Checklist

Receive all the checklists for your move in your inbox for free

Find out how much your move would cost
04-07-2024 - By Андрій

Rengjøring før flytting – Sjekkliste, rom for rom, unngå klager!

Sjekklisten for rengjøring før flytting inneholder først noen generelle tips om grundig rengjøring av hele boligen. Dette følges av spesifikke råd om hvordan ulike rom i boligen best rengjøres. Sjekklisten for rengjøring før flytting følger Eiendomsmeglerforeningens anbefalinger. Rengjøring før flytting innebærer at hele boligen skal rengjøres meget grundig, mer enn mange antar. For eksempel skal flekker på vegger fjernes, persienner i vinduer støvtørkes, og gulvsluk renses… Gjennomgå punktene nedenfor slik at du får med alt, slik at rengjøringen går problemfritt.

Forberedelser til flyttevask

Tøm hele boligen for møbler, flytteesker og eventuelle ting som fortsatt finnes i skap og skuffer. Siden birom som garasje, balkong og bod også skal rengjøres, må disse også tømmes. Hvis tomten inngår i boligen, skal den også rengjøres.

Bilde av en person som feier gulvet med en rød kost. Viser en effektiv metode for rengjøring av tregulv, illustrerer daglig renhold eller forberedelser til rengjøring før flytting
Bildet: Canstock

Materialer til flyttevask

Her er en liste over rengjøringsmaterialer du trenger for å oppnå best mulig resultat ved flyttevask. Ikke glem at du også trenger tilgang til (varmt) vann og strøm under rengjøringen.

  • Kluter og svamper for støvtørking og rengjøring
  • Mopp og bøtte
  • Støvsuger
  • Toalettbørste
  • Vindusskrape
  • Rengjøringsmidler for alle forskjellige overflater (husk at noen midler kan bleke eller ødelegge sensitive overflater). Eksempler på rengjøringsmidler: Ovnrengjøring, komfyrrengjøring, kjøkkenspray, baderomsspray, vanlig oppvaskmiddel, vindusvask, gulvrengjøring, og veggrenser.
  • Stålull eller lignende for tøffere flekker på harde overflater
  • Avkalkningsmiddel eller avløpsåpner for kjøkken og bad

Planlegging av flyttevask

Planlegg flyttevasken nøye slik at du kan være effektiv når du starter. Begynn med å vaske kjøkkenet, badet og andre rom som du deretter kan lukke og ikke bruke mer. Unngå å starte med å vaske rom eller områder som du deretter må bruke for å for eksempel nå et annet rom (entréen, korridorer, osv.)

Når du starter flyttevasken, bør du begynne med vinduer, fast innredning, og tørking av snekkerarbeid og lignende. Begynn alltid med det som er øverst; det gir ingen mening å skrubbe vasken hvis du ikke allerede har gjort rent baderomsskapet eller speilet over, da vasken blir skitten når det faller ned skitt og støv ovenfra. Deretter vasker du tak og vegger, og når du er ferdig med alt annet, vasker du gulvet og lukker døren til rommet for å unngå at ny skitt kommer inn.

Generell flyttevask av boligens alle rom

Rengjøring av alle malte overflater

I hvert rom i boligen finnes malte eller på annen måte behandlete overflater: gulvlister, dørkarmer, vinduskarmer, taklister, terskler, snekkerarbeid og lignende. Disse skal rengjøres for støv og flekker på alle overflater. Dette inkluderer også malte overflater på gulv og vegger som for eksempel veggen bak radiatorene.

Vinduer

Alle vinduer i boligen skal åpnes, og alle glass i dem skal pusses på begge sider. Vinduskarmene skal tørkes av og rengjøres for flekker på alle kanter. Persiennene skal tørkes fri for støv og skitt.

Dører

Dører skal tørkes av på alle sider og rengjøres for eventuelle flekker. Glem ikke håndtakene og oversiden av døren som ofte samler mye støv.

Garderober og fast innredning

Garderober og annen fast innredning i boligen skal rengjøres grundig på alle sider med rengjøringsmiddel og en våt klut. Hvis garderoben har hyller, trådkurver, stenger eller lignende, skal disse også rengjøres nøye. Garderober og annen innredning som ikke går helt opp til taket skal selvfølgelig også rengjøres på toppen. Husk å tørke av garderobedørene.

Elektriske uttak og ventilasjonsenheter

Elementer som tilhører boligens installasjoner som elektriske uttak, telefonjacks, strømbrytere, ventilasjonsenheter, kontroller og lignende skal tørkes rene for støv og flekker. Bryt strømmen til uttakene før du rengjør dem. Hvis det ikke er mulig, sørg da for å ikke bruke en fuktig klut når du tørker av dem. Ventilasjonsenheter og andre ventiler skal tørkes rene både inn- og utvendig. Her samles ofte mye støv og skitt.

Tak, vegger og gulv

Takene og veggene skal rengjøres så godt som mulig fra støv og flekker. Gulvet skal støvsuges, støvtørkes og rengjøres for flekker.

Annet

Fjern alle klistremerker, dekaler og lignende som har vært i rommet. Sørg også for å fjerne limrester og flekker fra disse. Hvis det sitter igjen spiker eller bildekroker i veggene, skal disse fjernes. Noen ganger etterlater man imidlertid gardinstenger til kjøperen. Dette skjer da etter avtale mellom selger og kjøper av boligen.

Flyttevask på kjøkkenet

Avfetting og tørking

Siden kjøkkenet i en bolig utsettes for mye skitt, må flyttevasken utføres med stor nøye. Hvis kjøkkenet har et malt tak, skal dette for eksempel vaskes rent for skitt og fett. Videre skal også tørkbare vegger på kjøkkenet vaskes rene. Tenk på i hvilken rekkefølge du vasker kjøkkenet for å unngå å få skitt fra overflaten du vasker på en overflate som du allerede har vasket. Her kan det for eksempel være en god idé å starte med taket.

Kjøleskap, fryser og kjølerom

Kjøleskapet, kjølerommet (hvis det finnes) og fryseren skal først tømmes for alt innhold. Fryseren skal avrimes, og alle skapene skal luftes. Innredningen; hylleplan og skuffer, skal tas ut og vaskes hvis de er avtagbare, ellers skal de tørkes av og rengjøres med rengjøringsmiddel. Innsiden av skapene rengjøres på samme måte. Skapene skal også rengjøres på alle ytre sider, inkludert toppen. Til slutt skal de trekkes ut slik at området under og bak skapene kan rengjøres for støv og skitt. La skapdørene stå på gløtt når du forlater leiligheten etter flyttevasken. Dette for å holde skapene friske når de er stengt av.

Komfyr og ovn

Komfyren må trekkes frem da den skal rengjøres på alle sider, inkludert baksiden. Området bak og under komfyren skal naturligvis også rengjøres. Komfyrens overflate og spesielt kantene på kokeplatene kan kreve mye arbeid på grunn av fett og brente matrester. Du bør rengjøre ovnen på innsiden, og alle tilbehør som plater, ovnsrister og lignende skal vaskes. Hvis ovnsdøren er utstyrt med doble glass, skal disse demonteres for å rengjøres rene også på innsiden. Til slutt skal eventuelt varmeskap eller skuffer for oppbevaring av plater og rister rengjøres på innsiden og utsiden.

Ventilator

Ventilatoren og ventilatorskapet skal rengjøres på alle sider. Filteret i ventilatoren skal avfettes og vaskes. Hvis ventilatoren er en kullfilterventilator, skal filteret skiftes. Hvis det ikke finnes en kjøkkenvifte, skal ventilen rengjøres grundig på innsiden og utsiden.

Fast innredning

Kjøkkenskap, skjærebrett, skuffer, krydderhylle og lignende skal tørkes rene både på innsiden og utsiden. Alle eventuelle flekker skal fjernes. Hvis kjøkkenskapene ikke når helt opp til taket, skal de også rengjøres på toppen. Også skapdører, håndtak og hengsler skal tørkes rene.

Vask og oppvaskmaskin

Vasken, vasken og kranene skal vaskes rene for fett, matrester og skitt. Om nødvendig skal de også kalkes av. Oppvaskmaskinen, hvis det finnes, skal rengjøres på innsiden og utsiden. Ikke glem kantene på døren som ofte blir veldig skitne. Også oppvaskmaskinen kan trenge en avkalking.

Flyttevask av bad og WC

Dusj og badekar

Dusjen og badekaret skal rengjøres nøye på alle sider. Området under og på sidene av badekaret eller dusjkabinettet skal også vaskes. Blandebatteri, dusjhåndtak og slanger rengjøres og avkalkes ved behov. Sluken skal renses og rengjøres.

Speil og fast innredning

Speil skal pusses. Fast innredning som håndkletørkere, skap, og lignende skal gjøres rene både innvendig og utvendig. Ikke glem toppen og skapdørene.

Vask

Vasken skal vaskes på alle sider, og kranen skal rengjøres og avkalkes om nødvendig. Undersiden og krokene på rørene er områder som ofte er veldig skitne og kan kreve mye arbeid.

Toalett

Toalettet skal skrubbes på innsiden og rengjøres på utsiden. Toaletter har mange vanskelig tilgjengelige områder som kan være utfordrende å vaske. De fleste toalettseter kan tas av for å lette rengjøringen. I tillegg må man være nøye og bruke mye tid på området nederst mot gulvet og rørkrokene bak toalettet, som ofte samler mye skitt. Hvis det finnes en bidet eller lignende på badet, rengjøres den på samme måte som vasken og toalettet.

Rør og ledninger

Alle synlige vannledninger skal rengjøres. Disse stedene rengjøres ikke så ofte til vanlig og består av mange små deler og krøker hvor det samler seg skitt, og kan derfor være ganske tidkrevende.

Flyttevask av vaskerom og vaskerom

Vaskemaskiner

Vaskemaskin, tørketrommel og tørkeskap skal rengjøres på både innsiden og utsiden. Alle avtagbare deler skal tas ut og vaskes. Filter i maskinene skal renses. Her kan det også være nødvendig med avkalking hvis det trengs.

Oppbevaring

All oppbevaring som vasketøyskurver og lignende skal tørkes av og rengjøres for flekker.

Gulvsluk og vannledninger

Gulvsluket skal renses, og alle vannledninger og liknende skal rengjøres som i bad og WC.

Øvrige rom

Skal tømmes og rengjøres etter hva som kan anses som mulig. For eksempel har en inspeksjonsluke lavere krav til seg enn et loftsrom som kan brukes til lagring.

Tomt

Hvis din bolig har en tomt, skal denne etterlates i god stand og kun inneholde det som normalt finnes på en villatomt. Det betyr at eventuelt byggeavfall og skrot må fjernes fra tomten.

Balkong og uteplass

Balkongen eller uteplassen skal, som tomten, etterlates i god stand, det vil si fri for søppel og gjenstander. Gulvet eller tilsvarende bør feies rent, vegger rengjøres fra flekker, og vinduskarmene tørkes av. Hvis balkongen eller uteplassen er innglasset, skal også glassene pusses. Av naturlige årsaker kan det ikke forventes at en balkong eller uteplass blir like ren som et rom inne i boligen, men området skal likevel rengjøres så godt som mulig.

Bod og garasje

Bod, garasje og andre birom skal tømmes for alt innhold. Deretter skal gulvet feies og eventuelle hyller tørkes rene for skitt, støv og søppel.

Pris på flyttevask når du benytter et rengjøringsfirma

Hvis du føler at du ikke har tid, energi eller ressurser til å utføre flyttevasken selv, finnes alternativet å kjøpe flyttevask gjennom et rengjøringsfirma. Ifølge en undersøkelse utført av Leietakerforeningens medlemstidsskrift, Hjem & Leie, koster flyttevask for en normalt skitten tre-roms leilighet omtrent 2 400 norske kroner. Prisen kan variere med opptil 2000 kr. Les mer om hva en flyttevask koster, den oppfattes ofte som rimelig.