Flytte med akvarium – tips for en vellykket flytting
Her er de viktigste tipsene for å flytte med akvarium trygt:
- Flytt ikke akvariet med fiskene i det.
- Bevar noe av akvarievannet for å opprettholde litt av økosystemet, slik at akvariet raskere kommer i balanse.
- Tøm akvariet for alt innhold som sand, planter og vann før du løfter det.
- Sørg for at akvariet står stabilt og rett under transporten uten noe som kan knuse det.
Akvarieflytting er stressende for både deg og fiskene
Å flytte et akvarium kan være blant de største utfordringene ved en flytting. Et akvarium er tungt og skjørt, og det er også miljøet fiskene dine er vant til. Flytting kan være svært stressende for fiskene, og for mye endring i deres miljø kan være skadelig. Gode nyheter er at med riktig planlegging kan du minimere stress både for fiskene og deg selv.
Fem viktige tips for å flytte ditt akvarium
Planlegg flyttingen av ditt akvarium nøye og gjennomfør den så raskt som mulig for å opprettholde levedyktigheten til fiskene, plantene og bakteriene, som kan overleve utenfor akvariet i opptil 12-16 timer. Jo kortere tid, jo bedre. Unngå uforutsette hendelser som kan forlenge flytteprosessen. Hvis mulig, dediker en separat dag kun til å flytte akvariet. Her er fem nøkkeltips:
- Ha alt nødvendig utstyr klart i god tid før flytting.
- Organiser passende transport. Det er ofte bedre å transportere akvariet i en separat varebil.
- Hvis akvariet flyttes samme dag som dine andre eiendeler, sørg for at det er det siste du flytter og det første du setter opp i ditt nye hjem.
- Tenk nøye gjennom hvor du vil plassere akvariet i det nye hjemmet. Mål nøyaktig slik at det passer inn. Husk å måle døråpninger og trapper for å sikre at akvariet kan transporteres til ønsket sted.
- Ta bilder av alle slangekoblinger og oppsett før du flytter, dette hjelper deg å huske hvordan alt skal settes sammen igjen, spesielt hvis du må demontere noe.
Flytte akvarium med eller uten vann?
Du bør aldri flytte et akvarium eller transportere det med vann (eller fisk) fordi vekt av vannet kan føre til at akvariet går i stykker eller begynner å lekke. Selv om noen kilder anbefaler å beholde en liten mengde vann i små akvarier for å bevare noe av økosystemet, anbefaler vi sterkt å aldri transportere selv små akvarier med vann i.
Grunnen til at det noen ganger anbefales å beholde sand og vann opp til 5 cm i små akvarier, er for å prøve å bevare så mye som mulig av økosystemet. Likevel, hvis akvariet knuses på grunn av tyngden fra sand og vann, mister du hele økosystemet, siden sand veier mer enn dobbelt så mye som vann.
Under enhver flytting bør fisken alltid transporteres separat, aldri inne i akvariet.
Flytte akvarium til et annet rom
Husk at det meste som er nevnt i denne artikkelen også gjelder selv om du bare skal flytte akvariet til et annet rom i boligen din. Vi i Moveria har hørt om akvarier som har knust eller tippet over fordi de ble flyttet kort avstand uten å tømme innholdet. Det er sjelden unntak fra å måtte planlegge nøye og følge en steg-for-steg sjekkliste selv for kortere flyttinger av akvariet til et annet rom.
Transport av akvarium – ting å tenke på
Når du flytter et akvarium, er det ikke bare fiskene som krever oppmerksomhet, men også flere andre komponenter som må transporteres forsiktig.
Start med vannet. For å minimere stress for fisken og bakteriekulturen, ta med alt akvarievannet til ditt nye hjem om mulig. Bruk godt rengjorte dunker eller bøtter med lokk for dette formålet.
Du bør også transportere fisken i vannet de er vant til. For å redusere stress, transportér dem i en mørk beholder, som en kjøleboks eller lignende som også beskytter mot plutselige temperatursvingninger. Alternativt kan hinkar med lokk brukes, men pass på at det ikke er skarpe kanter som kan skade fiskeposene.
Enda bedre er å bruke spesielle transportposer for fisk som er tilgjengelige i dyrebutikker. Ved lang transport, bruk pustende poser som ikke krever luft inni da de «puster». Hvis du bruker fryseposer eller andre robuste poser, fyll med 1/3 vann og 2/3 luft. Sørg for at det ikke er skarpe hjørner hvor fiskene kan sitte fast.
Planter bør forsiktig fjernes fra akvariet og plasseres i plastposer med litt akvarievann og mye luft, for å unngå at de blir slimete men overlever utenfor akvariet. Transporter dem sikkert i en bøtte eller plastboks.
Når det gjelder akvariefilter, ikke rengjør dem før transport. Hvis du har et eksternt filter, er det vanligvis enklest å transportere det i en stor bøtte. Filteret og dets bakteriekultur overlever omtrent 24 timer, deretter bør du rengjøre det ordentlig. Hvis det er en varm dag og filteret ikke lukter godt etter transport, er det trolig bedre å rengjøre det enn å risikere å bruke det som kan føre til at fiskene dør.
Akvariesand og grus kan enkelt skopes opp med en plastspade eller noe annet som ikke skader akvariet. Vær forsiktig så du ikke riper glasset i akvariet. Legg sanden eller gruset i en bøtte med lokk, helst dekket av akvarievann for å bevare mest mulig av bakteriekulturen. Hvis du ikke har en bøtte med lokk, kan du bruke en vanlig bøtte, men husk at en vanlig plastpose raskt kan gå i stykker med sand eller grus i den.
Akvariefisk under flytting
Dine fisk vil bli betydelig stresset under flyttingen, da mange forhold endres som fiskene foretrekker, som endret miljø, liten pose, og all bevegelsen under transporten. Derfor er det så viktig å gjennomføre flyttingen så raskt som mulig for å minimere stresset for fisken.
Flere tips om fisk under flytting av akvariet ditt
- Kjøp nye fisk senest en måned før flyttingen. Vent helst til etter flyttingen, da stresset ellers kan bli for stort for fiskene.
- Du kan, eller til og med bør, unngå å mate fiskene noen dager før flyttingen, avhengig av hva fiskene dine tåler. Ved å fôre dem mindre, reduseres mengden avføring i plastposene under transport, og dette kan hindre at vannet blir giftig for fiskene.
- Når du bærer og transporterer fiskene, gjør det så stabilt og forsiktig som mulig, og forsøk også å unngå høye lyder som kan nå fiskene. Alt som kan redusere stress er bra.
- Bruk gjerne to plastposer slik at hvis én går i stykker, kan den andre beskytte dem.
- Hvis det er risiko for at det blir for kaldt i kjøleboksen under transport, kan du bruke en varmepute eller, for lengre transporter, håndvarmere. Husk at håndvarmerne kan bli veldig varme rett etter at de er aktivert, så legg dem i avispapir slik at de ikke kommer i direkte kontakt med fiskeposen.
- Hvis det er risiko for at det blir for varmt under transporten, går det fint å bruke kjøleelementer, men pakk også disse inn i avispapir så ingen fiskepose blir for kald. Generelt reduseres stresset hos fiskene hvis de har det litt kaldere enn vanlig, men det varierer mye mellom forskjellige fisketyper hva som er de beste temperaturene for dem.
- Ikke åpne kjøleboksen under transport for å sjekke tilstanden til fiskene. Det er svært stressende for fiskene å veksle fra det trygge mørket til lys og deretter mørkt igjen.
- Transporter fiskene enten en og en eller hele stimen, helst ikke to eller tre sammen. Store fisker, aggressive fisker og fisker med store finner bør alltid pakkes en og en. Ha bare samme type i hver pose. Noen fiskarter har det også bra med noe mer i posen, som en plante eller noen plaststrimler de kan beskytte seg bak.
Sikker transport av akvariet
Akvarier er store og svært skjøre. Det er viktig å planlegge godt før du flytter, som å kontrollere og måle alle døråpninger og trappehus for å forsikre deg om at akvariet passer. Løft aldri akvariet med sand eller grus i det. Hvis du har igjen akvariesand, er risikoen stor for at bunnen ikke holder når du løfter det. Når akvariet er helt tomt, løft det forsiktig og skyv under en stabil treplate slik at du kan bære akvariet på treplaten i stedet for å holde i selve akvariet. Beskytt også akvariet med bobleplast og flyttefilt, og sikre plast og filer med tape eller stropper. Hvis du bruker et flyttefirma, kan du sjekke ut vår artikkel om hva et flyttefirma koster.
Hvis du har et veldig stort akvarium, må du tenke ekstra nøye gjennom det, da det kan være nødvendig med mer enn to personer for å løfte det sikkert. Det finnes også spesialverktøy for å feste i glasset som beskrevet i Youtube-videoen nedenfor. Hvis du er heldig å flytte et stort akvarium der det ikke er noen terskler, kan du bruke rullebrett eller lignende flyttehjelpemidler. Du kan også ha en jevn, stabil isoporskive under akvariet for å beskytte det mot støt.
I videoen nedenfor kan du se hvordan et stort akvarium flyttes med ulike flyttehjelpemidler:
Etter flytting av akvariet
Når flyttingen er fullført, er det viktig å så raskt som mulig la akvariet komme tilbake til sin normale tilstand. Når du flytter akvariet, la ikke andre ting komme i veien, men prøv å fylle tilbake akvariesanden, vannet og plassere tilbake plantene så snart som mulig. Det trenger ikke å være perfekt, men godt nok til at du kan starte pumpen og rengjøringen så fisken raskt kan vende tilbake til sitt naturlige miljø.
Vanligvis fyller du på akvariesanden først, deretter setter du inn plantene, og så fyller du på vannet. Du kan la vannstrålen lande på en tallerken for å unngå at sanden virvler rundt.
Hvis du har transportert fiskene i poser, legg posene i vannet i en time slik at temperaturen langsomt endres for å matche akvariet. La deretter litt akvarievann komme inn i posen for å blande det opp og la fiskene svømme ut i akvariet fra posen.
Hold et ekstra øye med fiskene de første ukene etter flyttingen. Stresset gjør dem ekstra mottakelige for sykdommer. Du kan også være ekstra nøye med å holde nitritt- og nitratnivåene nede, hovedsakelig ved hjelp av små regelmessige vannbytter (hvor du bare bytter en liten del av vannet).
Hvis mulig, sørg for at fiskene får et rolig miljø de første ukene etter flyttingen. Introduser ikke nye fisker i minst en måned etter flyttingen. Alt for å redusere stress for fiskene og la akvariets økosystem stabilisere seg.
Vær også oppmerksom på om akvariet står på riktig sted i din nye bolig. Hvis akvariet får for mye sollys, kan det oppstå problemer med varme og alger. Kanskje står akvariet for nær en varmekilde som du ikke har tenkt på? Det er lett å overse detaljer i forbindelse med all flyttestress, derfor er det ekstra viktig å være oppmerksom på om fiskene i akvariet har det bra den første tiden etter flyttingen.
Oppsummering av tips for å flytte akvarium
Når du skal flytte akvariet ditt, er det viktig å planlegge grundig på forhånd. Ikke la noe være igjen i akvariet når du løfter det, og pass på at det ikke knuses under transporten. Ta godt vare på fiskene, helst i ekte pusteposer som legges i en kjøleboks der en stor del av plassen er luft. Gjør gjerne flyttingen av akvariet på en egen flyttedag, slik at fiskene tilbringer minst mulig tid utenfor sitt kjente miljø i akvariet.