Flytte med barn – slik gjør du det bra

Å flytte med barn kan være spennende, men også utfordrende. Barn kan ofte ha delte meninger om å flytte. Det er viktig å alltid ha barnas beste i tankene under hele flytteprosessen.

På bildet er det avbildet en liten jente som smilende strekker armene ut fra en stor pappeske, noe som illustrerer gleden ved å flytte med barn.

Gjør barna delaktige i flyttingen

La barna dine delta både før og etter flyttedagen! Gjør pakkingen til en morsom aktivitet. La dem ha sin egen eske for å pakke sine ting, og det er greit hvis en eske ikke er perfekt pakket. La barna også pakke ut tingene sine i det nye hjemmet slik at de kan føle seg hjemme og trives i sitt nye rom.

Sikkerhet

Ikke stable flytteesker for høyt hvis barna har tilgang til rommet; de kan velte. Det er en god ide å plassere alle flytteeskene i et rom hvor barnet ikke har tilgang. Sørg for å forsegle flytteeskene godt slik at barna ikke kan åpne dem og få tilgang til innholdet på egen hånd. Det er også viktig å holde verktøy og lignende utilgjengelig for barnet. Aldri la dem ligge fremme, men oppbevar dem heller i en spesiell oppbevaringsboks med barnesikring. Pass også på at kniver, smågjenstander, rengjøringsmidler, medisiner og annet er oppbevart utilgjengelig for barnet under flyttingen. I tillegg til å ha barnets sikkerhet i tankene under selve flytteprosessen, er det viktig å barnesikre din nye bolig. Moveria™ har utarbeidet en sjekkliste for å sikre hjemmet for barn.

Barnepass på flyttedagen

Flyttedagen kan være krevende for et barn som trenger å spise og sove regelmessig. Barn trenger også mye oppmerksomhet fra sine foreldre, som er opptatt med å flytte. En god løsning er ofte å finne en barnepasser hvor barna kan tilbringe flyttedagen. Husk å ha barnas ting lett tilgjengelig slik at du raskt kan pakke dem ut i den nye boligen!

Flytt på riktig tidspunkt

Det kan være følelsesmessig vanskelig for barn å flytte hvis de må bytte skole, forlate vennene sine, møte nye venner og tilpasse seg et nytt miljø. Sørg for å være der for barna dine, hjelp dem med tilpasningen og ta dem med på oppdagelsesturer i det nye området. Et tips er å flytte i løpet av skoleferier eller andre fridager når du kan bruke mye tid med barna dine!

Flytte med barn – hvordan det påvirker dem

En studie fra 2010 viser at barn kan påvirkes negativt av flere flyttinger, spesielt de som er introverte eller nevrotiske. Det som ble målt var livskvaliteten som voksne.

Men å flytte noen ganger i løpet av oppveksten regnes som normalt og kan være en del av barnets sosiale utvikling. Med riktig forberedelse kan flyttingen bli en del av barnets sosiale læring, der de plasseres i en ny sosial sammenheng med nye normer og strukturer. Dette forbereder barnet på fremtidige miljøskifter og aksept for forskjeller. Vanligvis tilpasser barn seg raskt til et nytt sosialt liv på den nye adressen.

Vær tydelig overfor barna

Når du kommuniserer med barna om flyttingen, vær direkte og ærlig. Tilpass hvordan du snakker avhengig av barnets alder. For små barn er det best å vente med å snakke om flyttingen til alle kontrakter er signert for å unngå unødvendig bekymring. Eldre barn har godt av å være involvert og få ta beslutninger om ting som tapet i deres nye rom, men vær klar over hva de ikke kan bestemme. Som foreldre har dere bestemt at flyttingen skal skje.

Bytte barnehage og skole ved flytting

Fra 2-års alderen begynner barn å samarbeide med jevnaldrende, og rundt 4-5 års alderen etablerer de ekte vennskap. Jo eldre barnet blir, desto viktigere blir vennskapsrelasjoner. For små barn er familien deres største trygghet, og den følger med i flyttingen. For eldre barn blir venner stadig viktigere. Det betyr ikke at det er umulig å flytte med eldre barn, men det krever mer forberedelse.

Om barnet trives i nåværende barnehage eller skole, kan det gjøre et skifte vanskeligere. Men dette kan også indikere at barnet ditt er flink til å knytte vennskapsbånd og vil kunne danne gode relasjoner også i en ny skole. Det viktigste er hvordan dere som foreldre håndterer situasjonen. Deres velbegrunnede beslutning vil hjelpe barna å forstå og tilpasse seg. Dette blir en verdifull livslæring for barnet, og som forelder kan du forberede deg på å sette av ekstra tid for barna dine, både hjemme og ved behov for ekstra tilvenning. Å vite at du kan ta deg en ekstra fridag kan gjøre situasjonen tryggere for barna.

Flytting til utlandet med barn

Å flytte med barn er en stor hendelse for hele familien, og å flytte til utlandet er enda større. En slik flytting blir ofte et prosjekt som hele familien samarbeider om. Det medfører ofte en ny kultur å lære, nye venner og nye sosiale omgivelser. Alt blir nytt for alle, og dette kan ofte styrke familiebåndene. Barn tilpasser seg vanligvis raskt til den nye kulturen, inkludert språk, fordi de ikke er like bundet av gamle vaner. Sørg for å tilbringe mye tid med barna og støtte dem i begynnelsen. Det kan være nyttig om en av foreldrene kan være hjemme på heltid i starten etter flyttingen, for å være tilgjengelig for samtaler og praktisk hjelp, som å kjøre til fritidsaktiviteter.

Flytte med barn – noen tips

Vær positiv, vær klar og støtt barna. La dem delta i flytteprosessen basert på deres alder; små barn kan for eksempel pakke sin egen eske, mens større barn kan få bestemme over sitt nye rom.