Tips for å flytte sammen – hva du bør tenke på før du flytter sammen!

Å flytte sammen er et stort steg i et forhold og krever nøye vurdering av følelser, boforhold, felles økonomi og avtaler. Når man blir samboere, bør man vurdere å gjøre en ny beregning for bedre vilkår fra banken, se over abonnementer, og lese om samboerloven og eventuelt skrive en samboerkontrakt. Diskusjoner og kompromisser om innredning og møbler kan være nødvendige for å skape et felles hjem.

På bildet er det avbildet et ungt par som pakker ut esker i deres nye hjem, et typisk øyeblikk for de som planlegger å flytte sammen.
Bildet: freepik

Når bør man flytte sammen?

Å flytte sammen er et betydelig skritt i et forhold. Derfor er det første man bør tenke på om man virkelig skal flytte sammen eller ikke. Det viktigste er selvfølgelig å la følelsene bestemme. Hvis man stoler på partneren sin, og det ikke er store livsendringer i vente, er det ingen grunn til å nøle. Man bør forstå hva det innebærer å leve tett på partneren sin. Hvis det er den minste tvil, kan det være bedre å vente. Da bør man tenke en ekstra gang på om man skal flytte sammen. Eller kanskje er det på tide å prøve å raskt finne ut om det fungerer. Dette er ikke lett. Hadde det vært et enkelt valg å bestemme når man skal flytte sammen, ville ikke så mange tenkt så mye på det.

De beste tipsene for å flytte sammen

Vårt første tips om å flytte sammen handler om boforholdet. Det kan ofte være lurt å gjøre en helt ny kalkyle før man flytter sammen. Grunnen er at når man er to personer, kan man ofte få betydelig bedre vilkår fra banken. Rentevilkårene påvirkes positivt hvis man er to arbeidsføre personer i stedet for én alene. Så selv om begge parter tidligere har hatt leiebolig og ikke har hatt den enkelte økonomien til å kjøpe en bolig, kan et slikt alternativ være gunstig når man skal flytte sammen. Hvis man velger å ikke flytte sammen i en ny felles bolig, er spørsmålet selvsagt i hvilken bolig man skal flytte sammen. Noe som er et enkelt valg for noen og vanskeligere for andre.

Flytte sammen – hvordan gjør man det med alle tingene?

Det er ikke bare dere selv som skal flytte sammen. Nå skal også tingene deres dele på plassen. Å ha dobbelt opp av sofaer og kjøkkenbord er ikke et alternativ. Oftest er den ene parten mer engasjert i innredningen enn den andre, så valgene faller seg som regel ganske naturlig. Skulle det oppstå diskusjon, må man kompromisse. Hvis man ikke kan bli enige om hvilken sofa som skal beholdes, bør man kanskje tenke over om man skal flytte sammen. For å bli kvitt duplikater som blir til overs, les vår artikkel om å tjene penger på brukte ting. Man kan også lagre ting på et lager. Men et tips er å bestemme fra starten hvor lenge tingene skal være der. Ellers kan oppbevaring bli veldig dyrt.

Abonnementer og avtaler når dere skal flytte sammen

En av de mange fordelene med å flytte sammen er at antallet avtaler og abonnementer halveres, og dermed også kostnadene. Vårt tredje tips for å flytte sammen er å nøye gå gjennom alle abonnementene. Se hvem som har det billigste for øyeblikket, om det er noen abonnementer dere ønsker å endre og noen nye dere ønsker å skaffe. Kanskje kan dere nå unne dere å abonnere på det magasinet dere alltid har ønsket. Ta dere også tid til å se hvem av dere som får de billigste abonnementene og avtalene. Visse typer avtaler, som hjemforsikring, påvirkes nemlig av hvilken person som tegner dem.

Samboerloven og samboerkontrakt

Du bør sette deg inn i samboerloven og hva som gjelder for dere. I denne artikkelen om samboere kan du lese om hva samboerloven innebærer og hva man bør være oppmerksom på juridisk når man skal flytte sammen med noen.

Å flytte sammen etter et langdistanseforhold

Når man flytter sammen over lengre avstander, viser nylig publisert forskning fra Universitetet i Oslo at kvinner oftere flytter til mannens sted enn motsatt. Langdistanseforhold har sine fordeler og ulemper, men det man kan si er at det ofte blir en stor endring når man flytter sammen.

Intervju med Maria Brandén, om hvorfor kvinner flytter til mannen når man flytter sammen?

Hvorfor er det slik?

Det er vist i tidligere forskning at par baserer sitt valg av bosted mer på mannens jobb og karriere enn på kvinnens, og det viser seg også i vår forskning, sier Maria Brandén, en av forfatterne til studien «Hvem flytter til hvem? Kjønnsforskjeller i avstanden flyttet til en felles bolig.»

Hva er nytt i det dere har sett?

Vi ser at kvinner i mye større grad flytter til mannen når de skal flytte sammen, og at kvinner som flytter til sin partner flytter over betydelig lengre avstander enn menn som flytter til sin partner. I stor grad skyldes dette maktubalanser i forholdet, for eksempel at mannen har høyere inntekt, er eldre enn kvinnen, eller har en bedre bolig allerede før paret begynner å bo sammen.

Hvordan har dere utført denne forskningen?

Vi har brukt de norske befolkningsregistrene og basert oss på alle par av ulikt kjønn som var gift eller hadde et barn sammen. Deretter fulgte vi dem tilbake i tid til det siste året de ikke bodde sammen, for å se hvem som flyttet, og hvor langt, når paret begynte å bo sammen.

Er det noe som overrasket deg?

Kanskje ikke overrasket, men jeg ble forundret over hvor store kjønnsforskjellene faktisk var, og at maktubalanser i forholdet allerede før man bor sammen er så avgjørende for hvor man starter sitt samboerskap.

På bildet er det avbildet en ung kvinne som sitter på gulvet i et rom med grønne vegger, smilende og ser avslappet ut, et øyeblikk som kan fange følelsen av et nytt startpunkt når man flytter sammen.
Bildet: Canstockphoto

Statistikk fra Moveria

Når det gjelder flytting, ser mye ut til å følge tradisjonelle, forventede kjønnsmønstre. Flyttevask bestilles oftere av kvinner på moveria.no. Booking av flyttebyråer gjøres omtrent like ofte av kvinner som av menn, mens artikler om håndverksmessige ting som «hvordan bytte lås i den nye boligen» leses mye mer av menn.

På våre nettsteder i Tyskland og Østerrike er disse kjønnsmønstrene enda mer markante, mens det i Nederland knapt ses noen forskjell i det hele tatt. Det som er mest populært å laste ned er våre sjekklister om flytting, der det er omtrent 50-50 i alle land.