Flytte med delt omsorg

Når en forelder ønsker å flytte med barn og det foreligger delt omsorg, er det beste om dere selv, sammen med barna, blir enige om barnas bostedssituasjon. Ettersom barna blir eldre, la deres innflytelse over sin bostedssituasjon øke. Her får du svar på hvilke regler som gjelder for flytting med barn når man har delt omsorg, og tips på hvordan du går videre hvis det er vanskelig å bli enige.

Hvordan fungerer delt omsorg?

Delt omsorg betyr at begge foreldrene har juridisk ansvar for barnet, uavhengig av om de bor sammen eller ikke. Delt omsorg krever ikke at barnet bor like mye hos begge foreldre. Ved separasjon eller skilsmisse fortsetter foreldrene normalt med delt omsorg, med mindre det motsies. Viktige beslutninger skal tas i samråd mellom foreldrene. Ved uenighet kan kommunale samarbeidssamtaler være neste skritt, og i siste instans kan tingretten avgjøre omsorgsfordelingen.

På bildet er det avbildet en mor som leker med barnet sitt på sengen, noe som illustrerer hverdagsglede og samvær når man flytter med delt omsorg
Bildet: Mathilde Langevin / Unsplash

Barnebidrag og barnetrygd etter flytting

De samme reglene for barnebidrag gjelder uansett om dere er gift eller samboere. Dersom barna bor like mye hos begge foreldrene, er det vanligvis ikke behov for å betale barnebidrag. Dere kan selv avtale hvem som betaler for utgifter som klær, fritidsaktiviteter og lignende. Hvis barnet bor mest hos én forelder, må den andre forelderen betale barnebidrag fram til barnet fyller 18 år. Om barnet fortsatt studerer når det fyller 18, kan bidraget forlenges til barnet er 20 år.

Når det gjelder barnetrygd, kan denne deles likt mellom foreldrene dersom barnet bor omtrent like mye hos begge. Hvis barnet bor mest hos én forelder, kan denne forelderen søke om å få hele barnetrygden.

Skolegang og bosted ved delt omsorg

Hvis barnet etter en separasjon bor mest hos én forelder, blir dette barnets folkeregistrerte adresse. Dersom barnet bor omtrent like mye hos begge foreldrene, må foreldrene bli enige om hvem barnet skal være registrert hos. Ved delt omsorg etter en separasjon, der én forelder flytter ut av det felles hjemmet, er det vanlig at barnet fortsatt har den opprinnelige boligen som folkeregistrert adresse.

Spørsmål som skolegang og bosted krever enighet mellom foreldrene. En forelder har ikke rett til å flytte barnet til en annen skole eller til en annen kommune uten den andre forelderens samtykke. Dette gjelder også om barnet skal flytte til utlandet.

I enkelte kommuner regnes barnehage som en del av den daglige omsorgen, og den forelderen som har barnet mesteparten av tiden, kan da ha rett til å ta beslutninger om barnehageplass. Det er viktig å sjekke hva som gjelder i din kommune, da dette kan variere.

Hvor langt kan man flytte med delt omsorg?

Når foreldre har delt omsorg, er det viktig å vite hvilke regler som gjelder ved flytting. Hvis en forelder ønsker å flytte med barnet til en annen by, kommune, eller til utlandet, er det flere faktorer å ta hensyn til. I Norge reguleres dette av barneloven. Hvis flyttingen ikke påvirker barnets skolegang eller kontakt med den andre forelderen, kan den gjennomføres uten samtykke. Men hvis flyttingen innebærer skolebytte eller vanskeligheter med å opprettholde kontakten, kreves det samtykke fra den andre forelderen.

Hva skjer hvis en forelder flytter uten godkjenning?

Hvis en forelder flytter med barnet uten godkjenning fra den andre forelderen, kan dette betraktes som egenmektighet, noe som er straffbart. Det beste for alle parter er å bli enige om en løsning. Hvis det er vanskelig å bli enige, kan dere søke hjelp fra familievernkontoret eller private rådgivere.

Hvis en forelder ikke får godkjenning til å flytte med barnet, kan vedkommende søke om aleneomsorg. Imidlertid er det svært uvanlig at retten tilkjenner aleneomsorg uten tungtveiende grunner som taler mot delt omsorg. Retten vurderer alltid hva som er til barnets beste, ikke nødvendigvis hva foreldrene ønsker.

Samarbeidssamtaler før en eventuell omsorgstvist ved flytting

Hvis det er vanskelig å komme til enighet om viktige avgjørelser ved flytting, er neste steg å kontakte familievernet og be om samarbeidssamtaler. Disse samtalene er frivillige og kan initieres av én eller begge foreldre. Målet er å finne en bærekraftig løsning for omsorgen om barna uten å gå til rettslige skritt.

Samtalene kan holdes både sammen og individuelt, og familievernets medarbeidere lytter til begge parter og til barnas synspunkt, hvis de er gamle nok til å delta.

Dersom samtalene ikke fører fram, eller hvis én av partene nekter å delta, kan den andre forelderen søke om aleneomsorg. Da vil en advokat kunne bistå i å starte en omsorgstvist. Det er viktig å merke seg at en omsorgstvist kan være en vanskelig prosess, og at flytteønsker alene ikke veier tungt i retten. Selv ved aleneomsorg vil den andre forelderen ofte ha samværsrett, noe som kan innebære deling av reisekostnader.

Mer lesing på Moveria.no:

By  Андрій | 30-08-2024 |
Comments (0)