Hva koster det å flytte et piano? Og hvordan flytter man et piano selv?

Det koster omtrent 2 000 NOK å flytte et piano med transport som tar ca. 30 minutter. Hvis det er en lengre avstand, kan du regne med omtrent 600 NOK per time, og hvis det er komplisert å få pianoet ut eller løfte det inn, må du regne med ekstra kostnader.

Er det mulig å flytte et piano selv?

Du kan ikke flytte et piano alene, men sammen med 3-4 andre personer. Et piano er tungt, og det kan bli farlig hvis det gjøres på feil måte. Vi anbefaler at du enten setter deg godt inn i hvordan det gjøres, for eksempel ved å lese teksten under, eller at du hyrer et flyttebyrå som er eksperter på dette.

Bildet viser pianoets sorte tangenter og vakre refleksjoner, ideelt for å skape en inspirerende atmosfære
Bildet: Ebuen Clemente Jr / Unsplash.com

Flytte pianoet: Tips for å flytte uten problemer

Et piano veier gjennomsnittlig mellom 200 og 300 kilo. Hvis det derimot er en flygel, må du håndtere en vekt på mellom 350 og 550 kilo. Å flytte et piano eller flygel krever derfor mye forberedelse for å unngå farlige situasjoner.

Tenk nøye gjennom om du virkelig ønsker å flytte pianoet selv. Det er nødvendig at du har hjelp fra 3-4 personer, tilgang til riktige hjelpemidler og helst bør du unngå å måtte løfte pianoet i trapper.

Hvor mange trengs for å flytte et piano?

På grunn av pianoets vekt er det nødvendig å flytte det med hjelp fra flere personer. Du trenger minst 4-5 personer. Sørg for at alle har arbeidshansker med godt grep, og eventuelt stropper som støtte.

Beskytt pianoet under flyttingen

For å unngå at pianoet blir skadet under transporten, er det best å beskytte det med beskyttelsesmaterialer. Du kan bruke flyttepledd for dette formålet, men det finnes også spesialtilpassede transporttrekk for pianoer.

Beskytt gulvet før du flytter pianoet

Hjulene under pianoet er ikke ment for å brukes over lange strekninger. De er små og har ofte skarpe kanter. Dessuten bærer de mye vekt. Dette kan lett skade gulvet ditt når du flytter pianoet. Det skjer dessverre ganske ofte at et hjul går i stykker, og deretter skjærer metallet som har holdt hjulet lange riper i gulvet. Beskytt derfor gulvet ditt med solid beskyttelse, eller enda bedre, bruk rullebrett og en såkalt pianomatte som legges under pianoet når det løftes på rullebrettet.

Flytt pianoet med ro og forsiktighet

Et piano er ømtålig, tungt og har en ujevn vektfordeling. Hvis du beveger deg feil, kan du raskt miste kontrollen, noe som kan føre til skader. Pianoet er dessuten så tungt at hvis det begynner å bevege seg i feil retning, for eksempel mot en dørkarm, er det vanskelig å stoppe det raskt. Så vær virkelig forsiktig når du flytter og bærer pianoet.

For å flytte pianoet innendørs på flatt underlag, er det best å bruke rullebrett. Ellers handler det om å løfte pianoet forsiktig og så lavt som mulig med hjelp av bæreseler og en pianomatte.

Forbered ruten gjennom boligen til lastebilen

Planlegg ruten pianoet skal ta. Mål døråpninger, korridorer og dimensjonene på lasteplanet på varebilen eller lastebilen din. Du vil ikke bli overrasket over noe når du bærer noe så tungt som et piano.

Tenk nøye gjennom hvordan du skal få pianoet inn i varebilen eller opp på lastebilen. Det beste er naturligvis om du kan rulle det rett på lasteplanet på flatt underlag.

Når du måler bæreveien, tenk på å måle litt ekstra der dere skal gå rundt hjørner. Pianoet må nemlig tiltes litt for å fordele vekten riktig, og da tar det mer plass enn om det ble båret helt rett.

Transporter pianoet

For transport av pianoet ditt, bruk helst en varebil eller lastebil. Sikre pianoet med transportstropper under transporten. Det siste du ønsker er at pianoet skal rulle mens du kjører. Pianoet kan ligge med baksiden ned på et lastebilsflak, hvis du er forsiktig når du legger det ned og har godt med tepper under.

En tilhenger er mindre egnet for transport av piano. Den rister for mye under kjøring, noe som øker risikoen for skader.

Flytte et piano til første etasje eller høyere

Det er forholdsvis lett å bære et piano på flatt underlag til en leilighet på bakkeplan. Men hvis pianoet må bæres opp eller ned trapper, blir det en annen historie. Et piano er virkelig for tungt for å bæres opp og ned trapper. Og selv om du prøver det med en gruppe veldig sterke personer, er det fortsatt farlig. Det er til og med slik at ikke alle innendørstrapper tåler at 4 personer og et piano er på dem samtidig!

Hvis du må håndtere trapper, er det derfor best å ansette et flyttebyrå. De er eksperter og har gode hjelpemidler.

Flytte et piano: Hvor mye koster det?

Den eksakte kostnaden for å flytte et piano avhenger av flere faktorer:

  • Om pianoet flyttes opp eller ned ett eller flere etasjer
  • Hvordan terrenget ser ut der flyttebilen kan parkere
  • Hvor stort og tungt pianoet er
  • Hvor langt pianoet skal transporteres

En indikasjon på de gjennomsnittlige flyttekostnadene for et piano finner du i tabellen nedenfor:

Kostnad for å flytte et piano*

TjenestePris
Pianoflytting (uten transport)2 000 – 3 000 NOK
Flygel (uten transport)4 000 – 5 000 NOK
Transport per kilometer10 NOK
*Indikative kostnader for en fiktiv flytting

Pianoet må akklimatisere seg før stemming

Et piano med trestruktur trenger tid til å akklimatisere seg i et nytt miljø. Dette kan omfatte ny temperatur og luftfuktighet, så vent minst fire uker før du får pianoet stemt.

Er det verdt å flytte pianoet?

Mange pianoer har stor affeksjonsverdi, og da er det selvfølgelig alltid verdt å ta det med seg. Hvis pianoet ikke betyr mye for deg og du skal flytte langt, bør du vurdere å kjøpe et nytt på ditt nye bosted. Mange ønsker i dag å kvitte seg med sine gamle pianoer fra 70-tallet, så det er ofte mulig å få tak i disse nesten gratis.

Prisen for å flytte et piano kan bli høy

Hvis du velger å prøve å flytte et piano selv, vær veldig forsiktig. Et piano kan ofte erstattes, men det kan ikke du og vennene dine!

By  Андрій | 20-06-2024 |
Comments (0)