Flytte tunge møbler selv så glatt og sikkert som mulig

Når du skal flytte tunge møbler på egen hånd, er det viktig å planlegge nøye og benytte hjelpemidler som bærestropper og transportvogner. Sørg for å ha minst én sterk hjelper og unngå å løfte alene. Kontroller målene på møblene og sjekk tilgjengelig plass i innganger, trapper og heiser. Skap plass der det er mulig og vurder alternative ruter for en smidigere flytteprosess av tunge møbler.

Tips for å flytte tunge ting

Skal du flytte tunge møbler uten flyttebyrå? Tenk da på at det kan være farlig hvis du ikke planlegger på forhånd. Planlegg flyttingen av tunge møbler nøye, bruk hjelpemidler som bærestropper/flyteseler, transportvogn/dolly og rulleskiver. Er du det minste usikker, ikke flytt den tunge møbelet alene, en flyttet møbel er aldri verdt å bli skadet for lang tid fremover.

Er møbelet verdt strevet?

Begynn med å vurdere hver enkelt møbel og om du virkelig trenger og ønsker den i ditt nye hjem. Spar deg selv unødvendig strev. Hvis du selger eller gir bort tunge møbler du faktisk ikke trenger, blir det den nye eieren som må løse flyttingen.

Bildet viser en tung kommode forsiktig pakket inn i plastfolie for sikker transport.

Er hjelpen nok?

Forsikre deg om at du har minst en person til hjelp, som både har viljen og styrken til å ta i og hjelpe til. Ikke forsøk å flytte tunge møbler på egen hånd, med eller uten hjelpemidler. Er det mange møbler og esker som skal bæres? Tenk også på at det kan være bra med flere hjelpende hender for å få mulighet til å bli avløst og ta en pause innimellom under flyttingen. Både for deg og din flyttehjelp.

Er tiden nok?

Regn med at alt tar lengre tid enn du tror. Blir tidsskjemaet for presset blir belastningen større, og når presset øker øker også risikoen for ulykker. Sørg for å ha marginer og ta det med ro.

Hvordan fungerer det å bære ut og inn møblene?

Mange stoler på øyemål og optimisme for å deretter sukke og banne når møbelet skraper mot eller ikke kommer forbi ulike kanter og vinkler. I slike tilfeller er det lett å miste humøret. (Og kanskje bli uvenner med partneren…)

Ved å finne ut forholdene på forhånd kan du unngå friksjon og tilbakeslag. Mål møblene og ta mål i innganger, eventuelle trapper og heiser – både i bygningen du flytter ut fra, og den du skal flytte inn i.

Vurder om du kan skape mer plass for å lette flyttingen. Det kan dreie seg om å midlertidig ta av en dør fra hengslene eller skru løs en stolpe i et rekkverk.

Finnes det en alternativ vei? Kanskje strekningen kan forkortes og en vanskelig passasje unngås ved å flytte møbelet via en annen utgang? Sørg også for å parkere flyttebilen så nær som mulig.

Kan møbelet demonteres?

Demonter møbelet hvis mulig. Bruk stropper for å feste sammen deler som hyller eller bordbein, og oppbevar skruer og lignende i en pose som du merker eller fester med pakketape på en del av møbelet.

Møbler som du ikke kan eller ønsker å demontere kan noen ganger gjøres lettere å håndtere ved å løfte av dører og ta ut skuffer. Å ta ut en hylle fra et skap og bære den separat kan utgjøre en stor forskjell.

Er du riktig kledd for jobben?

Kle deg komfortabelt, men unngå for løstsittende klær som kan hekte seg fast under løft eller mens du bærer. Smykker kan også være en risikofaktor, og hvis du har langt hår, er det både mest komfortabelt og sikrest å ha det oppsatt. Husk også å beskytte føttene dine med gode sko.

Hvilke hjelpemidler kan du bruke?

For å få godt grep og samtidig beskytte hendene fra harde kanter, fliser og blemmer, er arbeidshansker et must. Andre hjelpemidler som kan være nyttige inkluderer bæreseler, flyttestropper og transporttraller (pirra).

I noen tilfeller kan det fungere å plassere et tungt møbel på en matte eller et teppe, og deretter dra og skyve det over gulvet. Pass på å holde møbelet i balanse så det ikke velter.

Vet du hvordan du løfter riktig?

Å løfte og bære tungt kan føre til skader på muskler, sener og ledd. Det kan også medføre belastende smerter i skuldre, armer og korsrygg. Minimer risikoen for skader og ryggsmerter ved å løfte på riktig måte.

Den viktigste grunnregelen er: bøy knær og hofter, hold ryggen så rett som mulig! Løft aldri med ryggen. Hvis du føler at du ikke har tilstrekkelig styrke til å løfte riktig, sett ned møbelet og be om hjelp.

Slik løfter du et tungt møbel:

  • Stå vendt direkte mot den delen av møbelet du skal løfte, med føttene skulderbredde fra hverandre og blikket fremover.
  • Bøy deretter knær og hofter så mye som nødvendig, grip med begge hender og hold ryggen så rett som mulig.
  • Sørg for at du og din bærehjelper løfter samtidig, dere kan for eksempel telle høyt til tre.
  • Ikke gjør roterende bevegelser under løftet, og hold møbelet så nært kroppen som mulig, også når du bærer.
  • Snakk sammen for å holde et jevnt tempo og koordinere stopp eller pauser.
  • Sett ned møbelet på samme måte som du løftet det – ved å bøye knær og hofter, med rett rygg og uten å vri kroppen.

Ta vare på deg selv og lykke til!

By  Андрій | 07-06-2024 |
Comments (0)