Flyttebudsjett – Reduser kostnadene for flyttingen

For å senke kostnadene for flyttingen og for å få til en best mulig flytteplanlegging, er det viktig å lage et flyttebudsjett. På denne måten får du en god oversikt over dine kostnader og kan se hvor du kan spare penger.

Viktige punkter for flyttebudsjettet

  • Flyttebyrå. Skal du bruke et flyttebyrå eller ordne flyttingen med hjelp fra familie og venner? Hvis du bruker et flyttebyrå, kan det lønne seg å innhente flere tilbud og sammenligne priser og avtaler.
  • Flyttevask. Skal du leie inn hjelp eller vaske selv? Hvis du bruker et vaskefirma, få tilbud fra flere og sammenlign priser og avtaler.
  • Flyttebil. Trenger du å leie flyttebil? Eller henger, hvis du har tilhengerfeste på bilen din? Lett lastebiler kan kjøres med klasse B førerkort, men hvis du trenger en større bil kan du også trenge en sjåfør med klasse C førerkort. Sammenlign priser fra forskjellige utleiere. Husk at det ofte er billigere å leie bil i ukedagene enn i helgene.
  • Lagring. Hvis ikke alt får plass under flyttingen, trenger du lagringsplass? Få tilbud fra flere lagringsfirmaer og sammenlign priser og avtaler.
  • Flytteesker. Trenger du å kjøpe eller leie flytteesker, emballasjematerialer, verktøy, tralle? Mange av disse tingene kan leies eller kjøpes fra flyttebyråer og i noen tilfeller lagringsfirmaer, andre kan du kjøpe i for eksempel byggevarehus eller varehus. Sammenlign priser, men tenk også på kvaliteten.
  • Nye innkjøp. Trenger du å supplere med for eksempel møbler eller annet til den nye boligen? Tenk over om det er ting som kan vente, kan du låne eller kjøpe brukt?
  • Uforutsette utgifter. Trenger boligen du flytter fra reparasjoner? Under flytteinspeksjonen kan skader som du har forårsaket bli synlige, og du kan bli erstatningspliktig for disse.

Når du har sett over alle utgiftene som kan forekomme under flyttingen, har du fått en god oversikt over dine kostnader. På denne måten kan du enkelt prioritere. Noen ting vil du kanskje virkelig ha hjelp med og er villig til å betale for, mens andre ting kan være relativt enkle å gjøre selv og dermed unødvendige å bruke penger på.

Senk kostnadene for flyttingen – Smarte tips

  • Vurder om du virkelig trenger et flyttebyrå. Hvis det eneste du trenger er tilgang til en stor flyttebil, kan det være mer økonomisk å leie en bil selv. Dette kan spare deg for mye penger.
  • Gjør rengjøringen selv. Selv om det ikke er den morsomste aktiviteten, kan alle rengjøre. Det handler bare om å bestemme seg og deretter skrubbe hver krik og krok.
  • Flytt inn først, møbler deretter og kjøp så det som mangler. Før det nye hjemmet er møblert, kan det være vanskelig å danne seg et bilde av hva som faktisk trengs. Sofa og andre større møbler vet man vanligvis om man trenger før man begynner å møblere, men det er lett å kjøpe for mange ting som man senere ikke får bruk for hvis man handler før man har møblert.
  • Vær nøye med valget av firmaer. Det lønner seg å sammenligne priser og tjenester for å finne det beste alternativet til din situasjon og budsjett.

Budsjett etter flytting

Enten du flytter hjemmefra for første gang eller bare ønsker å bytte bolig, er det lurt å lage en grundig oversikt over utgiftene i det som kalles et flyttebudsjett. Utgiftene er ofte flere og kostnadene høyere enn antatt da man må tegne nye abonnement, kjøpe møbler og betale for selve flyttingen. Her er noen tips om hva du bør inkludere i budsjettet ditt første gang du flytter hjemmefra.

Bildet viser en liten, rød bil overfylt med flyttegods, et visuelt eksempel på hva som kan skje når man undervurderer mengden av ting man skal flytte.

Planlegging

Planlegging er alfa og omega. Prøv derfor å spare så mye penger som mulig før du flytter, og kjøp gjerne rimelige ting du vet du vil trenge, som for eksempel kjøkkenutstyr. En flytting blir nesten alltid dyrere enn hva man har regnet med, selv om man prøver å holde kostnadene nede. Sørg for å alltid ha en buffer i tilfelle noe uforutsett skjer. En god tommelfingerregel er å forsøke å spare minst 10% av din inntekt hver måned til en bufferkonto.

Flyttingen

Selv flytting koster penger selv om man kan redusere utgiftene ved å flytte selv i stedet for å bruke et flyttebyrå. Men du må fortsatt betale for drivstoff, og i mange tilfeller kan du trenge å leie en lastebil eller henger. Flytteesker koster vanligvis ikke så mye, og i noen tilfeller kan du få noen esker gratis fra mat- eller klesbutikker. Tenk også på de små utgiftene som kommer under en flyttedag som mat og drikke.

Møblering

Ifølge Forbrukerrådet koster det ca. 27 800 kr å møblere et nytt hjem (avhengig av størrelsen naturligvis, men ofte er det første bostedet ikke så stort). Når man lager et budsjett er det lett å kun regne med de store utgiftene som for eksempel seng, bord og sofa, men man må også ta med småting som lamper, kjøkkenutstyr, håndklær og sengetøy i beregningen. Det er absolutt mulig å komme billigere unna om man ønsker det, siden det finnes mye som kan kjøpes brukt i starten eller lånes fra familie og venner. Det finnes også et stort marked for brukte møbler. Du kan finne mye brukt på nettsteder som Finn.no, samt hos organisasjoner som Fretex og andre bruktbutikker som ofte har et godt utvalg.

Avtaler

Det er en del utgifter som oppstår når du først flytter for deg selv, som man kanskje ikke tenker på. Det kan være for eksempel strøm, bredbånd, TV, telefon osv. Se over avtalene dine og ring rundt og snakk med forskjellige selskaper for å sammenligne de billigste prisene.

Husleie og mat

Sørg for å alltid betale husleien og regningene først og lev på det som er igjen. Betaler man ikke husleien i tide risikerer man å bli kastet ut, og betaler man ikke regningene kan man for eksempel stå uten strøm og senere få betalingsanmerkninger og inkassokrav. Dette kan gjøre det vanskelig å få lån, handle på kreditt eller åpne abonnement i fremtiden. Du kan holde nede dine månedlige utgifter ved for eksempel å storhandle mat og deretter fryse ned det som blir til overs. Dessuten er det vanligvis billigere å kjøpe storpack, og større matbutikker har ofte mye bedre priser enn lokale matbutikker. Man kan spare mye på denne måten selv om man egentlig kjøper de samme produktene.

By  Андрій | 07-06-2024 |
Comments (0)