Pakke planter – flytte potteplanter og andre planter sikkert

For å flytte plantene dine sikkert, bør du ta ekstra godt vare på dem før flyttingen. Pakke planter i åpne esker på en måte som beskytter dem mot støt og kulde, og transporter dem helst inne i bilen. Noen flyttebyråer flytter ikke planter i det hele tatt, og hos andre er de ikke dekket av forsikringen. Hvis du vil ta med potteplanter til utlandet, må du først sjekke om det er lovlig å føre dem over grensen dit du skal.

Forbered plantene før flyttingen

Hvis du er opptatt av plantene dine, kan du gi dem best mulig forutsetninger for å klare flyttingen ved å forberede dem på forhånd.

  • Gi næring til plantene.
  • Fjern døde og skadede blader og deler.
  • Vann plantene 2-3 dager før flyttingen slik at jorden blir fuktig – ikke våt. (Tørr jord er å foretrekke på selve flyttedagen.)
Fargerike potteplanter på en koselig uteplass. Lær hvordan du pakker planter riktig for flytting, og sikre at de overlever og trives i sitt nye hjem. Tips for trygg transport av hageplanter.
Bildet: (C) Johner

Planlegg før flyttingen av plantene

For å planlegge før flyttingen av plantene er det lurt å besøke ditt nye hjem for å se hvor plantene skal stå. Sjekk lysforholdene; hvis ditt nye hjem er mørkere eller har begrenset plass, kan det være nødvendig å skaffe plantebelysning.

Du kan også forberede plantene på de nye lysforholdene før flyttingen ved å plassere dem et sted i ditt nåværende hjem hvor lyset er sammenlignbart med hvordan det vil være i ditt nye hjem. Gradvis eksponering er bra; hvis planten for eksempel skal stå i sterkere lys, kan du la den stå i sterkere lys i omtrent en time om dagen til å begynne med.

Pakke plantene sikkert til flyttingen

Tips for å pakke plantene sikkert til flyttingen.

Små og mellomstore potteplanter:

Plasser potteplantene i en åpen eske eller trekasse med for eksempel sammenkrøllet avispapir som et støtdempende lag i bunnen. Mellom potteplantene kan du legge papp eller en bunt avispapir for å hindre at pottene støter og skraper mot hverandre, eller at plantene vikler seg sammen.

Større potteplanter:

Plasser større potteplanter separat i en trekasse eller lignende som tåler vekten. Fyll tomrommet rundt potten med avispapir. Du kan også sette en sekk rundt potten og en annen sekk over planten.

Slik flytter du plantene

Hvis det ikke er kaldt ute, kan du flytte plantene i lasterommet på flyttebilen eller tilhengeren. Sørg for at de står fritt og stødig, og at ingenting kan falle over plantene. Det sikreste er imidlertid å transportere dem inne i bilen.

Flytte planter fra hagen

Vil du grave opp og flytte med deg flerårige planter fra hagen? Tenk deg godt om – hvis det ikke er avtalt med den som skal flytte inn, er det faktisk ulovlig å gjøre det.

Har du fått klarsignal til å flytte planter fra hagen, er det lurt å vente så lenge som mulig med å grave dem opp. Plasser plantene i en bøtte eller balje, og forbered dem på samme måte som dine potteplanter. Hvis du ikke har mulighet til å plante dem på ankomstdagen i din nye hage, må du huske å gi dem vann.

Flytter flyttebyrået planter?

Noen flyttebyråer flytter ikke planter, fordi de kan være vanskelige å håndtere og lett tar skade. Da må du ta dem med i din egen bil eller få hjelp av noen i din bekjentskapskrets. Har du høye og tunge potteplanter, trenger du kanskje også å ordne bærehjelp.

Er potteplantene forsikret hos flyttebyrået?

Hvis du har leid et flyttebyrå til å flytte dine potteplanter, sjekk om deres forsikring dekker potteplanter. Potteplanter hører nemlig til de tingene som noen flyttebyråer ikke tar ansvar for, nettopp fordi de er sårbare og lett tar skade under transporten.

Flytte planter om vinteren

Kulde er ikke bra for planter. Når du skal flytte planter om vinteren, bør du pakke dem ekstra nøye. Kle innsiden av esken med isopor som isolerer mot kulden og trekk poser over plantene. Unngå å transportere plantene i et kaldt lasterom, plasser dem inne i bilen.

Ta med potteplanter på utenlandsflyttingen?

Vurderer du å ta med potteplanter på utenlandsflyttingen? Siden mange land har regler som hindrer innførsel av planter, må du først finne ut hva som gjelder. Siden det også kan være vanskelig på andre måter å flytte potteplanter til utlandet, kan du vurdere andre alternativer, som å ta stiklinger fra plantene dine, eller la en slektning i Norge adoptere plantene mens du skaffer nye.

By  Андрій | 05-06-2024 |
Comments (0)