Flytte boligalarm eller installere ny alarm etter flytting?
Når du skal flytte og allerede har en boligalarm installert, må du bestemme deg for om du skal ta med alarmen eller la den bli igjen i boligen. Ofte er det enklere å installere en ny alarm i den nye boligen, enn å flytte med deg den gamle. Hvis du har en eierleilighet eller et hus, og alarmen var fastmontert da du solgte boligen, så inngår den i salget, akkurat som annet fastmontert utstyr. Dette gjelder med mindre du har vært tydelig på at alarmen ikke er inkludert i salget.
Boligalarm med eller uten abonnement?
Alarmen din er ofte tilknyttet en alarmsentral, noe som betyr at du har et abonnement du må si opp. De mest kjente selskapene i Norge er Securitas, Verisure og Sector Alarm. Disse selskapene vil gjerne beholde deg som kunde når du flytter, og de vil også gjerne få den nye eieren av boligen som kunde. De kan tilby kortere eller ingen oppsigelsestid dersom du tar med abonnementet til din nye bolig. Vær likevel oppmerksom på at vilkårene ofte er bedre ved oppstart av et nytt abonnement enn når det har løpt i flere år. Derfor kan det være lurt å sammenligne forskjellige alarmleverandører før du bestemmer deg for å forlenge avtalen.
Leid eller eid boligalarm – viktig å vite ved flytting!
Alarmutstyret i hjemmet ditt kan enten være leid fra alarmselskapet eller eid av deg. Hvis du leier utstyret, kan du velge å si opp avtalen og returnere utstyret, eller betale for å kjøpe det. En tredje mulighet er å overføre leieavtalen til de som flytter inn i boligen din. Dette er noe alarmselskapene ofte ønsker, siden de da får en ny kunde samtidig som de kan prøve å beholde deg i din nye bolig. For deg kan det også være enklere å overføre avtalen slik at du slipper å returnere utstyret.
Flyttemelding til Securitas, Verisure eller Sector Alarm – husk dette!
Når du skal flytte, må du melde fra til alarmselskapet ditt hvis boligalarmen er tilknyttet en alarmsentral. De fleste alarmselskapene har en oppsigelsestid på minst 3 måneder, så selv om du kanskje ikke bruker alarmen etter at du flytter, kan du måtte betale i flere måneder hvis du ikke sier opp avtalen i tide. Et godt tips er å si opp avtalen hvis du er usikker. Det er som regel enkelt å få forlenget avtalen senere dersom du trenger det.
Flytte med boligalarmen til ny bolig
Uansett om du eier eller leier alarmutstyret, kan du ta det med deg når du flytter til en ny bolig. Husk at den nye boligen kanskje trenger flere eller andre detektorer enn den du har nå. Du kan derfor bli nødt til å komplettere med ekstra utstyr. Hvis du abonnerer på en tjeneste knyttet til en alarmsentral, må de få beskjed om flyttingen i god tid, og du må oppgi informasjon om din nye bolig. Det er også viktig å teste alarmen mot alarmsentralen før du kan være trygg på at alt fungerer som det skal. Det anbefales ofte at du bruker en sertifisert alarmtekniker til å installere og teste alarmsystemet i den nye boligen.
Husk også å oppdatere hvem som skal motta varsler fra alarmen din. Kanskje du hadde en nabo som kontaktperson, men som ikke lenger er aktuell etter flyttingen. For å sikre hjemmet ditt er det også viktig å ha en god lås på døren. Det kan være lurt å vurdere å skifte lås når du flytter inn i et nytt hjem.
Tenk på dette når du sammenligner boligalarm
Boligalarm, eller innbruddsalarm, er en effektiv måte å holde innbruddstyver unna, og det kan gi deg trygghet om natten. Alarmsystemer finnes i mange varianter, tilpasset både leiligheter og hus. De fleste alarmsystemer fungerer for begge typer boliger, men du kan tilpasse antall detektorer avhengig av hvor stor plass som skal overvåkes, eller om du vil ha utendørs detektorer.
Et alarmsystem består vanligvis av en sentralenhet og et valgfritt antall detektorer, kameraer, sirener og andre enheter som kan installeres forskjellige steder i boligen. Når du flytter til en ny bolig, er det viktig å tenke på følgende:
- Uansett om du skal ha alarm til hus eller leilighet, er det viktig å sjekke hvilket alarmsystem du velger. Det bør følge anbefalingene fra Norsk Stålforbund, og alarmselskapet bør være medlem av en bransjeorganisasjon som Norsk Sikkerhetsforening.
- Sjekk vilkårene hos forsikringsselskapet ditt før du velger alarmsystem. Noen alarmsystemer kan redusere egenandelen ved innbrudd.
- Boligalarmen kan kobles til alarmsentral via fasttelefon, bredbånd eller en innebygd mobilforbindelse.
- Du kan velge å leie alarmutstyr fra et sikkerhetsselskap som også tar seg av utrykning, eller du kan kjøpe utstyret selv og bestemme hvor alarmen skal kobles ved utløsing.
- Alarmsystemet kan kombineres med andre funksjoner som brannalarm, fuktalarm og innbruddsalarm for å gi deg ekstra trygghet.
Hva koster en boligalarm – til leilighet eller hus?
Hvis du bruker en trådløs alarm, trenger du bare å koble sentralenheten til et strømuttak. Alle enhetene som følger med alarmen, som bevegelsesdetektorer, røykvarslere, kameraer, sirener osv., kommuniserer trådløst med sentralenheten. Det er ofte billigere å installere et trådløst alarmsystem enn et kablet system, og du slipper å bekymre deg for forstyrrende ledninger. Et kablet system kan imidlertid være sikrere, da det er vanskeligere å forstyrre enn et trådløst system. Prisen på en boligalarm kan variere fra ca. 2 000 til 10 000 kroner, avhengig av hvilke funksjoner du ønsker. Tenk nøye gjennom hvilke behov du har før du velger alarmsystem.
Du kan også leie en alarm, der du betaler rundt 400 kroner i måneden. I tillegg kommer en oppstartskostnad på ca. 1 000–2 000 kroner, og det er vanlig med en bindingstid på 1–2 år.
Tenk på dette når du kjøper en boligalarm
Hvis du kjøper en boligalarm, bør du vurdere hvordan du ønsker at alarmen skal varsle når den utløses. Den kan enten være tilkoblet en alarmsentral som overvåkes døgnet rundt av personell som rykker ut ved alarm. Et annet, ofte billigere alternativ, er at alarmen er koblet til din og andres mobiltelefoner, slik at dere blir varslet når alarmen går. I de siste årene har et tredje alternativ blitt populært, der alarmen er koblet til en nabolagsapp som for eksempel Nabohjelp. Da kan dine nærmeste naboer raskt varsles og komme til stedet hvis noe skjer.
Det er også mange funksjoner du må ta stilling til, som kameraovervåking via mobil, opptak av bilder og hvor raskt alarmselskapet skal rykke ut. Det kan være en god idé å snakke med noen som allerede har et alarmsystem for å høre hvilke funksjoner de bruker og er fornøyde med.
Aktiviteter:
- Ved leie: Si opp alarmavtalen minst 3 måneder før flyttedato/bindingstidens utløp (oppsigelsestid varierer mellom 0–6 måneder).
- Bestill nytt alarmabonnement ca. 1 måned før flyttedato.
- Ved kjøp: Kjøp eller bestill alarmutstyr 1 måned før flyttedato.