Er jeg pålagt å delta på dugnad i borettslaget?
I Norge kan ikke borettslag pålegge straffegebyrer for medlemmer som ikke deltar på dugnad i borettslaget. I henhold til borettslagsloven og foreningens vedtekter er det foreningens ansvar å opprettholde bygningens og områdets tilstand. Men det kan hende at årsavgiften øker dersom ikke nok medlemmer deltar på dugnad i borettslaget. Dugnader bidrar til trivsel og fellesskap blant naboene.
Deltakelse i dugnad: Regler og forventninger i borettslag
«Endelig er våren her, og det er tid for dugnad i borettslaget!» Dette står skrevet på lapper i blant annet inngangspartier, boligområder og trappeoppganger for sameier om våren. Et vanlig spørsmål som ofte dukker opp i forbindelse med dugnader, er om styret eller årsmøtet i foreningen kan ilegge en straffeavgift for medlemmer som ikke deltar på rengjøringen. Svaret er nei, men dette er ikke tydelig uttrykt i loven. Det fører til at mange foreninger likevel velger å ilegge en straffeavgift på mellom 250-500 NOK for medlemmer som ikke møter opp på dugnadene, selv om dette ikke er tillatt.
Dette skyldes at ifølge borettslagsloven og foreningens vedtekter er det foreningen, og ikke medlemmet, som er ansvarlig for at bygningen og området er i god stand. Å tvinge medlemmer til å arbeide for dette strider derfor mot en bestemmelse i loven om forvaltning av sameier. Det innebærer også at foreningen ikke kan ilegge straffegebyrer for de som ikke deltar.
Konsekvenser av ikke å delta på dugnad: Økonomi og fellesskap
Men husk at årsavgiften kan øke dersom ikke nok medlemmer deltar på dugnadene. Foreningen skal nemlig sørge for at alle kostnader, også for vedlikehold av bygningen og området, dekkes av årsavgiften. Hvis medlemmene ikke bidrar til vedlikeholdet, dekker kanskje ikke årsavgiften alle kostnader. Dugnadene skaper et trivelig bomiljø billig. De styrker også fellesskapet mellom naboene!
Er du på utkikk etter informasjon om en annen type rengjøring relatert til flytting? Sjekk vår sjekkliste for flyttevask!