Homestyling før visning og fotografering, forbered med disse enkle tipsene

Et stylet hjem tiltrekker ofte flere interessenter enn et hjem som ikke er forberedt. Jo flere som er interesserte, desto større er sjansen for at du får bedre betalt. Prisen for en homestyling av en leilighet kan variere fra 3 000 NOK til over 100 000 NOK for de mest påkostede stylingene, vanligvis kan du regne med 10-20 000 NOK for en mellomstor leilighet. De enkleste tipsene er rimelige å utføre selv, som for eksempel å rydde og vaske, og hvis mulig, fjerne unødvendige møbler.

Homestyling-tips før fotografering – det du trenger å vite

Ordspråket «Et bilde sier mer enn tusen ord» stemmer faktisk. Dette gjelder spesielt når du ønsker å vise frem din flotte bolig før visning i en annonse. Fine bilder øker ofte interessen for boligen, noe som vanligvis fører til større pågang av besøkende på visningsdagene og også et høyere sluttpris. Hvis du ikke er veldig dyktig til å fotografere, kan det derfor være en god idé å leie en profesjonell fotograf. Det er nemlig mye som skal stemme for at det skal bli et riktig godt bilde; lys, vinkler, avstand, perspektiv, osv. Fotografering er ofte inkludert i meglerens tilbud.

Det finnes noen viktige ting du kan gjøre på egen hånd for å forberede boligen din før fotograferingen:

 • Utfør grundig rengjøring. Ofte kan du kjøpe en flyttevask der det også inngår visningsvask, det er ofte rimeligere enn du tror.
 • Sørg for at alle lamper fungerer, god belysning er alfa og omega ved fotografering!
 • Fjern alle personlige ting som du ikke ønsker skal synes, for eksempel familiefotografier, post og baderomsartikler. Hvis du har mange ting du ikke kan oppbevare i boden, kan du gjemme dem bort i kurver, skuffer eller vesker under fotograferingen.
 • Hvis du har en tomt eller balkong, husk å rydde og rengjøre også der.
 • Kjøp noen nye blomster og potter.
 • Fjern unødvendige møbler og andre ting, alt for at kjøperen skal kunne se mulighetene i boligen din og hvor stor den er.
 • Sørg for å homestyle leiligheten eller huset allerede før fotograferingen. Noen ganger kan det være vanskelig å se hjemmet sitt med en potensiell kjøpers øyne, og da kan det være en god idé å leie inn profesjonelle. Firmaer som jobber med homestyling har nemlig lett for å se boligens innredningspotensial.

Her er litt fotograferingsinspirasjon fra dyktige Fantastic Frank! De bruker ofte Cinemagraphs i sine boligannonser, noe som er stillbilder med bevegelige detaljer.

Homestyling utendørs for å maksimere bostedets appell.

Forberedelser til fotografering av leiligheten eller huset ditt

Når megleren skal fotografere leiligheten eller huset, er det enkelt å rydde bort ting du ikke ønsker skal vises på bildene. Hvis du ikke gjorde en ordentlig homestyling av boligen før fotograferingen, er det på tide å style den før visningen. I tillegg til tipsene ovenfor før fotografering, anbefaler vi at du:

 • Tømmer mer enn halvparten av det du har i skap og garderober. Selv om man ikke skulle tro det, så titter folk ofte i skap og garderober.
 • Hvis du har et lagerrom, prøv å tømme det slik at arealet virkelig vises.
 • Fjern alle verdisaker, da det kan forekomme tyverier under visninger.
 • Sørg for at håndklær og annet som er fremme er nytt og friskt.
 • Rydd også på balkongen eller i hagen, få ønsker å føle at det er mye arbeid som gjenstår når de flytter inn.
 • Ordne alle de småtingene du har vent deg til, som det løse dørhåndtaket, en list som sitter løst, et lite merke i veggen, nettverkskabler som ligger løst langs gulvlisten, og røykvarsleren som piper hvert annet minutt. Folk reagerer på små ting, og å kjøpe en bolig er en emosjonell avgjørelse, så la kundene fokusere på de riktige tingene.

Pris for homestyling og hva som inngår når de styler

Prisen for homestyling varierer avhengig av boligens størrelse og hvor mye som skal styles. Tjenestene kan inkludere alt fra full møblering til kun tillegg av enkelte puter og matchende gardiner. De fleste homestyling-selskaper tilbyr flere forskjellige pakkeløsninger tilpasset dine behov. Mange tilbyr i tillegg til styling også tjenester som ommaling, sliping av gulv, hagearbeid og lignende. Hvis du har eksisterende møbler i boligen, kan homestyling-selskapene tilby lagring av disse under fotografering og visning.

Det kan også være en god idé å beholde lagringen til du har flyttet, slik at du bare trenger å flytte disse møblene én gang. Noen homestyling-selskaper tilbyr også et billigere alternativ, konsultasjon. Da får du et hjemmebesøk og deretter en liste med forslag og tiltak som du selv kan gjennomføre og betale for. Dette koster ofte bare noen tusen kroner sammenlignet med en komplett styling som kan koste rundt 10 000-20 000 NOK for en mellomstor leilighet og opptil 100 000 NOK for en luksuriøs leilighet eller et stort hus.

Homestyling er fradragsberettiget, og du har rett til fradrag for rengjøring og møbeltransport

Homestyling er fradragsberettiget i selvangivelsen som en ekstrakostnad ved salg av bolig, noe som kan redusere gevinstskatten. Les mer i vår artikkel om flytteskatt og gevinstskatt. Du har også rett til å få fradrag for arbeidsdelen av rengjøring og eventuell transport av møbler i forbindelse med homestyling. Det som derimot ikke gir rett til fradrag ifølge Skatteetaten er «omorganisering og omstrukturering av hjemmemiljøet, såkalt homestyling».

Lei møbler og innredning

Enten du styler hjemmet selv eller bruker en profesjonell stylist, kan det lønne seg å leie innredning. En ny badematte trenger du kanskje uansett, men hvis du er glad i den gamle ryeteppe fra bestemoren din, kan det hende andre ikke er det. Da kan det være lurt å leie en mer nøytral matte som passer for flere for å bruke den under fotograferingen av boligen og under visningen. Det meste som trengs i et hjem kan leies.

Et tips vi har fått fra en stylist er å fjerne alle personlige gjenstander, men også tenke på å ikke gjøre hjemmet for sterilt og kontoraktig. Det gjør ingenting at det er litt personlighet igjen i boligen, det viktige er at kunden ikke hindres av å tenke hvordan deres personlighet ville passe inn. Så la stylingen ha litt personlighet uten å vise for mye av den private sfæren.

Førsteinntrykket er i gangen

Husk at førsteinntrykket er i gangen, så hvis det er et sted du skal sørge for at det er fint, så er det der. Rydd bort klær, sørg for å ha godt lys og at det fungerer. Kjøp kanskje en ny innbydende dørmatta og nye fine like kleshengere.

Style badet med nye ting

Få rom kan gi et så dårlig inntrykk som badet, så vær ekstra oppmerksom der. Fjern alt privat som tannbørster, barberhøvler og sminke. Fjern også sjampo og såpe. Legg til en ny frisk såpe og kjøp kanskje noen fine luksuriøse produkter. Fjern alt du kan, for eksempel søppelbøtte, toalettbørste, håndklær, kleskurv, vaskemiddel, badematte og eventuelt dusjforheng. Kjøp nye friske håndklær, ny badematte og eventuelt nytt dusjforheng. Dette er små penger i forhold til det inntrykket det gir. Om du også kan få inn en frisk plante på en naturlig måte, så er det veldig fint. Selvfølgelig er det aller viktigste at det er ordentlig rent og lukter godt, tenk spesielt på å rengjøre speil og kraner, det vises direkte om det er gjort godt. Legg mye tid og kjærlighet på badet.

Husk å style skrotrummet

De fleste av oss har et rom eller en del av boligen som brukes til lagring. Et smart tips for homestyling er å fjerne alle disse tingene og lage en hobbykrok. Et bord og en symaskin kan vekke mange ideer hos kjøperne, eller kanskje en annen hobby. Det viktige er å vise at plassen kan brukes til noe nyttig, i stedet for å vise frem et lagringsrom.

Sjarmerende og fargerik detalj fra en balkong eller hage, med lyse farger og frodige blomster som gir et friskt inntrykk. Homestyling som fremhever hjemmets personlighet.

Homestyling av hagen og balkongen

Husk også å style hagen og balkongen. Det kan gi et fantastisk godt inntrykk med ryddede bed som har nye, fine planter. Akkurat som inne, gir færre ting vanligvis et bedre inntrykk. Så pakk ned og kjør bort det meste av leker, vannspreder, ekstra stoler og gamle potter. Akkurat som inne, er det tid for å gjøre rent, feie og om nødvendig bruke høytrykksspyler. Utemøbler med puter er populært, det samme er belysning med smålamper og lyskjeder. Tenk på at det er bra å vise hvor herlig det er å sitte ute selv om det er tidlig vår eller høst, så frem med utemøbler og kanskje grillen.

Fotografer hagen spesielt under forskjellige årstider

Hvis du vet at du skal selge, men ikke har bestemt når, prøv å ta bilder selv av ting som påvirkes av årstidene. Et sommerbilde av en hage kan si mye mer enn et bilde tatt tidlig i mars når snøen nettopp har smeltet…

Soverommet kan du style med et fint sengeteppe

Red alle senger pent, sørg for at du har fine og rene sengetepper. Puter og pledd kan gjøre underverker. Som i alle andre rom, rydd ordentlig. La bare noen få fine kjoler eller dresser henge i garderobene, da ser det større ut hvis noen skulle titte.

Kjøkkenet skal styles slik at det føles friskt!

Prøv å frigjøre alle benkeflater fra maskiner og annet som ikke er pent. Prøv å fjerne klistremerker, barntegninger, magneter osv. fra kjøleskapet/fryseren. På alle rustfrie og andre blanke overflater syns smuss ekstra godt. Rengjør grundig så det er toppfriskt. Vurder om en gulvmatte kan gjøre kjøkkenet mer dempet og hjemmekoselig. Frukt og friske urter i potter er ofte brukt på bilder, det er vakkert, bruk det gjerne men ikke for mye.

Homestyling av stuen skal gjøre at det føles hjemmekoselig

Style stuen din slik at den føles hjemmekoselig, med tekstiler, puter, tepper, og matter. Bare fantasien setter grenser. Målet med stuen er å skape et rom hvor man ønsker å være lenge. Det er viktig at det gir et rolig inntrykk, har du for eksempel en bokhylle, organiser da bøkene etter farge eller størrelse, slik at det viser struktur. Fjern alle løse unødvendige gjenstander som ikke bidrar til en koselig atmosfære, for eksempel fjernkontroller og synlige ledninger. Hvis du vil ha det virkelig fint, kan du til og med fjerne alle løse ledninger til TV-en og andre apparater, de trenger ikke å fungere under en visning, og det ser mye bedre ut uten ledninger.

Barnas rom skal være barnevennlig

Barnas rom skal selvsagt være fint, men det er bare morsomt hvis man kan bringe frem litt barnevennlighet og glede. Velg ut de fineste lekene og organiser dem pent på hyller og i skuffer. Ta med de fleste lekene i flyttekasser slik at det bare er de fineste som er igjen i rommet. Gjør gjerne noe morsomt med noen leker midt på gulvet slik at det ser ut som barnet nettopp har forlatt rommet.

Homestyling uten kjæledyr

Hvis du har hunder, katter og andre kjæledyr så øker det sjelden boligens verdi. Skjul og fjern derfor kjæledyrenes mat- og vannskåler, leker, kattebrett og senger. Det er ekstra viktig å gjøre rent og sørge for å lufte godt før visning. Mange dyreeiere tenker ikke på dyrenes lukt, men det kan potensielle kjøpere gjøre.

Flere tips angående homestyling

Tenk gjennom før du begynner å style, snakk med megleren om hvilken type kunde som er sannsynlig. Vurder om du vil tilpasse stylingen til de sannsynlige kundene eller gjøre en mer generell styling. Bestem hvor mye penger og tid du er villig til å bruke. Det kan avgjøre om du skal ta ekstern hjelp, om du skal male eller om du bare skal jobbe med innredningen. Planlegg deretter rom for rom hvordan du vil ha det. Tenk på at mange ting kan lånes fra snille naboer og slektninger, de kan jo samtidig ta hånd om tingene du ikke vil ha i boligen under fotograferingen og visningen.

Større renoveringer er ikke alltid verdt å gjøre før salg, siden den nye kjøperen kan ha en helt annen syn på den nye stilen. Men du kan se over at alle grunnleggende ting fungerer i boligen samt for eksempel male og reparere slitte overflater. Generelt er maling billig i forhold til verdiøkningen.

Nedenfor et intervju med Josefin Godén, @fouremptywalls med ytterligere tips om homestyling

En som virkelig har god innsikt i homestyling er Josefin Godén som driver den populære Instagram-kontoen @fouremptywalls hvor hun deler interiørinspirasjon fra nettopp boligannonser. Vi benyttet anledningen til å snakke med henne om interiør, hvordan «fire vegger ikke gjør et hjem» og spesielt hennes forkjærlighet for boligannonser.

Kan du fortelle litt om ditt motto «fire vegger gjør ikke et hjem»?

Det startet da jeg og min familie skulle flytte til en større leilighet. Jeg fikk et nytt hjem å innrede og jakten på inspirasjon og interiør begynte. Jeg bladde gjennom interiørmagasiner og surfet rundt på boligannonser for å få tips og ideer til mitt eget hjem. Det var så utrolig mye god inspirasjon der ute. Jeg har alltid vært interessert i interiør og ønsket å dele min store interesse samt alt det fine funnet i jakten på det perfekte hjemmet. Derfor startet jeg Instagram-kontoen @fouremptywalls og kom over uttrykket «fire vegger gjør ikke et hjem». Et uttrykk som selvfølgelig har en dypere betydning i den forstand at det er menneskene som bor i en bolig som utgjør hjemmet.

Jeg selv har imidlertid valgt å bruke uttrykket for å vise min oppfatning at interiør har stor betydning når man skaper seg et hjem å trives og ha det bra i. Interessant er også at interiøret i et hjem kan si noe om personlighetene som bor der, og samspillet mellom disse, noe som på en måte knytter tilbake til uttrykkets egentlige betydning.

Hvorfor tror du at kontoen har blitt så populær?

Jeg er overbevist om at interessen for interiør øker og i dag kan man finne inspirasjon på en enkel og rimelig måte gjennom ulike kanaler som Instagram og Pinterest. Man trenger ikke lenger å bla i et interiørmagasin for å komme i kontakt med interiør, det er definitivt mer tilgjengelig. Når det gjelder kontoen min spesifikt, tror jeg at de som liker kontoen min har omtrent samme stil som meg. Jeg prøver å velge bilder med omhu, bilder som viser hvem som bor der, bilder med personlighet. Jeg prøver også å gi litt service til mine følgere ved å finne ut hvor ulike møbler og interiørdetaljer på bildene kommer fra. Finner jeg ikke riktig produkt, prøver jeg å finne noen andre lignende alternativer. Men jeg prøver bare å dele det jeg selv blir inspirert av, og det ser ut til å fungere!

Hva tror du innredningen har å si for hvordan man trives i sitt hjem?

Jeg tror det gir merverdi å ha det fint rundt seg. Ofte er vi ganske stresset eller har det kaotisk rundt oss, og da tror jeg man setter pris på å komme hjem til et sted hvor man kan føle harmoni og samle krefter og energi.

Har du noen tips til hvordan man skaper et personlig hjem?

Det handler om å våge å skille seg ut og la fantasien få fritt spillerom. Ikke bare se på hva som er trendy akkurat nå, men våg å stole på dine egne følelser selv om det ikke er i tråd med hva flertallet mener. Det er faktisk de personlige tingene og detaljene som gjør at det blir nettopp ditt hjem. Noe som alltid fungerer, er å finne en rød tråd i innredningen. For eksempel en farge man liker som går igjen i hvert rom. Dessuten, jo mer personlig hjemmet ditt er, desto mindre risiko for å måtte gjøre store endringer ofte.

Kan du fortelle litt om din innredningsstil?

Jeg bor med min samboer og min datter i en treroms leilighet, og hjemme hos oss er basisfargene svart, hvitt og grått med grafiske elementer. Jeg synes den kombinasjonen føles tidløs. Videre prøver jeg å tilføre litt mer farge i innredningen ved å ha en aksentfarge. Denne har jeg da på blant annet puter, tekstiler og innredningsdetaljer. I det siste har aksentfargen vært turkis. Når man jobber med basisfarger og aksentfarge, kan man enkelt endre uttrykket i hjemmet sitt ved bare å endre aksentfargen.

Kan du fortelle om din siste innredningsendring?

Jeg innreder på nytt i mindre skala mest hele tiden, men den store endringen var da vi gjorde om vårt kleskammer til et hjemmekontor. Da malte vi veggene, rev ut vegg-til-vegg-teppet og malte gulvet. Det meste går i svart og hvitt selvsagt, men også der har jeg blandet inn aksentfargen turkis i form av noen stilige oppbevaringsbokser og andre fine detaljer.

På Instagram er de fleste av dine bilder inspirasjon fra boligannonser, har du en spesiell forkjærlighet for nettopp boligannonser?

Jeg elsker boligannonser! De har blitt en stadig større inspirasjonskilde. Å vise personlighet i annonsene er blitt mer vanlig, noe som er veldig gøy! Annonsene blir dermed mye mer levende. Jeg ser på boligannonser som inspirasjonskilder. Her kan jeg for eksempel se en stilig helhet eller en detalj jeg liker. Det kan være en lampe, pute, bildevegg, eller en fint stylet bokhylle.

Hvor viktig er bildene i en boligannonse?

Ekstremt viktige! Bildene er det første inntrykket, og hvis de ikke er tiltalende, tror jeg det resulterer i mindre interesse for boligen. Mange, inkludert meg selv i visse tilfeller, har vanskelig for å se forbi bilder som ikke umiddelbart vekker en god opplevelse. Når man skal på visning og det står mellom to leiligheter, er det ganske naturlig å velge å gå på den visningen som bildemessig har gitt det beste inntrykket. En fint stylet leilighet gir bedre bilder, genererer flere interessenter, noe som igjen forhåpentligvis fører til en bedre budrunde.

Har du noen tips til hvordan et virkelig godt foto i en boligannonse bør se ut?

Det er selvfølgelig de klassiske tipsene som at det for eksempel skal være godt lys, luftig og ryddig. Personlig mener jeg imidlertid at man bør beholde litt av det personlige og ikke fjerne for mye. Man skal se at boligen har en sjel og at folk lever der. I mange tilfeller er meglerannonser avskallet. For eksempel kan en fruktskål være satt frem på kjøkkenbenken. Men egentlig, hvor mange har en fruktskål midt på arbeidsflaten? Jeg har nylig observert at flere meglerannonser har blitt mer levende. Det ser ut som om det bor folk i leiligheten. Man kjøper jo leiligheten eller huset, ikke innredningen. Men jeg er overbevist om at innredningen bidrar til kjøperens følelse av å virkelig ville bo der.

Stor TAKK sier vi til Josefin som delte sine tanker om interiør! Glem ikke å sjekke ut hennes Instagram-konto for mer inspirasjon: @fouremptywalls. Dette intervjuet ble gjort av Moveria i juli 2013.

By  Андрій | 26-06-2024 |
Comments (0)