Rengjøre hjemme – tips

Når du skal rydde og rengjøre hjemme, er det flere ting å tenke på. Du bør arbeide i følgende rekkefølge:

  1. Forestill deg hvordan du ønsker at hjemmet skal se ut.
  2. Kast, gi bort eller rydd unna alt du ikke bruker eller trenger.
  3. Lag en bestemt plass i boligen for hver kategori av ting du har.
  4. Organiser god og lett tilgjengelig oppbevaring på dette stedet.
  5. Vær forberedt på å endre oppbevaringen etter hvert som du finner ut hvor det føles naturlig å ha tingene.
En ung kvinne sitter på gulvet med et smil, omgitt av en frisk grønn vegg, illustrerende trivsel etter å ha rengjort hjemme
Bildet: Canstock.com

Hvordan ønsker du at det skal se ut hjemme?

Bare du vet hvordan du ønsker at hjemmet ditt skal være. Tenk over hvordan du vil ha det. Mange ønsker et ryddig og pent hjem, men få tenker på at dette ikke bare handler om hvor mye man rengjør, men mest om hvordan man velger å oppbevare tingene sine. Hvis du har en naturlig oppbevaringsløsning for alle dine ting, vil de aldri ligge fremme og rotete. De vil heller ikke være i veien når du skal støvsuge eller støvtørke.

Rydde og kaste

Det første du må gjøre er å rydde og kaste. Gjør dette i følgende rekkefølge:

  • Klær
  • Bøker
  • Papirer
  • Andre gjenstander
  • Gjenstander med affeksjonsverdi

Ved å starte med de enkle tingene og spare de vanskelige til sist, vil du gradvis forbedre din evne til å ta beslutninger. Dette kommer fra boken «Magien ved opprydding» av Marie Kondo. Marie Kondo mener også at du bør «føle» på hver gjenstand, og hvis den ikke vekker følelser, bør du kvitte deg med den. Andre ryddeeksperter mener at hvis du ikke har brukt en ting på to år, bør du kvitte deg med den.

Hver ting har sin plass

For at du skal kunne rydde og rengjøre hjemme, trenger du en idé om hvordan du ønsker å oppbevare alle dine ting etter at du er ferdig. Det vanligste feilgrepet som fører til rot hjemme er at dine ting ikke har en fast plass. Alt må ha en plass. Dessuten bør alle likeartede ting oppbevares nær hverandre. Dette er naturlig for klær, men hva gjør du med ulike typer strømkabler, penner eller papirer?

Du trenger mer plass enn du har ting!

Selvfølgelig trenger du plass for alle tingene dine, men dette kan du skape ved å bruke smart oppbevaring og hvordan du pakker tingene dine. For eksempel, hvis du bretter trøyene dine og stiller dem på høykant, tar de mindre plass og det er enklere å ta ut en. I tillegg unngår du synlige bretter som du får på de som ligger nederst på grunn av trykket. Generelt er det bedre å stille ting vertikalt, sammenlignet med å legge dem i stabler. For oss er det naturlig å stille bøker vertikalt og ikke ha dem i stabler, men dette kan overføres til det meste du oppbevarer.

Vær forberedt på å endre oppbevaringen

Etter hvert som du bor i den nye ordningen, vil du oppdage at noen ting ikke havner der du hadde tenkt, men blir liggende fremme og skaper rot. Tenk over om du kan flytte oppbevaringen til der det naturlig faller seg å plassere tingene.

Tid for å rydde og rengjøre igjen

Etter en stund vil du ha funnet gode naturlige steder for alle tingene dine, men de kan begynne å bli overfylte. Da er det på tide å rydde og rengjøre igjen… Hvis du skal utføre flyttevask, er det litt mer å tenke på. Du kan lese mer om det her, eller hvis du vil vite hvordan du rydder før flytting, kan du lese her.

By  Андрій | 08-07-2024 |
Comments (0)