Bytte lås i ytterdør selv, for eksempel når du flytter inn. Vanlig eller kodelås?

Det er en god idé å bytte lås (låscylinder) i ytterdøren når du flytter inn i en leilighet eller et hus. Det er relativt rimelig og du kan gjøre det selv. Nøkler kan ha blitt mistet, og mange synes det er en god nok grunn til å bytte lås.

Kan man bytte lås selv?

Ja, du kan bytte lås selv, og lenger ned kan du lese om hvordan du gjør dette. Avhengig av hvilket merke låsen er, kan fremgangsmåten variere litt, men i prinsippet bytter du bare ut låscylinderen og alt annet forblir urørt. Den største feilen du kan gjøre er hvis låscylinderen stikker litt ut fra selve låsen. Dette er nemlig det tyver liker best, for da kan de bruke en rørtang og vri hele låscylinderen. Dette er imidlertid enkelt å unngå.

Når du kjøper ny låscylinder, kan du gjøre dette i de fleste byggevarehus. Hvis noen kan passe på hjemmet ditt, er det best om du kan ta med den du skal bytte. De vanligste er runde eller ovale, så hvis du ikke kan ta den med deg, ta noen bilder, så vil det ordne seg. Hvis du handler på nettet, anbefaler vi Låsgiganten, som vanligvis er godt priset og har god service.

Enkel guide for å bytte lås selv. Lær hvordan du kan bytte låscylinder på egen hånd og sikre hjemmet ditt. Rimelige løsninger og praktiske tips.
Bildet: Pixabay.com

Får man bytte lås selv i leiebolig/sameie?

Du får bytte lås selv i både leiebolig og sameie hvis ikke annet er spesifisert i leiekontrakten. Du har ansvar for å kunne gjenopprette boligen til opprinnelig tilstand, så hvis du må gjøre skade på døren, trenger du eierens tillatelse. Dette gjelder for eksempel hvis du ønsker å bore i døren for å sette inn et sylinderlås, eller endre til en annen type lås. Det er lurt å beholde de gamle låscylinderne slik at du kan sette dem inn igjen når du skal flytte. Dette er spesielt viktig hvis du bor i en eiendom med et spesifikt låssystem.

Gjelder forsikringen hvis du gjør det selv? Generelt er svaret ja, du får bytte lås selv så lenge det ikke er en spesiallås, noe som er svært uvanlig i boliger. De store eiendomsselskapene bruker vanligvis helt vanlige låscylindere og forsikringsselskapene sier at det er greit å bytte selv hvis du vet hva du gjør.

Bytte lås pris, hva koster det?

Å skifte lås (låscylinder) i ytterdøren når du flytter inn i en ny bolig er en god idé. Det er en relativt lav kostnad og du kan gjøre det selv. Prisen for en låsesmed kan variere avhengig av hvor i landet du bor, men forvent å betale for minst én times arbeid. På dagtid, inkludert materiale, kan du regne med å betale mellom 2000 og 3000 norske kroner for å bytte låscylinder. Om du trenger å gjøre dette utenfor vanlig arbeidstid, for eksempel på grunn av tapt nøkkel, kan prisen øke med rundt 1000 kroner.

Gjennom utleier eller borettslaget kan kostnaden ligge mellom 1000 og 2000 kroner.

Hvis du bytter låscylindere selv, noe som er fullt mulig, trenger du kun å betale for selve låscylinderne og eventuelle ekstra nøkler du ønsker. Prisen for låscylindere varierer fra 500 til 2000 kroner. Husk at noen eiendomsforvaltere kan tilby gode rabatter hvis du handler gjennom dem. Tenk også på om det er mer enn én låscylinder du ønsker å bytte, for eksempel hvis du har en balkongdør med samme låscylinder.

Bytte lås på døren? Finn ut hvordan du enkelt kan skifte låscylinder og forbedre sikkerheten i boligen din. Steg-for-steg instruksjoner og råd.
Bildet: Pixabay

Tapt nøkkel, må jeg betale og gjelder hjemforsikringen?

Hvis du mister nøkkelen i et leieforhold eller i en borettsleilighet, må du vanligvis betale for et nytt låssett med nye nøkler. Hvis nøkkelen var en del av et låsesystem, kan utleier forsøke å kreve deg for kostnaden for å bytte alle nøkler. Dette er det rettspraksis på, og du skal kun betale hvis kontrakten din tydelig sier at du kan holdes ansvarlig for denne totalkostnaden; ellers bør du bestride kravet.

Noen hjemforsikringer dekker bytte av lås, mens andre ikke. De rimeligste forsikringene inkluderer ofte ikke dette, mens forsikringer med uhellsdekning vanligvis inkluderer noe form for hjelp. Vær oppmerksom på egenandelen, som kan være like høy som selve låsbyttet. Noen forsikringsselskaper tilbyr også rabatter hos låsesmeder, noe som kan være verdt å benytte seg av.

Må utleier ha reservenøkkel?

Du har eksklusiv rett til din leilighet, noe som betyr at utleier og borettslaget kun har rett til å gå inn i leiligheten etter at du har gitt ditt samtykke. Dette gjelder selv om de har en reservenøkkel eller en såkalt hovednøkkel til boligen. Den eneste gangen en eiendomsforvalter har rett til å gå inn i leiligheten din uten at du har fått informasjon, er ved en nødsituasjon, for eksempel ved vannskade eller brannfare. For vanlig vedlikehold må du ha gitt tillatelse før de kan gå inn. Hvis du ikke gir tillatelse innen rimelig tid, kan forvalteren be om bistand fra namsmannen for å få adgang.

Et syvtillhållarlås kan holde tyven borte og gjøre det vanskeligere for dem å bryte seg inn. Dette er også nyttig hvis utleier eller borettslaget har fått reservenøkkel til din vanlige låscylinder. Da kan du fortsatt kontrollere at ingen går inn når du ikke ønsker det ved aldri å dele ut nøkkelen til syvtillhållarlåset.

Bytte Assa dørlås og andre ovale låscylindre, slik gjør du det

Det er generelt veldig enkelt å bytte en dørlås, eller mer korrekt, en låscylinder. Start med å fjerne skruene på låsknappen på innsiden av døren, men la dørhåndtaket være urørt. Når du har fjernet låsknappen, vil du se to skruer. Du kan nå løsne disse to skruene som holder låscylinderen på plass med en liten skrutrekker. Deretter kan du trekke ut låscylinderen fra utsiden av døren. Sett inn en ny, skru fast de to skruene igjen, og skru fast låsknappen. Nå er du ferdig! Prøv å låse og åpne døren mens den er åpen første gangen, slik at du ikke risikerer å bli innestengt eller utestengt hvis noe skulle være feil.

Bytte Assa 2002 dørlås og andre Assa låscylindre, som 700-serien og 2000-serien/EVO

Når du skal bytte en rund låscylinder som i Assa 2000-serien og Assas 700-serie (OFG-cylindere), er det litt mer komplisert, men du kan klare det hvis du følger instruksjonene nedenfor i ro og mak. Vi beskriver også hvordan du bytter Assa Twin, Assa MAX og Assa DP nedenfor.

 1. Begynn med å se på innsiden og undersiden av den blanke ringen rundt låscylinderen. Et sted på denne ringen sitter en liten skrue, ofte plassert slik at den ikke er synlig. Skru løs denne skruen, og fjern ringen rundt cylinderen på innsiden av døren. Gjør det samme på utsiden. Hvis det er Torx-skruer, bruk riktig skrutrekker for å unngå å skade skruene.
 2. Nå har du fjernet ringene både på ut- og innsiden. Se etter en liten tapp på undersiden av cylinderkappen på innercylinderen. Bruk en syl eller spiker og trykk inn tappen samtidig som du drar ut cylinderkoppen og skrur på den. Det kan kreve litt kraft, men så lenge tappen er trykket inn, skal det gå fint.
 3. Nå kommer den vanskeligste delen. Du vil se to plugger kl. 10 og kl. 14, hvis du tenker på en klokke. Disse pluggene dekker skruene som holder fast låscylinderen. For å forhindre innbruddstyver fra å skru ut låscylindrene, er disse pluggene installert.
 4. Bruk to små skrutrekkere eller en liten nebbtang for å fjerne disse pluggene. Sett inn nøkkelen i låsen og vri til kl. 14, ta deretter ut pluggen som sitter kl. 10. Vri nøkkelen til kl. 10 og ta ut pluggen som sitter kl. 14.
  • For Assa Twin, MAX eller DP, vri nøkkelen til kl. 9 og ta ut pluggen kl. 10, vri deretter til kl. 13 og ta ut pluggen som sitter kl. 14.
 5. Skru løs de to synlige skruene, fjern låskoppen på cylinderen på utsiden, og monter den nye yttercylinderen. Monter de nye låscylinderne, men test at alt fungerer med nøkkelen før du setter i pluggene. Ha døren åpen når du gjør dette, så du ikke risikerer å bli innelåst hvis noe går galt.
 6. Når du har bekreftet at alt fungerer, monterer du alt i omvendt rekkefølge. Du må låse låscylinderen kl. 14 og kl. 10 for å sette i pluggene, akkurat som når du tok dem ut. Test låsen og «bortalås»-knappen med døren åpen. Noen ganger kan denne knappen trenge justering etter at man har skruvet.

Å gjøre dette selv kan spare deg for ca. 1500 kroner, sammenlignet med å få en låsesmed til å gjøre jobben, som vanligvis tar 10-20 minutter for en profesjonell, mens du kan regne med 40-60 minutter for å ha god tid til å holde orden på alle skruene.

Oppgrader til Yale Doorman digitalt lås. Se hvordan du kan installere et digitalt lås med kode for økt sikkerhet og bekvemmelighet. Brukervennlige løsninger

Bytte Assa dørlås til Yale Doorman

I dag er omtrent hver fjerde lås som installeres en digital lås. En av de vanligste digitale låsene med kode er Yale Doorman. Denne kan brukes med både tag og kode, eller bare med kode. Det finnes apper som kan koble seg til låset, for eksempel Yales egen app samt alarmpakkeløsninger som Verisure. Med appen kan du også låse opp med telefonen. Låset er batteridrevet og gir forvarsel når batteriet begynner å bli tomt. Hvis batteriet skulle gå tomt, kan du bruke et vanlig 9-volts batteri for å gi låset nok strøm til å låse opp.

Hvordan bytter man til et Yale Doorman?

 1. Begynn med å demontere det gamle låset, inkludert håndtaket. Hvis det er et Assa-lås, følg beskrivelsen ovenfor. Deretter setter du inn låskassen, monterer utsidelåset og innsidelåset, og skruer sammen det hele. Husk at dørslåen kan trenge justering på dørkarmen slik at døren går helt i lås uten å bli for stram.
 2. Når det gjelder det digitale, er det enkleste å bare bruke kodelåset og droppe taggene, selv om dette ikke er like sikkert. Vi anbefaler ikke å bare bruke tagger uten kode, da det er for lett å miste en tag og dermed gi uvedkommende tilgang.
 3. Programmering av kode og tagger skjer enkelt via en app. For at appen skal fungere, må låset kommunisere med ditt WiFi. Når dette er på plass, er det lett å legge inn koder og tider for når de skal gjelde. Vi anbefaler at alle beboere får en egen kode, slik at man enkelt kan se hvem som har kommet og gått. Du kan også sette barnas koder til bare å fungere i bestemte tidsrom.
 4. Still inn låset til å låse seg selv, i hvert fall etter kl. 22, slik at dere aldri glemmer å låse døren. Hvis dere bruker tag, vær forsiktig så dere ikke blir utelåst, så det beste er å bruke bare kode for denne funksjonen.

Forsikring og digitale låser

Sjekk med forsikringsselskapet ditt om hva de sier om digitale låser. De fleste forsikringsselskaper har blitt mer positive til disse, men synspunktene kan variere. Hvis du skulle være uheldig og få innbrudd uten brytemerker eller lignende, kan forsikringsselskapet stille spørsmål ved sikkerheten rundt et digitalt kodelås, spesielt hvis det ikke er noen fysiske tegn på innbrudd.

Bytte lås som leietaker i andre hånd?

Som leietaker i andre hånd har du de samme rettighetene og pliktene som en vanlig leietaker, som beskrevet ovenfor. Personen som leier ut til deg, har ikke rett til å gå inn i leiligheten din uten din tillatelse. Dette kan betraktes som brudd på privatlivets fred hvis du ikke har gitt samtykke på forhånd, eller med mindre det er spesialavtalt i kontrakten. Derfor har du rett til å bytte lås så lenge det ikke er andre krav, og at du kan sette det tilbake til opprinnelig tilstand når du flytter ut.

Bytte lås når du flytter?

Bytt lås når du flytter inn, spar de gamle låscylinderne og sett dem tilbake når du flytter ut. På denne måten har du kontroll over nøklene dine og hvem som har tilgang til boligen din. Når du flytter, kan du også sjekke våre sjekklister for alt annet du må huske på under flyttingen.

By  Андрій | 24-06-2024 |
Comments (0)