Flytte med katt – 3 viktige ting å ikke overse
Når katter flytter til et nytt hjem, kan det ta opptil to uker før de føler seg trygge. Tilbring tid med katten på dens premisser og vær oppmerksom på tegn på stress. Ikke glem å oppdatere kattens ID-registrering hvis den har en. Følg transportregler for katter, som å tilby vann hver sjette time og ikke etterlate katten i kjøretøyet under ekstreme temperaturer. Gradvis venn utekatter til nye utemiljøer ved å gå turer med dem i sele. Følg Norges dyrevernlovgivning og bestemmelser for å sikre kattens velvære.
Anna Lindgren, veterinær hos Mattilsynet, sier at selv om de fleste katter er tilpasningsdyktige, kan det å komme til et nytt hjem være en stor omstilling. Katten kan være usikker i starten, og det kan ta en stund før den føler seg trygg. Det er viktig å være oppmerksom på eventuelle tegn på stress, som at katter kan begynne å markere revir ulike steder når de er stresset. Gi katten tid den trenger, og husk at samvær med katten bør skje på kattens vilkår. Tilvenningen varierer, men ofte vil katten føle seg hjemme innen to uker.
Viktige punkter når du skal flytte med katt
Hvis katten din er ID-registrert, må du ikke glemme å melde fra om den nye adressen. Dette gjøres gjennom Den norske kennelklub (NKK) eller Norsk Rasekattklubb (NRR). Det er ikke obligatorisk å registrere katten, i motsetning til med hunder, men det kan gi deg som katteeier en trygghet i tilfelle katten skulle bli borte. Derfor er det også viktig at katten har registrert riktig adresse og oppdaterte kontaktinformasjon. Når det gjelder hunder, gjelder litt andre regler. For mer informasjon om dette kan du lese vår artikkel om å flytte med hund.
Transport av katt
Som med hunder, er det visse regler for transport av katter. Mattilsynet har fullstendige regler, krav og eventuelle unntak. Her er noen punkter:
- Kjøretøyet ditt skal være egnet for å transportere katten. Hvis du transporterer katten i en bur eller lignende, må denne være utformet og plassert på en måte som gir katten skygge og god ventilasjon.
- Under transporten skal katten ha tilgang til vann minst hver sjette time. Den skal ha fôr med høyest 24 timers intervaller.
- Du skal ikke etterlate katten uten tilsyn i kjøretøyet hvis temperaturen kan bli over 25 grader varmt eller under 5 grader kaldt.
- En hunnkatt som er i løpetid skal transporteres adskilt fra hannkatter.
- En drektig hunnkatt skal ikke transporteres de to siste ukene før forventet fødsel. Hunnkatten skal ikke transporteres tidligere enn en uke etter at hun har født.
- En kattunge må være minst en uke gammel for at du skal få transportere den, og navlen bør være helt leget.
Tilvenning av katter etter flytting
Når du flytter med en utekatt, er det viktig å ikke la katten være alene ute i det nye miljøet uten tilsyn, da den kan bli forvirret og forsøke å returnere til sitt gamle hjem. Det er imidlertid ikke tillatt å binde katten utendørs med sele for tilvenning. I stedet bør du gradvis venne katten til det nye utemiljøet ved å gå turer med den i sele.
Dyrevelferdslovgivning og beskyttelsesbestemmelser
Norske dyrevelferdslover og beskyttelsesbestemmelser sikrer at dyr beskyttes mot mental og fysisk lidelse, sykdom, smerte og stress. Alle dyr skal behandles med respekt som levende og følende individer.
Flytte med katt – unngå stress på flyttedagen
Det kan være stressende for en katt å observere at møbler fjernes og hjemmet tømmes. Det er best å sørge for at katten ikke er til stede på de mest kaotiske flyttedagene. For enklere flytting, se vår sjekkliste for flytting.