Flytte til en ny by

Å flytte til en ny by byr på nye utfordringer. I tillegg til de praktiske forberedelsene står du også overfor å bli kjent med et nytt sted og nye sammenhenger, finne venner og bekjente, komme til rette og trives. Her kommer noen råd på veien.

På bildet vises en urban kveldsutsikt, ideell for de som vurderer å flytte til en ny by. Togstasjonen i forgrunnen og den dramatiske silhuetten av katedralen i bakgrunnen under en skyet himmel skaper en stemningsfull scene.
Bildet: Shubhesh Aggarwal / Unsplash

Våg å flytte til en ny by

Å flytte medfører endring, endring fører med seg usikkerhet, og usikkerhet kan vekke frykt. Men å tørre å flytte til en ny by betyr å tørre å prøve noe nytt. Uansett om du har en kjærlighetspartner, en ny jobb, studier eller lignende som venter, eller bare følger en lengsel etter en ny start, venter nye opplevelser. Hvis du ikke tar sjansen, er risikoen at du angrer deg.

Du trenger heller ikke se på det som en uopprettelig beslutning. Prøv å bo i den nye byen, viser det seg at du ikke trives, kan du alltid vende tilbake til hjembyen, eller prøve å bo et annet sted.

Flytte til ny by for kjærligheten

Når du flytter til en ny by for kjærligheten som allerede bor der, har du noen som kan vise deg rundt, introdusere deg for sitt nettverk og invitere deg til sosiale sammenkomster. Dette er selvsagt positivt og verdt å ta imot, men et råd er også å utforske byen på egen hånd; finn egne sammenhenger basert på dine interesser og finn nye bekjentskaper også utenfor forholdet. Det øker mulighetene for at du skal lande ordentlig og trives, og uavhengighet og rom er som kjent viktige ingredienser i et parforhold. Skulle forholdet ta slutt, er det svært verdifullt å ha det der eget som motvirker tomhet og ensomhet.

Flytte med familien til ny by

Jo flere familiemedlemmer, desto flere muligheter til ringvirkninger, se de generelle tipsene før flytting til ny by.

Kanskje flytter du med familien til en ny by fordi du eller din partner har fått jobb der? Da er det fint om den som får sosiale kontakter gjennom jobben også inviterer med sin partner når det passer.

Flytte til en ny by med barn

Når du skal flytte til en ny by med barn, tenker du kanskje mindre over deg selv og mer over hvordan barna skal kunne føle trygghet i endringen og trives i sin nye by. Husk at barn ofte er mer tilpasningsdyktige enn man tror, og dessuten kan være bedre enn oss voksne til å knytte nye bånd. Sjekk gjerne mulige aktiviteter utenfor barnehage og skole i god tid før flytting, men det kan også være lurt å la barnet oppdage hvilke aktiviteter klassekamerater og naboer går på, for kanskje å henge seg på noen av dem.

Og du – glem ikke deg selv.

Les også:

Flytte med barn – slik gjør du det bra

Flytte fra hverandre med barn

Bytte barnehage eller skole ved flytting

Flytte til en ny by alene

Å flytte alene til en ny by kan lett få deg til å føle deg ensom. Men husk at du ikke er alene om å være nyinnflyttet, og selv blant de som har bodd i byen en stund, finnes det de som er interesserte i å skape nye bekjentskaper og dyrke ulike interesser.

Flytte til en ny by for jobb

Når du har flyttet til en ny by for å starte i en ny jobb, venter en intens periode med tilpasning. Forvent å bli sliten, men prøv likevel å si ja til afterwork og andre sosiale invitasjoner. Be også kollegene dine om tips til alt fra restauranter til utfluktsmål og aktiviteter.

Flytte til en ny by uten jobb

Hvis du vurderer å flytte til en ny by uten jobb, må du selvfølgelig forsikre deg om at det er økonomisk gjennomførbart, og du må legge energi i jobbsøkingen. Når det kommer til å finne bolig, kan det bli mer utfordrende hvis du ikke kan vise til en ansettelse overfor banken eller utleier. Når du har bestemt deg for å ta steget og har funnet et permanent eller midlertidig sted å bo, blir det å bygge et sosialt nettverk i den nye byen også viktig for jobbsøkingen. Fortell alle at du søker jobb, og hva du primært ser etter.

Flytte til en ny by for å studere

Når du flytter til en ny by for å studere, vil studentaktiviteter være tilgjengelige, mer eller mindre avhengig av hvor preget byen er av studentlivet. Start med å si ja og ta for deg. Selv om det føles nervepirrende eller om du tviler på at akkurat den aktiviteten er noe for deg. Det blir så mye lettere å føle seg hjemme og møte folk om du faktisk blir med og tar deg ut. Husk også på – mange andre er i samme situasjon.

Prøv ulike studiesteder som biblioteker og kafeer, sjekk ut treningssentre og aktiviteter. Å etablere rutiner for både studiene og fritiden skaper trygghet.

Ny by og ingen venner…

Det er normalt å føle seg fortapt når man har flyttet til en by og ikke har noen venner. Start med å ta en dag av gangen, og prøv å være tålmodig. Vær åpen og la det ta tid.

Snakk om hvordan du føler med andre, både om hva som føles bra og hva som er vanskelig. Hvis det er vanskelig å snakke med noen i den nye byen akkurat nå, ta kontakt med en venn eller et familiemedlem i en annen by. Inviter dem til å besøke deg, eller dra og besøk dem. Det er viktig å ha noe å se frem til, og i våre relasjoner med nære og kjære finnes både trøst og energi å hente.

Les også:

Depresjon i forbindelse med flytting – når det morsomme blir noe vanskelig

Generelle tips før du flytter til en ny by

1. Gjør forskning før du flytter – utforsk byen når du er på plass

Bli kjent med byen ved å først gjøre forskning før du flytter, og deretter utforske den når du er på plass. Om du skal starte i en ny jobb eller på en skole – les om den.

  • Boligområdet
  • Lokaltrafikk
  • Fritidsaktiviteter
  • Klubber og foreninger
  • Kultur- og underholdningstilbud
  • Utfluktsmål
  • Butikker og restauranter
  • Helsetjenester
  • Og så videre.

Du finner fakta og informasjon på nettet, og noen ganger er det også passende å sende en e-post eller ringe for å få mer informasjon. På nettforum og i grupper på sosiale medier kan du finne mer personlige tips og meninger, og der kan du også benytte anledningen til å stille spørsmål.

Gå ut og oppdag byen på stedet, lær deg å finne frem og forankre din lokalkunnskap i virkeligheten.

2. Skap trivsel i ditt nye hjem

Prøv å komme i orden så snart som mulig og skap trivsel i ditt nye hjem. Dette kan bidra til en trygg og hjemmekoselig følelse som blir utgangspunktet for din nye tilværelse.

3. Si ja og bli med

For at noe skal skje, trenger du å si ja til ting, og bli med når anledningen byr seg. Lunsj, kaffe, shoppingtur eller treningsøkt. Alene eller i gruppe. På sikt kan du begynne å si ja med skjønn, men i begynnelsen tjener du på å være åpen for alt.

4. Skap ringer på vannet

Benytt alle anledninger til å presentere deg for enda en person. En venn av en kollega, en forelder til barnets nye klassekamerat, en kollega til en treningskompis, og så videre. Fortell dine bekjente hva dine interesser er, og spør om de kjenner noen som deler dem. Be dem gjerne om å introdusere dere for hverandre.

Inviter nye bekjente hjem og oppmuntre dem til å ta med seg flere gjester.

5. Vær aktiv

Vær aktiv på en eller annen måte, og gjerne flere måter. Meld deg på treningstimer, aktiviteter, kurs. Der har du kamerater som også kan bli venner.

6. Legg ut en blänkare på sosiale medier

Bli med i lokale grupper på eksempelvis Facebook og skriv et innlegg der du rett og slett forteller at du er ny i byen, og melder at du gjerne vil bli kjent med byen og skape nye bekjentskaper. Du kan gjøre det samme i grupper som ikke er lokalt knyttet men samler personer med felles interesser – hør om noen av medlemmene bor i din nye by og har lyst til å møtes.

By  Андрій | 27-08-2024 |
Comments (0)