Flytte til borettslag – tipsene du ikke vil gå glipp av!

Skal du flytte til borettslag eller vurderer å gjøre det? Her går vi gjennom hva som gjelder når du bor i et borettslag, hvilke forpliktelser du har som borettslagsmedlem, og hva som er viktig å tenke på før flytting til et borettslag. Når du har oversikt over situasjonen, blir både flyttingen og fremtiden tryggere!

  1. Hvordan fordeles vedlikeholdsansvaret? Sørg for å få oversikt over hva som er ditt ansvar og hva som er borettslagets.
  2. Hvilke avgifter finnes? Blir du belastet noen avgift for for eksempel bruk av fellesområder som treningsrom eller badstue?
  3. Finnes det spesielle regler for renovering?
  4. Er det kollektiv tillegg til hjemforsikringen for borettslagsmedlemmer?
  5. Inkluderer avtalen strøm, TV og internett?
  6. Når får du tilgang? Før du flytter inn i din borettslagsleilighet, kan du avtale nøkkeloverlevering og tilgang med din eiendomsmegler.
  7. Hva gjelder for parkeringsplass?
  8. Hvordan ønsker vi det? Hvis dere planlegger å flytte sammen – ordne en skriftlig avtale uavhengig av løsningen.

Dette gjelder når du bor i et borettslag

Når du kjøper en andel i et borettslag, kjøper du en del av foreningen som eier eiendommen du skal bo i. Med det får du bruksrett til et bestemt areal i eiendommen, en borettsleilighet som også kan være et rekkehus, kjedehus, eller villa.

Alle medlemmer i borettslaget eier og forvalter eiendommen og tilhørende arealer sammen. Derfor har alle et felles ansvar, rettigheter og plikter.

Mulighet til å påvirke i borettslaget

Som borettslagmedlem kan du være med å påvirke virksomheten i ditt borettslag. Vær oppmerksom på at hvis du bor sammen med noen som ikke er deleier i borettsleiligheten, er vedkommende heller ikke medlem og har ikke samme rett til å påvirke.

På årsmøtet har du mulighet til å ta opp saker som du mener er viktige. For å gjøre det må du først sende inn et forslag til styret i god tid før årsmøtet. Når du senest må sende inn forslaget, skal fremgå i vedtektene.

Du får selvsagt enda bedre innsyn og mulighet til å påvirke ved å bli valgt inn i foreningens styre. Fortell valgkomiteen hvis du er interessert i en plass i styret.

Avgifter for å bo i borettslag

De fleste foreninger krever en årsavgift for hver borettsleilighet, ofte fordelt månedlig eller kvartalsvis. Den avgiften du betaler basert på din andelsbrøk går til å vedlikeholde eiendommen og dekke andre utgifter i foreningen.

Foreningen kan ikke kreve ekstra medlemsavgift, inngangsavgift eller andre spesielle avgifter som straffeavgift hvis du ikke deltar på foreningens dugnadsdager.

Visse separate avgifter kan være akseptable, som avgift for å benytte foreningens badstue, solarium eller treningsrom for eksempel. Disse avgiftene skal da tydelig fremgå i foreningens vedtekter.

Når en borettsleilighet skifter eier, kan et borettslag kreve gebyr for overdragelse og pantsetting.

Vedlikeholdsansvar for borettsleilighet

Vedlikeholdsansvaret i en borettsleilighet er veldig forskjellig fra en leiebolig. Som borettslagmedlem er du ansvarlig for alt indre vedlikehold i borettsleiligheten, inkludert tettesjikt i våtrom.

Vedtektene regulerer ofte vedlikeholdsansvaret. Et eksempel er avløpsledninger, sluk, og ikke synlige elektriske ledninger der noen foreninger legger ansvaret på foreningen, mens andre legger ansvaret på borettslagmedlemmet.

Renovering av borettsleilighet

Du kan renovere i din borettsleilighet, og i mange tilfeller er det ikke nødvendig etter loven å melde fra dette til foreningen. Men det er likevel klokt å gjøre det, og ved større tiltak også sørge for å få skriftlig godkjennelse fra styret. For inngrep i bærende konstruksjoner eller store endringer i kjøkken eller våtrom (som for eksempel innebærer berøring av vann-, avløps- varme- eller gassledninger) kreves alltid godkjennelse fra styret.

Så lenge du utfører arbeidet korrekt i henhold til regler og normer, trenger du ikke å ansette håndverkere, med mindre foreningens vedtekter krever det for spesielle tiltak.

Før du renoverer: sørg for at forsikringene dine er i orden, og at du har borettslagstillegg på din hjemforsikring.

Tillatelse for å leie ut borettsleilighet

Det er ikke tillatt å leie ut din borettsleilighet uten tillatelse fra foreningens styre. Noen borettslag har en policy angående utleie i andre hånd, og i slike tilfeller er det viktig at du tar opp spørsmålet med ditt borettslagsstyre. Mer om utleie av bolig i andre hånd.

Andre plikter

Du skal være ordentlig når det gjelder orden og tilstand og ha oppsyn med de som oppholder seg i leiligheten. Foreningen skal få adgang til nødvendige inspeksjoner og eventuelle reparasjonsarbeider.

Ved mislighold er såkalt forverring ytterste konsekvens

Hvis et borettslagmedlem misligholder seg og ikke handler i henhold til pliktene, kan det ytterst føre til at retten til borettsleiligheten anses forverret. Det innebærer tvangssalg av borettsleiligheten, hvor omkostningene trekkes fra overskuddet ved salget som ellers går til borettslagmedlemmet. Forverring er sjeldent, men det forekommer.

Kontroller borettslagets økonomi og vedtekter – avklar eventuelle usikkerheter

Hvordan ser økonomien ut? Hvordan står det til med borettslaget? Det er viktig å føle seg trygg med borettslaget du går inn i. Les årsregnskapet og vedtektene, og snakk gjerne med et styremedlem om fremtidige planer.

Flytte sammen i borettslag

Skal dere flytte sammen i en borettsleilighet som partneren din allerede eier og bor i? Da har du ikke rett til halvparten av boligen ved et eventuelt brudd, med mindre dere blir enige om at du kjøper deg inn via gjeldsbrev og samboeravtale. Tenk også på at hvis du kjøper en borettsleilighet som dere flytter inn i sammen, uten å være gift, er det svært viktig å skrive en samboeravtale. Ellers er det en risiko for at du ved et brudd ikke har rett til å bo i din egen leilighet

Hvis du ønsker å bo sammen uten å dele eierskap, er det rimelig at du bidrar til å betale husleie og renter, men ikke avdrag (siden avdrag reduserer eierens gjeld og øker deres formue). Bli enige om hva som er best for dere, og ordne en skriftlig avtale for begges trygghet.

Borettslagsforsikring – hjemmeforsikring med tillegg for borettslag

Har borettslaget en kollektiv avtale for borettslagsforsikring, det vil si hjemmeforsikring med tillegg for borettslag? Hvis ikke, må du tegne et eget borettslagstillegg på din hjemmeforsikring.

Husk at du som borettslagseier har vedlikeholdsansvar og derfor selv må reparere skader. Unntaket er skader i forbindelse med brann eller vannskader som ikke er forårsaket av deg.

Uavhengig av om du benytter deg av kollektivt borettslagstillegg eller et individuelt, er det viktig å kontrollere at det dekker det du har behov for.

Strømavtale, TV og internett ved flytting til borettslag

Noen ganger inkluderes strømavtaler og avtaler for TV og internett når du kjøper borettsleilighet, fordi mange borettslag forhandler frem felles avtaler til fordelaktige priser. Da kan kostnadene være inkludert i avgiften du betaler til borettslaget.

Hvis foreningen ikke har felles avtaler, eller hvis du ønsker å tegne egne avtaler, må du ordne dette separat. Se mer om strømavtaler ved flytting.

På bildet vises en eiendomsmegler som forklarer en kontrakt til et ungt par i et lyst og moderne rom. Paret ser interessert på dokumentet som megleren holder, noe som antyder at de er i ferd med å kjøpe eller leie en bolig

Flyttemelding og ettersending av post

Du som flytter må melde fra om din nye adresse til skatteetaten i Norge, dette gjelder også dine barn. Du kan også ordne ettersending av post gjennom Posten Norges offisielle tjeneste på nettadressen posten.no, eller du kan ordne det gratis selv.

Viktig å ha oversikt over før flytting til borettslag

Gå gjennom vedtektene og diskuter eventuelle spørsmål med megleren eller styret slik at du er oppdatert og kan føle deg trygg når du flytter inn i din borettsleilighet. Gå gjennom punktene ovenfor så skal flyttingen til borettslag gå fint. Lykke til!