Depresjon i forbindelse med flytting – når det morsomme blir en utfordring

Å oppleve depresjon i forbindelse med flytting, eller å føle seg rotløs, kan virkelig gjøre det vanskeligere for deg å finne deg til rette i nye omgivelser og bli kjent med nye mennesker. Å flytte til en ny leilighet eller til og med kjøpe et hus burde normalt være en morsom og fin start på et nytt kapittel i livet. Men slik er det ikke alltid, spesielt ikke hvis årsaken til flyttingen var mindre hyggelig, som for eksempel et brudd, økonomiske problemer eller en uønsket flytting på grunn av jobben.

Flyttekassene er pakket ut og stuen har fått den fargen du ønsket, men du føler deg likevel ikke tilfreds. Det føles ikke som hjemme, og det å slappe av fungerer ikke i det hele tatt. Denne følelsen av rotløshet og hjemløshet kan føre til flyttedepresjon. I denne artikkelen ønsker vi å snakke litt mer om dette ikke altfor kjente temaet. Vi vil også gi deg noen tips om hvordan du kan håndtere situasjonen.

Unge mennesker sitter omgitt av flyttekasser med ansikter tegnet på dem, som uttrykker ulike følelser under flytting. Møt utfordringene med flyttedepresjon med humor og støtte.
Bilde: Bigstock.com

Flyttedepresjon: Symptomer

Ofte kan man ikke helt legge merke til symptomene før flyttestresset har roet seg. Mange tenker ikke engang på symptomene når det nye hjemmet burde føles som et hjem – men det gjør det ikke. Dette skyldes ofte at hjernen er opptatt med organiseringen og stresset rundt flyttingen, og de ubehagelige følelsene klarte da ikke å bryte gjennom «støyen». Symptomene kan selvfølgelig variere fra person til person, men de vanligste er:

  • Du sover ekstremt mye: Åtte timers søvn per natt er rett og slett ikke nok lenger, og du tilbringer tolv timer eller mer i sengen. Om dagen og på jobb eller fritiden er du unaturlig trøtt og føler deg helt utslitt. Dette er ofte varselsignaler om at noe ikke er som det skal.
  • Usosial oppførsel: Du ønsker ikke å forlate hjemmet og har ingen trang til å skape nye relasjoner eller vedlikeholde gamle. Bare tanken på å omgås med andre mennesker og småprate føles ubehagelig.

Depresjon etter flytting – Hva kan man gjøre?

Ved tydelige symptomer på depresjon bør man oppsøke helsevesenet. Ved en mild variant der man føler at man klarer hverdagen, kan man imidlertid gjøre noen ting selv for å føle seg bedre. Vi gir deg noen strategier som kan hjelpe deg å finne deg til rette i ditt nye hjem. På denne måten kan du håndtere følelser av nedstemthet i forbindelse med en flytting.

En kvinne sitter alene med hodet i hendene, en vanlig følelse for mange som opplever flyttedepresjon. Finn veier til mental helse og trøst i nye omgivelser.
Bilde: © Can Stock / bds

Hold kontakten

Ta opp telefonen og ring til dine nære og kjære. Den beste vennen der du bodde før, din mor, eller din tennispartner – ring dem og snakk med mennesker du stoler på. Det hjelper til å holde borte følelsene av ensomhet. Selv om du ikke har lyst til det, prøv å ringe minst én person hver dag.

Gjør det koselig i ditt nye hjem

Heng opp bilder og malerier fra din gamle bolig. Brukte du et bestemt duftlys eller romspray der du bodde tidligere – bruk disse også i din nye bolig, allerede fra de første dagene. Sensoriske faktorer som minner deg om ditt gamle hjem vil hjelpe deg til å føle deg mer tilfreds og hjemme i din nye bolig. Dette kan også bidra til at flyttedepresjonen ikke blir så sterk. Bruk myke og vakre farger når du maler veggene. Ta gjerne hjelp av vår artikkel om innredningstips!

Oppretthold dine vaner

Går du tur hver dag, sitter du på kafeer og leser en bok hver søndag, eller går du alltid på kino på onsdager, så bør du prøve å opprettholde disse vanene og komme i gang med dem direkte i ditt nye miljø.

Integrer deg i ditt nye miljø

Selv om du virkelig ikke har lyst til å komme deg opp fra sofaen og ut av boligen, er det viktig at du prioriterer å komme deg ut døren. Begynn med å finne en aktivitet du kan delta på en gang i uken. Velg noe du liker, enten det er tennis, yoga, eller et sykurs. Å finne nye venner gjør en stor forskjell!

Gå ut og gå på tur

Med turgåing får du i gang kroppen og blodsirkulasjonen. Dette fører også til at kroppen frigjør endorfiner, som i prinsippet er kroppens egen medisin mot depresjoner.

Gi deg selv tid

Det er greit å ikke føle seg hjemme og tilfreds fra første øyeblikk. Spesielt hvis du har flyttet til et annet land og lever i en helt annen kultur for første gang. Det å tilpasse seg det nye tar tid, men det kan også innebære helt nye og fantastiske muligheter.

Med disse strategiene kan du motvirke en flyttedepresjon, men ikke glem å gi deg selv tid til å bo inn i ditt nye hjem. Har du alvorlige symptomer og har symptomene kun blitt verre på grunn av flyttingen, så anbefaler vi deg å søke hjelp umiddelbart. Tiden da utbrenthet og depresjon var noe man snakket lavt om er forbi, og du har rett til å prioritere din helse. Vi sender positive tanker og håper at du nå er godt rustet til å takle en eventuell flyttedepresjon.

Står du foran en flytting og kan ikke glede deg over den nye boligen og det nye livet? Føler du at det er for mye og har ingen anelse om hvordan du skal håndtere stresset? Ta da hjelp til flyttingen fra profesjonelle. Et flyttebyrå kan ta hånd om det meste i forbindelse med flyttingen. Da kan du i stedet ta vare på deg selv. Treff venner som du snart ikke vil treffe så ofte på grunn av flyttingen, tren, kjøp noe fint til den nye boligen… gjør det som du synes er morsomt og overlatt flyttingen til proffene!

By  Андрій | 04-06-2024 |
Comments (0)