Flytte miljøvennlig og klimasmart – slik gjør du det!

Å flytte miljøvennlig krever at vi alle tenker på miljøet i alt vi gjør. selv om ingen kan gjøre alt perfekt, kan alle bidra med noe. Når du skal flytte, finnes det flere måter å ta miljøhensyn på. Du kan for eksempel benytte deg av syklende og miljøsertifiserte flyttefirmaer, velge miljøgodkjente flyttebiler, og gjenbruke flyttematerialer fra tidligere flyttinger. Disse tiltakene gjør det mulig å redusere miljøpåvirkningen under flytteprosessen.

Bildet viser et bunt med fargerike høstløv, perfekt for å illustrere naturens sykluser og miljøbevissthet

Flyttekasser

Det beste er naturligvis å gjenbruke flyttekasser fra andres flyttinger. På nettsteder som Finn.no ligger prisen på gode brukte flyttekasser vanligvis mellom 10-15 NOK per stykk.

Det er også mulig å leie flyttekasser. Det finnes tradisjonelle flyttekasser av papp som du kan leie fra for eksempel flyttefirmaer og lagerbedrifter.

Men nå finnes også plastkasser til utleie, disse varer betydelig lenger enn pappkasser, men har naturligvis større miljøpåvirkning ved produksjon.

I tillegg kan du bruke banankasser og andre forpakninger som ellers ville blitt kastet. Hva som er best fra et klimaperspektiv er ikke alltid enkelt å avgjøre. Pappkassen er fullstendig resirkulerbar, men holder bare omtrent 4 flyttinger, mens plastkassen varer mange flere flyttinger, men er laget av begrensede ressurser, og banankassen kan inneholde pesticider som ikke er bra for deg. Vi anbefaler at du velger et alternativ der du gjenbruker en flyttekasse.

Flyttefirma med sykler

Det finnes flyttefirmaer som utfører flyttinger kun med sykkel og vogn. Vi har funnet slike firmaer i byer som Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, og Tromsø. Dette kan være både et miljøvennlig og prisgunstig alternativ for mindre flyttinger.

Miljøsertifiserte flyttefirmaer og transport

Det finnes i dag flyttefirmaer som er miljøsertifiserte gjennom FR2000 eller det mer kjente ISO14001. Hovedforskjellen mellom disse sertifiseringene er at ISO14001 krever eksterne revisorer, noe som ofte er kostbart. Siden transportbransjen er en bransje med små marginer, har FR2000 blitt vanlig blant de som har miljøledelsessystemer.

Flyttebilene kan være mindre skadelige for miljøet enn andre, men dessverre velges de fleste flyttebilene basert på pris, noe som har gjort at miljøbiler ikke helt har slått gjennom. De finnes imidlertid på markedet, og prisen trenger ikke være mye høyere.

Rengjøring og rengjøringsartikler

Når du ansetter et rengjøringsfirma, er det stor sjanse for at du kan finne en prisgunstig tjeneste som også tar hensyn til miljøet. Det er ofte gunstig også for rengjøringsfirmaet å tenke på miljøet ved å bruke mindre mengder rengjøringsmidler og miljøvennlige sådanne. Ved å bruke damprensere og mikrofiberkluter kan mange overflater rengjøres uten bruk av rengjøringsmidler. Hvis du velger å gjøre rengjøringen selv, bør du tenke nøye gjennom hvilke rengjøringsmidler du kjøper og vurdere å lage kluter av gamle klær du ellers ville kastet. Damprensere kan leies og anbefales spesielt for rengjøring av kjøkken og bad, noe som vil spare både miljøet og tiden din!

Tips for klimasmart flytting:

  1. Benytt miljøsertifiserte flytte- og rengjøringsfirmaer.
  2. Miljøvennlige rengjøringsmidler og damprens med mikrofiberkluter er effektive rengjøringsmetoder hvis du gjør det selv.
  3. Velg miljøbiler når du skal leie flyttebil, da det ofte er liten eller ingen prisforskjell.
  4. Gjenbruk så mye som mulig ved å gi bort, kjøpe, eller selge ting du allerede har brukt.
  5. Reduser antall transporter når du flytter ved alltid å fylle bilen helt og ta med noe hver gang du kjører frem og tilbake.

Ikke gå glipp av vår sjekkliste for hvordan du kan spare energi i boligen din.

By  Андрій | 22-06-2024 |
Comments (0)