Flytte til utlandet som pensjonist
Har du noen gang tenkt på å flytte til utlandet som pensjonist? Men hvordan fungerer det med skatt, utbetaling av pensjon, helsevesen, og trygdekasse? Hvilke land er mest populære, og hva bør du tenke på? Her får du svar på dette og mer.
Pensjon i utlandet – hvilken skatt?
Når du mottar pensjon i utlandet, gjelder andre skatteregler. Vanligvis betaler de som bosetter seg i utlandet en spesiell skatt som kalles kildeskatt på pensjonen. Hvor mye du skal betale i skatt på pensjonen din når du bor i utlandet, avhenger blant annet av hvordan Norges skatteavtaler med det aktuelle landet er utformet.
Du finner mer informasjon om norske skatteregler på nettsidene til Skatteetaten i Norge.
Flytte norsk pensjon til utlandet
Ønsker du å flytte med din norske pensjon til utlandet? Uansett hvor du flytter, kan du ta med deg den inntektsgrunnlagte pensjonen.
Derimot, hvis du har lav pensjon og dermed rett til minstepensjon i Norge, vil du fra og med 1. januar 2023 ikke lenger ha rett til minstepensjon når du bor i utlandet. Du må i stedet søke om tilsvarende støtte i landet du bor i. Flytter du tilbake til Norge, får du igjen minstepensjon hvis du har rett til det. (Merk at du heller ikke har rett til bostøtte eller eldretilskudd hvis du ikke er bosatt og folkeregistrert i Norge.)
Før du flytter trenger du å informere dine pensjonsfond og Nav om din nye adresse og hvor pensjonspengene skal sendes. Les mer på Navs nettside.
Utbetaling av pensjon i utlandet
Siden din norske pensjon utbetales i norske kroner, kan valutaendringer påvirke pensjonen din. Hvis verdien av norske kroner synker i forhold til landets valuta, vil utbetalingen bli lavere enn tidligere i landets valuta. Derfor kan det være lurt å ha en bufferkonto i landets valuta.
Informér Nav om hvilken konto utbetalingen skal gjøres til, og oppgi riktig IBAN og SWIFT.
Innenfor Europa tar en bankoverføring med riktig IBAN og SWIFT omtrent 3–5 bankdager. Utenfor Europa kan det ta noen dager ytterligere.
Pensjonist i utlandet, ekstra sykeforsikring kan være nødvendig
Som pensjonist i utlandet kan det være nødvendig med ekstra sykeforsikring. Flytter du til et land utenfor EU, kan det bety at du må dekke alle helsekostnader selv. Det kan også være aktuelt å tegne en helseforsikring for å raskere få tilgang til helsehjelp og rådgivning. Gjør en gjennomgang av forsikringene dine i god tid før flyttingen til utlandet, og se om noe må justeres.
Helsevesenet varierer stort i utlandet
Når du flytter til et land innenfor EU/EØS eller Sveits, har du tilgang til helsevesenet på samme vilkår som landets borgere. Helsevesenet varierer imidlertid mye internasjonalt. Sjekk hva du har rett til i landet du bor, og skaff de nødvendige attestene. Det kan også bli aktuelt å reise til Norge for å få den behandlingen du kanskje ikke kan få i ditt nye hjemland.
Trygdekassen når du flytter utlandet som pensjonist
Gjennom trygdekassen kan du som flytter utlandet som norsk pensjonist til et land innen EU/EØS eller til Sveits ha rett til blant annet syke- og tannpleie i Norge. Merk at dette bare gjelder deg som tar ut alderspensjon.
Flytter du til et land utenfor EU/EØS eller Sveits, vil Nav undersøke om du skal være fortsatt forsikret i Norge eller ikke.
Søk om attest S1 (E121) hos Nav. Du trenger dette både for å få behandling i landet du flytter til, og i Norge.
Hvilket land er mest populært å flytte til som pensjonist?
Populære land å flytte til som pensjonist inkluderer Spania, Portugal, Malta og Thailand. Hvilket som er mest fordelaktig med tanke på skatt avhenger av flere faktorer.
Gøran Andersson fra Spare Skatt har uttalt til DN Næringsliv:
– For en person med lav pensjon blir Frankrike svært fordelaktig. For den som har stor tjenestepensjon fra offentlig sektor er Spania og Malta gunstige land. Den som har tjenestepensjon fra privat sektor får en betydelig fordel ved bosetting i Malta.
– Nordmenn som vurderer å flytte utlandet bør i første omgang bestemme hvilket land de faktisk ønsker å bo i, ikke stirre seg blinde på skatteregler. (…) Det er viktig å ta hensyn til øvrige levekostnader ved en flytting utlandet. Dette gjelder for eksempel helsevesen og boligpriser.
Å leve som pensjonist i utlandet
Hva er det som tiltrekker med å leve som pensjonist i utlandet? Varmere klima og lavere skatter er selvsagt ikke det eneste. Natur, kultur, mat og interesser som for eksempel seiling kan også veie tungt. Mange velger også steder i utlandet bare 3–4 timers flyreise fra Norge, slik at avstanden til nære og kjære og den norske sommeren ikke blir altfor lang.
Uansett hvilket land du vurderer å bosette deg i, er et tips å besøke landet flere ganger før du bestemmer deg, og gjerne prøve å bo der i noen måneder før du bestemmer deg for å selge boligen hjemme i Norge.
Bli kjent med nye venner i utlandet som pensjonist
Her er noen tips for hvordan du kan bli kjent med nye venner i utlandet som pensjonist:
- Sjekk hvilke Facebook-grupper som finnes og bli med i de som føles relevante for deg. Et eksempel er «Norske pensjonister i Spania og Torrevieja».
- Gå et språkkurs lokalt – slå flere fluer i en smekk.
- Hold utkikk etter andre aktiviteter og kurs.
Tenk på dette når du flytter til utlandet som pensjonist
- Ikke ta med deg alt – bo deg inn i ditt nye hjem og se hva du faktisk trenger og hvilken innredning du ønsker.
- Ordne en bankkonto i det nye landet.
- Meld fra til Nav om din adresse og opplysninger for pensjonsutbetaling omtrent 6 måneder før du ønsker den første utbetalingen.
- Informer Nav om endringer som kan påvirke pensjonen, for eksempel flytting eller endret sivilstatus.
- Meld fra til Skatteetaten og NAV når du flytter, og også hvis du endrer adresse i ditt nye hjemland.
- Se over ditt forsikringsdekning.
- Send inn et leveattest en gang i året til Nav.
- Les våre tips før du flytter til utlandet.
RUT-fradrag for flyttingen også med utenlandsk flyttefirma innen EU/EØS
Du har mulighet til å få RUT-fradrag for flyttingen, selv når du ansetter et utenlandsk flyttefirma innen EU/EØS.
Når du flytter innen eller mellom EU/EØS-land, kan du få RUT-fradrag i Norge. Forskjellen er at du må ta vare på alle kvitteringer og i ettertid sende dem til den norske Skatteetaten og be om RUT-fradrag for halvparten av arbeidskostnaden for flyttevasken, og halvparten av arbeidskostnaden til det norske flyttefirmaet.
Et av kravene du må oppfylle er at du må ha vært skattepliktig i Norge en gang i løpet av året flyttingen skjer, og at 90 % av inntektene dine beskattes i Norge. Hvis du bruker utenlandske flyttefirmaer, skal de ha tilsvarende norsk F-skatteseddel. Les mer i vår omfattende guide om RUT-fradrag og flytting.