til sin pliktdelsarv, uavhengig av hva som står i testamentet. Pliktdelsarv betyr at et barn har rett til halvparten av arven, selv om testamentet skulle angi at hele arven skal gå til den avdødes samboer. Barn over 18 år kan dog selv godkjenne å vente med å få tilgang til sin arv til begge foreldre er gått bort. Testamentet trenger selvfølgelig ikke å skrives i det øyeblikket dere flytter sammen. Det kan godt gjøres når dere har bodd sammen en stund.
For å lese mer om å bli samboere, se våre generelle tips for å flytte sammen i denne artikkelen.